Advisa

Nyheter:

Stort elstöd till svenska hushåll 2023 – så fungerar elprisstödet

Ett stort elstödspaket rullades ut till svenska folket under februari och mars – där fem miljoner människor kompenserades för de höga elpriserna. Snart är också nästa elstöd på väg att betalas ut, vilket kommer vara ett stöd för elkunder i hela Sverige. Sammanlagt betalar man ut 55 miljarder kronor i elprisstöd till svenska hushåll – även om elstödet skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. Läs mer om vilka som får stöd, hur du räknar ut hur mycket du får och när det kommer att betalas ut här.

Vad innebär elstödet?

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och nu i februari 2023 har det första elstödet rullats ut till det svenska folket.

Så stort är elstödet

I oktober berättade regeringen att det gäller så mycket som 55 miljarder kronor som betalades ut i elstöd 1. Enligt beräkningar blir det på så sätt ungefär fem gånger så omfattande som elpriskompensationen som gick ut i början av 2022. Ytterligare säger man att man avsatt 10 miljarder för elstöd 2.

Elstödet inför man sedan prognoser visat att flaskhalsintäkterna ökar på grund av de ökande elpriserna – och att miljarder avsätts från de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät.

Vem får elstöd?

Vad som kan vara bra att känna till är att regeringen har planer för två separata elstöd. Det första elstödet gick ut till elkunderna i slutet av februari 2023 – och gällde bara kunder i södra Sverige, alltså i elområde 3 och 4. Det andra elstödet har ännu inte kommit – men det ska gälla kunder i hela Sverige, alltså i elområde 1–4.

Betalning för det första elstödet skedde under ett antal bankdagar från den 20 februari och de allra flesta ska nu ha fått sina pengar på kontot.

Så gör du om du inte anmälde ditt konto för elstödet

Elstödet betalades ut till personen som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. Betalning för elstödet sker genom Försäkringskassan och du skulle helst ha anmält ditt konto till Swedbanks kontoregister. Om inte du gjorde detta får du i stället en utbetalningsavi, som kan lösas in hos ett ombud mot en avgift på 69 kronor.

“Många svenska familjer har det tufft nu. Därför är elstödet till hushåll högt prioriterat. Idag lämnade regeringen besked att utbetalningarna sker per automatik via Försäkringskassan”, skrev Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande under våren.

Vem får nästa elstöd? Elstöd 2

Som vi nämnde tidigare planerar även regeringen för ytterligare ett elstöd, som även ska täcka användare i elområde 1 och 2. För det elstödet har regeringen avsatt 10 miljarder kronor.

När kommer nästa elstöd?

Nästa stöd har kallats för elstöd 2 – och det finns i nuläget inget datum för när detta stöd ska komma att betalas ut. Under slutet av februari 2023 sa Ebba Busch att det ska komma “någon gång i vår”, och det är också de senaste beskedet vi fått.

Genom ytterligare ett elstöd ser alltså även norrlänningar ut att få elstöd – samtidigt som elanvändare i södra Sverige ser ut att få ett dubbelt stöd.

Hur mycket pengar kommer man få i nästa elstöd?

För nästa elstöd som ska täcka hela Sverige kommer elanvändare att ersättas för det de förbrukat under november och december 2022.

Du kommer att få stöd för 80 % av dina förbrukade kilowattimmar (kWh) under de två månaderna. För hushåll i elområde 1 och 2 kommer ersättningen vara ungefär 90 öre per kWh, och för hushåll i elområde 3 och 4 kommer det att handla om ungefär 120–130 öre per kWh.

Så räknar du: Vill du räkna ut hur mycket du kommer få i elstöd och bor i elområde 1 eller 2 tar du hushållets totala förbrukade timmar under november och december 2022 – och multiplicerar det med 0,8 för att få antal kronor. För elområde 3 eller 4 multiplicerar du i stället med 1,2 eller 1,3 för att få totalt antal kronor.

Tak för storförbrukare

Elstödet kommer dock ha ett tak för storförbrukare, där man kommer att få lov att ansöka för att få stöd om du har förbrukat mer än 18 000 kWh under perioden november och december. Det är ett högre tak än vad Försäkringskassan förslog, på 12 500 kWh.

Behövs ingen ansökan för att få elstöd – men företag får vänta

Det krävs ingen ansökan för privatpersoner för att få elstödet utbetalt. Företagen får dock vänta. För storförbrukare krävs nämligen en komplettering – vilket gör att man inte ännu har satt ett datum för utbetalning till företag.

