Enkla knepet – så sänkte Jeanette sin månadskostnad med 3150 kr

man med fru på ryggen

Det såg mörkt ut för Jeanette, 56 från Skåne. Hon betalade nästan 8 000 kronor i månaden för krediter hon samlat på sig i samband med en flytt. Vändningen kom när maken klev in som medsökande – då lyckades hon samla alla skulder i ett privatlån och mer än halvera månadskostnaden!

Problemen började när Jeanette och hennes man köpte hus och ville flytta in så fort som möjligt för att slippa betala dubbla hyror.

– Vi behövde ”snabba pengar” för att göra huset klart för inflyttning. En ny toalett, till exempel, och så blev vi tvungna att anlägga en tank också, berättar Jeanette.

Det mesta gick att köpa på avbetalning och avgifterna till Miljökontoret för att anlägga avlopp kunde enkelt finansieras med lån hos olika banker.

– ”Skönt, snart kan vi flytta in!”, var det enda jag tänkte då, förklarar Jeanette.

Situationen blev ohållbar

Bakom de ”räntefria” avbetalningarna och ”billiga” krediterna doldes dyra avgifter i det finstilta, och till slut hade Jeanette en månadskostnad på nästan 8 000 kronor, vilket ironiskt nog gav en totalkostnad som motsvarade de dubbla hyrorna.

– Det var ohållbart, berättar Jeanette, som dessutom hade en privatskuld på drygt 20 000 kronor.

Krediterna uppgick då till nästan 220 000 kronor och känslan av hopplöshet var nära. Men när Jeanette en dag bläddrade runt på Facebook och där såg en annons för Advisa, förstod hon att det kanske gick att ta sig ur situationen.

Kreditvärdig medsökande gör stor skillnad

Jeanette gjorde en ansökan hos Advisa för att samla sina lån och få ner sina månadskostnader. Som ensam låntagare kunde hon bara lägga om 80 000 kronor av lånen. Det var inte tillräckligt för att hon skulle ha råd att betala den totala månadskostnaden. I samråd med Advisas rådgivare Pontus Carlson beslöt hon då att ta med maken som medsökande.

Med två inkomster som kunde hjälpas åt att betala tillbaka lånet innebar det en lägre risk för bankerna, vilket gjorde att Jeanette blev erbjuden ett samlingslån som täckte samtliga lån – till och med hennes privata skuld!

Så sänktes månadskostnaden från 7765 kr till 3150kr

VAD GÖR ADVISA?

Advisa hjälper privatpersoner att spara pengar på sina lån genom att jämföra olika banker och andra långivares lånerbjudanden. Tjänsten är kostnadsfri eftersom vi tar betalt för tjänsten av långivarna, endast en kreditupplysning tas och dessutom ingår personlig rådgivning genom hela processen – allt för att göra dig som kund nöjd. Vi behandlar lån utan säkerhet upp till 500 000 kr.

Vill du spara pengar på dina lån? – Fyll i din ansökan här!

Avbetalningar blir snabbt dyra

Visst kan det vara lockande att handla på avbetalning och Jeanette är inte ensam om att se hur snabba pengar snabbt blir dyra pengar… I det finstilta döljer sig ofta höga avgifter. Om prislappen säger 10 000 kronor kan det efter avbetalningar till slut kosta dig 15 000 kronor. Det var en jobbig tid för Jeanette, som idag är glad att hon tog chansen att få ner sina månadskostnader med Advisa och att hennes man kunde stå som medsökande på lånet.

Jeanette har nu dessutom lärt sig hur man undviker att hamna i skuldfällan med dyra krediter:

– Tänk ett extra varv! Behöver jag verkligen detta nu? Nu ser jag att vi kunde ha klarat oss med en mulltoa första tiden, och inte behövt ta lån eller handla på kredit för att kunna flytta in i huset, men jag var ivrig, säger Jeanette. Man ska nog inte vara så impulsiv som jag var, men man lär så länge man lever, konstaterar hon med ett skratt.

Tänk på återbetalningstiden

För att få ner månadskostnaden till önskad nivå valde Jeanette även en återbetalningstid på 10 år, vilket var betydligt längre än den genomsnittliga återbetalningstiden för hennes gamla lån.

När du har lån eller ska låna pengar bör du alltid avväga vad som är viktigast för dig: låg månadskostnad eller låg totalkostnad.

Kräver du en låg månadskostnad så uppnår du det utöver räntesänkning genom att förlänga återbetalningstiden. Längre återbetalningstid innebär ibland att totalkostnaden för lånen ökar, eftersom du betalar räntor och avgifter över en längre tidsperiod. I Sverige har vi dock fri amorteringsrätt vilket innebär att du kan börja betala av lånen snabbare när du själv vill.

Befinner du dig i en tuff situation ekonomisk kan det därför vara smart att i ett första steg ta ett samlingslån för att få ner månadskostnaden. Då förbättrar du dessutom din kreditvärdighet inför framtida lån. Så när din ekonomiska situation har förbättrats har du möjlighet att sänka räntorna ytterligare (bättre kreditvärdighet) samt betala av mer på lånen (bättre betalningsförmåga).

Vill du ha billigast möjliga lån sett till totalkostnaden bör du alltid amortera så mycket som möjligt varje månad. Samtidigt bör du såklart säkerställa att du betalar lägsta möjliga ränta. Att jämföra räntor genom en låneförmedlare så som Advisa innebär inte att du binder dig till någonting och det är som tidigare nämnt helt gratis.

Genom en ansökan får du snabbt och enkelt reda på bästa möjliga ränta för dina lån.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?