Nyheter:

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

I mitten av augusti 2022 meddelade regeringen att man vill avsätta 60 miljarder kronor – vilket senare höjdes till 90 miljarder – i elstöd för svenskarna. Det ska kompensera för de höga elpriserna som drabbat svenskarna under året. Här kan du läsa mer om hur högkostnadsskyddet kan fungera för dig som privatperson eller företagare.

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan i våras meddelade regeringen att man skulle betala ut ett stöd för de med höga elräkningar – och den 17 augusti 2022 kom beskedet om ett omfattande elstöd.

Högkostnadsskyddet: 90 miljarder i elstöd för att kompensera elpriserna

Regeringen vill nu införa ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna – till både privatpersoner och företag. Under den första presskonferensen berättade man att man ville avsätta 60 miljarder kronor av de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät ska betalas tillbaka. Men den siffran höjdes den 31 augusti till att i stället gälla närmare 90 miljarder kronor.

Det på grund av en ny prognos som visar att flaskhalsintäkterna ökar på grund av de ökade elpriserna. Elstödet på 90 miljarder kronor ska gälla för 2022 och 2023. Regeringen skriver att högkostnadsskyddet för de svenska hushållen kan bli fem gånger så omfattande som elpriskompensationen i vintras.

Under den första presskonferensen, när det rörde sig om 60 miljarder, sa man att hälften av pengarna, alltså 30 miljarder kronor, skulle gå till hushållen. Något nytt besked om hur fördelningen ska se ut för de 90 miljarder kronorna har ännu inte kommit.

Pengarna hämtas från Svenska Kraftnät

De 90 miljarder kronor som ska gå tillbaka till svenskarna ska tas från Svenska Kraftnät. Man ska använda 90 miljarder av de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät för att återföra de till hushåll och företag. Svenska Kraftnät är det statliga affärsverket som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft. Det är den systemansvariga myndigheten för elförsörjning i Sverige.

Så kommer elstödet att fungera

Men vad innebär då detta för dig som drabbat av de höga elpriserna? Jo, till att börja med säger regeringen att det inte finns något tak för högkostnadsskyddet, och att det inte heller har någon begränsning i tid.

– Det här är ett högkostnadsskydd på riktigt, utan tak, sa energiminister Khashayar Farmanbar på regeringens presskonferens.

Att det saknar tak innebar helt enkelt att ju mer pengar som betalas in i avgifter till följd av de höga priserna – desto mer ska också sedan betalas tillbaka.

När och hur ska elstödet betalas ut?

Återbäringen kan ske på olika sätt. Det kan ske genom sänkta priser, sänkta elnätsavgifter – eller helt enkelt återbäring, vilket är en metod man tidigare använt. Pengarna kommer främst att gå till de i södra Sverige som drabbats hårdast av de skenande elpriserna.

I nuläget har vi ingen exakt tidsplan på när högkostnadsskyddet kommer att börja gälla, mer än att Khashayar Farmanbar sa att det ska införas “så snart som möjligt”. Förslaget på den exakta utformningen av stöder ska komma från Svenska Kraftnät.

Så kan du spara pengar på elen när priserna rusar

När priset på el höjts kraftigt är det många som frågar sig vad man mer kan göra för att minska på elkostnaderna. Här har vi samlat våra bästa tips i två olika kategorier.

Små saker du kan göra nu direkt

När det gäller saker du kan göra för att minska dina elkostnader direkt så handlar det oftast om förändringar i beteende. För att spara på el och få ner dina kostnader kan du:

  • Sänka inomhustemperaturen något
  • Släcka lampor och byta till energisnåla lampor
  • Ta kortare duschar.

Större investeringar – som sparar mycket på lång sikt

Men det som kommer spara dig mycket pengar på elräkningen är i regel större investeringar. Hos oss är det många kunder som tar ett energilån för att göra just något av detta. Ett energilån är ett sätt att finansiera smarta energilösningar som kommer spara dig pengar.

Du kan ansöka här i vårt formulär – så jämför vi lån från över 40 långivare helt kostnadsfritt, med bara en kreditupplysning.

Tips på investeringar som kan spara dig pengar på sikt:

Installera solceller

Solceller är en större investering men de håller länge och oftast har de betalat av sig efter 10 år. Dessutom höjer de värdet på ditt hus om du ska sälja – samtidigt som du kan sälja “överbliven” el de månader panelerna producerar för mycket för dig.

Byt fönster och isolera bättre

Mycket av det som används för att värma ett hus sipprar ut direkt igen. Se till att du har tätt och välisolerat hemma, så kan det minska dina kostnader rejält. Framför allt kan det vara bra att tilläggsisolera huset och framför allt vinden, samt att byta ut fönster och dörrar mot moderna modeller som håller inne värmen bättre.

Byt till värmepump

Har du direktverkande el i ditt hushåll kan du spara stora pengar på att byta till någon form av värmepump. Det finns i dag inga statliga pengar för att göra den energieffektiviseringen, men det är ofta något som kommer betala av sig snabbt. Speciellt om du ska bo kvar i huset en tid.

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2022-09-16
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar – Elstöd till svenska hushåll

Hur får jag pengar till elstöd?
Återbäringen från elstödet kan ske på olika sätt. Det kan antingen bli sänkta priser, sänkta elnätsavgifter eller en rak återbäring – alltså pengar tillbaka.
Vad innebär elstöd?
Det innebär att staten kommer att kompensera privatpersoner och företag ekonomiskt för de höga elpriserna det senaste året.
Hur mycket pengar vill regeringen avsätta för elstöd?
Regeringen vill använda 60 miljarder kronor i elstöd för svenska hushåll och företag.
Varför vill regeringen betala ut elkompensation?
Regeringen vill betala elstöd till svenskarna eftersom elpriserna har rusat så mycket det senaste året, vilket drabbat många människors ekonomi.
Publicerad: 17 augusti 2022