Hur många gånger för man elstöd?

Nyligen har man alltså betalat ut ett stort elstöd till södra Sverige – och ytterligare ett för hela Sverige är på gång.

Bor du elområde 3 eller 4 får du alltså elstöd 2 gånger enligt nuvarande planering. Bor du elområde 1 och 2 får du elstöd 1 gång.

Elstöd även till dödsbon

Man har även beslutat att dödsbon också är berättigade till elstödet i samband med att det betalas ut av Försäkringskassan.

– Änkor, änkemän, barn och andra efterlevande ska kunna känna trygghet att de också får lindring för de höga elräkningarna, säger Ebba Busch i ett pressmeddelande från regeringen.

Det innebär en ändring från tidigare bestämmelse, som gjorde att efterlevande riskerade bli utan stöd.

Så vet du vilket elområde du tillhör

Sverige är indelat i fyra elområden, där elområde 1 och 2 är norra Sverige och område 3 och 4 är mellersta och södra Sverige.

Elområde 1

Område 1 är allra längst norrut, och där ingår Norrbottens län och delar av Västerbottens län.

Elområde 2

Område 2 ligger söder om 1 och där ingår Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarna, Gävleborgs och Västerbottens län.

Elområde 3

I elområde 3 ingår följande län: Gotland, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro, Östergötland samt delar av Jönköping, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Gävleborg och Dalarna.

Elområde 4

Elområde 4 är Sveriges sydligaste och där ingår följande län: Skåne, Blekinge, Kronoberg samt delar av Kalmar, Halland, Jönköping och Västra Götaland.

Osäker på vilket elområde du tillhör? På Svenska Kraftnäts sida nätområden.se kan du se vilket elområde du tillhör efter vilken kommun du bor i.

Så mycket pengar fick man i elstöd 1

Exakt hur utformningen får nästa elstöd kommer att se ut vet vi inte riktigt ännu. Men vi kan anta att det kommer vara ganska likt systemet för elstöd 1, där din kompensation baserades på din förbrukning samt vilket område du bor i.

Uträkningen för elstöd

För det första elstödet kompenserades användare i elområde 4 något mer än de i elområde 3. De i elområde 3 kompenserades med 50 öre per förbrukad kilowattimme, och de i elområde 4 kompenserades med 79 öre per förbrukad kilowattimme (kWh).

Perioden man kompenserades för är mellan oktober 2021 och september 2022 – och det var alltså en retroaktiv utbetalning för din förbrukade el under den perioden.

Exempel: Om du som villaägare, eller företagare, har förbrukat 20 000 kWh under 12-månadersperioden och bor i elområde 4 fick du tillbaka 15 800 kronor. (20 000 x 0,79 = 15 800)

Pengarna hämtas från Svenska Kraftnät

Miljarderna som ska gå tillbaka till svenskarna ska tas från Svenska Kraftnät. Man använder de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät för att återföra de till hushåll och företag. Svenska Kraftnät är det statliga affärsverket som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft. Det är den systemansvariga myndigheten för elförsörjning i Sverige.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Så kan du spara pengar på elen när priserna rusar

När priset på el höjts kraftigt är det många som frågar sig vad man mer kan göra för att minska på elkostnaderna. Här har vi samlat våra bästa tips i två olika kategorier.

Små saker du kan göra nu direkt

När det gäller saker du kan göra för att minska dina elkostnader direkt så handlar det oftast om förändringar i beteende. För att spara på el och få ner dina kostnader kan du:

  • Sänka inomhustemperaturen något
  • Släcka lampor och byta till energisnåla lampor
  • Ta kortare duschar.

Större investeringar – som sparar mycket på lång sikt

Men det som kommer spara dig mycket pengar på elräkningen är i regel större investeringar. Hos oss är det många kunder som tar ett energilån för att göra just något av detta. Ett energilån är ett sätt att finansiera smarta energilösningar som kommer spara dig pengar.

Du kan ansöka här i vårt formulär – så jämför vi lån från över 40 långivare helt kostnadsfritt, med bara en kreditupplysning.

Tips på investeringar som kan spara dig pengar på sikt:

Installera solceller

Att ta ett solcellslån är en större investering men de håller länge och oftast har de betalat av sig efter 10 år. Dessutom höjer de värdet på ditt hus om du ska sälja – samtidigt som du kan sälja “överbliven” el de månader panelerna producerar för mycket för dig.

Byt fönster och isolera bättre

Mycket av det som används för att värma ett hus sipprar ut direkt igen. Se till att du har tätt och välisolerat hemma, så kan det minska dina kostnader rejält. Framför allt kan det vara bra att tilläggsisolera huset och framför allt vinden, samt att byta ut fönster och dörrar mot moderna modeller som håller inne värmen bättre.

Byt till värmepump

Har du direktverkande el i ditt hushåll kan du spara stora pengar på att byta till någon form av värmepump. Det finns i dag inga statliga pengar för att göra den energieffektiviseringen, men det är ofta något som kommer betala av sig snabbt. Speciellt om du ska bo kvar i huset en tid.

img
Povel Arwidson
Uppdaterad: 2023-03-16
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar – Elstöd till svenska hushåll

Hur får jag pengar till elstöd?
Elstödet kommer att betalas ut genom en rak återbäring – alltså pengar tillbaka – genom Försäkringskassan.
Vad innebär elstöd?
Det innebär att staten kommer att kompensera privatpersoner och företag ekonomiskt för de höga elpriserna det senaste året.
Hur mycket pengar vill regeringen avsätta för elstöd?
Regeringen vill använda 55 miljarder kronor i elstöd för svenska hushåll och företag.
Varför vill regeringen betala ut elkompensation?
Regeringen vill betala elstöd till svenskarna eftersom elpriserna har rusat så mycket det senaste året, vilket drabbat många människors ekonomi.

Fler blogginlägg

Bästa elbilen 2023 – topp 10-listan

Funderar du på att köpa elbil? Elbilar blir allt mer populära och marknaden växer. Här listar vi de bästa elbilarna för 2023 – både nya och ...

Varför ska du undvika att ta ett SMS-lån?

SMS-lån är oftast ett väldigt dyrt sätt att låna pengar. Det på grund av hög ränta och kort återbetalningstid. Läs om bättre alternativ här.

Vad är en buffert?

En buffert är en ekonomisk trygghet som hjälper dig vid oväntade utgifter. Här går vi igenom hur stor din buffert bör vara beroende på din s...

Vad kostar en maskin tvätt?

Hur dyrt är det egentligen att köra tvättmaskinen? Så här mycket kostar en maskin tvätt i el, vatten och tvättmedel – per dag och månad.

Hur mycket pengar får man överföra till annat konto?

Hela listan över storbankerna – så mycket pengar kan du överföra till ett annat konto utan att först kontakta bankens kundtjänst.

Vad kostar en dusch?

Med högre elpriser är det många som vill ha bättre koll på en förbrukning. Här berättar vi hur du ska räkna ut hur mycket en dusch kostar.

Vad är phishing?

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare lurar till sig dina lösenord eller uppgifter via nätet. Läs mer om hur du kan skydda dig.

Vad är en normal elförbrukning?

Här kan du se vad som är en normal elförbrukning för villa och lägenhet – beroende på vad du har för uppvärmningssystem i din bostad.

Vad är kredit?

Det finns många former av kredit, bland annat kreditkort, kontokredit och avbtelningar. Läs mer om vad kredit är och hur det fungerar här.

Vad kostar ett bröllop?

Att planera ett bröllop är inte det lättaste. Här går vi igenom kostnader för vanliga utgifter vid ett bröllop – och tips för hur det blir b...

Skatteåterbäring

Dags att få skatteåterbäring? Här är listan med alla viktiga datum – och när du ska deklarera för att få skatteåterbäringen i april.

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Om du vill lösa ett bundet lån kan du vara tvungen att betala ränteskillnadsersättning. Här visas kostnaden för att lösa bundna lån.

Vad är marginalskatt?

Marginalskatt är skattenivån på din senaste intjänade hundralapp. Det används ofta när man pratar om statlig inkomstskatt.

Vad är en bra löneökning?

Vad en bra löneökning varierar beronde flera faktorer. Generellt brukar 2 % vara riktmärket – men för 2023 finns det branscher som begär mer...

Vad är premiepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension som investeras i en fond. Du kan välja själv vilken fond din premiepension ska investeras ...

Vilka skulder syns hos UC?

Vilka skulder som syns hos UC beror på vilka kreditupplysningsföretag som olika långivare sammarbetar med. Här förklarar vi hur det fungerar...

Vilken bank är bäst för att samla lån?

Olika banker specialiserar sig på olika saker och vissa nischar sig på att samla lån. Läs här kring hur du ska tänka när du väljer bank för ...

Vad kostar ett lån på 400 000 kronor?

Hur mycket ett lån på 400 000 kostar beror bland annat på räntan och löptiden. Jämför gratis här för att hitta den lägsta räntan på ditt lån...

Hur mycket kan man swisha?

Olika banker har olika regler kring hur mycket man kan swisha. Maxbeloppet är 150 000 kronor, men då måste du själv höja det hos din bank. L...

Vad är prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år utefter inflationen. För 2023 är prisbasbeloppet 52 200 kronor – läs mer om prisbasbe...

Hur många gånger sin lön får man låna?

Även om andra faktorer spelar in finns det genrella riktlinjer kring hur många gånger lönen man får låna när man vill låna pengar. Läs mer h...

Vad är lagfart?

När du köper en fastighet måste du ansöka om lagfart. Läs mer om hur mycket lagfart kostar och hur ansökan går till vid husköp.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte kan samla dina lån kan bero på att du inte sökt hos rätt långivare. Vi samarbetar med 40 banker och långivare och kan hjälpa dig...

Hur mycket pengar finns det i världen?

Att beräkna hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige är svårt. Men det finns flera uppskattningar – se siffrorna här!

Vad är kapital?

Kapital är resurser som en privatperson eller ett företag har tillgång till. Det finns flera sorters kapital, och det behöver inte vara peng...

Var får man lättast lån?

Om du undrar var du lättast får ett bra lån är det bästa alternativet att jämföra många långivare samtidigt. Vi hjälper dig hitta ditt bästa...

Vad kostar ett lån på 200 000?

Vill du söka ett lån på 200 000? Här reder vi ut vad som avgör hur mycket lånet kommer att kosta – och hur hittar den bästa räntan.

Vad avgör fordonsskatt?

Fordonsskatt behöver betalas för i princip alla fordon som ska framföras på allmän väg. Men vad avgör hur mycket du ska betala i fordonsskat...

Vad är clearingnummer?

Här hittar du all info du behöver om clearingnummer och hur det används vid banköverföringar. Läs även hur du hittar rätt clearingnummer.

Vad är medellönen i Sverige?

Vad är medellönen i Sverige utifrån saker som kön, yrke och utbildning? Här har vi siffrorna för både medellön och medianlön.

Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Dags att ge barnen veckopeng eller månadspeng? Så här mycket är lagom att ge i de olika åldrarna – och detta ska du tänka på som förälder.

Tjäna pengar snabbt

Det finns många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. Vi har listan på de bästa sätten att tjäna extrapengar – hemma eller online.

Ärver man skulder?

Lån och skulder kan juridiskt sett inte ärvas – men det finns tillfällen då krav på återbetalning kan riktas mot närmast anhöriga. Läs vad s...
vinterdäck

Byte av däck (vinterdäck/sommardäck)

Frågan dyker upp varje vår – när är det dags att byta till sommardäck? Här är alla datum att hålla koll på inför däckbytet.

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

Snart är elstöd 2 på väg att rullas ut till kunder hela Sverige. Men hur mycket pengar får man, och när betalas stödet? – läs allt här.
Riksbankshuset

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Nu har Riksbanken rekordhöjt reporäntan till 3,0 procent, den högsta nivån sedan 2008. Men vad betyder det för dig som har lån?
ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Samla lån trots många UC – kreditupplysningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Avdrag för dubbelt boende

Har du behövt skaffa dubbelt boende på grund av ett nytt jobb på annan ort? Då kan du göra avdrag för kostnaderna – läs mer om vad som gälle...

Inflationen i Sverige just nu

Inflationen i Sverige är 2023 högre än den varit på 30 år. Hur ska du tänka för att inte dina pengar ska urholkas? Hur ska du investera? Vi ...

Avdrag för hemmakontor och internet

Får du göra skatteavdrag för hemmakontoret och internet? Inte omöjligt! Läs mer om vad som gäller för att få de olika avdragen här.

ISK-skatten blir dubbelt så hög – så påverkas du

ISK-skatten blir rekord från och med 2023. Se hur det påverkar ditt sparande här – och varför inte skatten sänktes som tidigare utlovat.
Sommarjobbare som skattejämkat

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Ska du sommarjobba eller jobba extra? Du kan slippa betala skatt om du tjänar under ett visst belopp – men bara om du skattejämkar. Så här g...
Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Inkomstförsäkring

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda pers...
så väljer du rätt bilförsäkring

Bilförsäkring

En bilförsäkring skyddar dig som privatperson mot höga utgifter i samband med skador kopplade till din bil. Alla bilar som kör i trafiken är...
Obetalda räkningar kan bli dyra

Räkningar

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gö...

Sparränta – vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Genom att spara pengar med ränta kan man få sitt sparkapital att växa utan behöva lyfta ett finger.

Topplista: det här lånar vi till

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring ti...

7 smarta ekonomi-appar som ger dig stenkoll

Vi har samlat de bästa apparna som gör det lättare att hålla koll på din privatekonomi.
Ungt par som går igenom sin ekonomi med bekymrade miner

Skuldfinansiering — vägen till ekonomisk stabilitet

Skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden är en mardröm när du vill försöka få ordning på ekonomin och tillvaron.
Plånbok med pengar

Söka lån — så söker du lån på bäst sätt

Trots att ett lån kan kosta tusentals kronor varje månad är det inte alla som jämför lånevillkor innan de söker lån.
Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre va...
Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Billiga lån — så får du det billigaste lånet 2023

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara så mycket dyrare om du vet hur du ska gå tillväga. Ta del av våra tips för att hi...

Låna till kontantinsats

Nu kan du jämföra lån till kontantinsats från flera banker och långivare samtidigt via Advisa. Jämförelsen är snabb, enkel och helt kostnads...
Spargris solar

Spara pengar — 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50!
Advisas medarbetare Evelina

Så får du bästa låneräntan — experten tipsar

Vi lät vår erfarna rådgivare Evelina reda ut begreppen, svara på de vanligaste frågorna och guida dig genom räntans föränderliga universum.

Topplån

Vad det än är för bostad så behöver du finansiera det med hjälp av banken via ett bolån, ett lån som du ofta lever kvar med väldigt länge. D...
Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Byta bank

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara ...

Deklaration 2023 – 18 avdrag du inte vill missa

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.
En kvinna som är låneförmedlare

Låneförmedlare — vad är en låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det möjligt för låntagaren att jä...
Låna till bil med restvärde

Restvärde bil

Billån är många gånger en nödvändighet för att kunna finansiera en ny bil. Beroende på vad som passar dig bäst finns det flera olika finansi...

Kreditupplysningar: 6 saker du måste känna till

Här listar vi 6 saker som du måste ha koll på för att undvika att kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet.

Amortera smartare — 8 saker du måste veta om amortering

Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.
Välj privatleasing eller billån

Privatleasing

Tänk på det här innan du väljer leasing.
så väljer du bilfinansiering

Bilfinansiering

Har du hittat drömbilen eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Efter att ha undersökt modeller och märken är det dags at...
Kvinna glad över en billig bilförsäkring

5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring

Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja? Vi har listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring...
Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Lösa lån — så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar öv...
ett par planerar en renovering

Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt...

Allt om pantbanken och smarta alternativ

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för l...
Ung affärskvinna som ser lättad ut

Låna med betalningsanmärkning — Så löser du en ekonomisk kris

I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkn...
En hand som tar lån till låg ränta och ser ekonomin förbättras

Ta lån – 18 saker du inte får glömma

Vi har nu tagit fram en superguide där vi samlat de 18 viktigaste sakerna att tänka på steg för steg när funderar på att låna pengar.

Så påverkar separation din ekonomi

Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna ...

9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikte...
Bästa banken

Bästa banken 2023

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har...

8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb.
man med tomma fickor

Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Så förhindrar du kapning av bank-id

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kap...
Finger pekar på papper

Så skriver du över lånet på någon annan — så fungerar det

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men de...
Hand knappar på miniräknare

Bankräntor — skillnader på räntor för olika lån

Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Global Money Week 2020

Den årliga temaveckan Money Week är ett globalt initiativ som handlar om att sprida kunskap inom privatekonomi, försörjningsmöjligheter och ...

5 tips som hjälper dig få prylar sålda på nätet

Svensken har saker för närmare 18.000kr som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla pr...

5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåld...

Dina rättigheter vid uppsägning enligt LAS

Vad är det som gäller vid en uppsägning och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och att bli avskedad? Vi ger dig svaren. 

Bluffarna du ska se upp för!

Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att p...

Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemlighete...

Pensionsspara – varför det är viktigare än någonsin

Dagen då man slutar arbeta kan det komma som en smärre chock för många hur månadsinkomsten drastiskt minskas.

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil.

Är du shoppingberoende? -testa dig själv!

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla h...

7 tips – så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic?

Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. 

Undvik skilsmässa: Sju steg för att sluta bråka om pengar

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober.

Allt som glimmar är inte guld

Dagens ordspråk blir “Allt som glimmar är inte guld”. Det innebär kort och gott inte alltid ska lita på första intrycket, utan att man bör u...