Nyheter:

Stort elstöd till svenska hushåll – så fungerar elprisstödet

Ett stort elstödspaket rullades ut till svenska folket under februari och mars 2023 – där fem miljoner människor kompenserades för de höga elpriserna. Under sommaren 2023 betalades också nästa elstöd ut, vilket var ett stöd för elkunder i hela Sverige. Sammanlagt betalar man ut 55 miljarder kronor i elprisstöd till svenska hushåll – även om elstödet skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. Läs mer om vilka som får stöd, hur stor ersättning du hade rätt till samt hur elstödet betalades ut.

Vad innebär elstödet?

Under det senaste året har elpriserna skenat hos många svenska hushåll. Redan våren 2022 meddelade regeringen att man skulle betala ut ett elprisstöd för de med höga elräkningar – och i februari 2023 har det första elstödet rullats ut till det svenska folket.

Så stort är elstödet

I oktober berättade regeringen att det gäller så mycket som 55 miljarder kronor som betalades ut i elstöd 1. Enligt beräkningar blir det på så sätt ungefär fem gånger så omfattande som elpriskompensationen som gick ut i början av 2022. Ytterligare sa man att man avsatte 10 miljarder för elstöd 2.

Elstödet inför man sedan prognoser visat att flaskhalsintäkterna ökar på grund av de ökande elpriserna – och att miljarder avsätts från de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät.

Vem får elstöd?

Vad som kan vara bra att känna till är att regeringen sjösatte 2 separata elstöd. Det första elstödet gick ut till elkunderna i slutet av februari 2023 – och gällde bara kunder i södra Sverige, alltså i elområde 3 och 4. Det andra elstödet betalades ut i maj och juni 2023 – och gällde kunder i hela Sverige, alltså i elområde 1–4.

Betalning för det första elstödet skedde under ett antal bankdagar från den 20 februari och de allra flesta ska nu ha fått sina pengar på kontot.

Vem har rätt till elstöd 2?

Som vi nämnde tidigare rullades ett elstöd ut i början av sommaren till Det är alltså samtliga elanvändare i hela Sverige som hade rätt till detta elstöd – även om stödet skiljer beroende på var i landet du bor.

Det är den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022 som fick pengarna för elstödet.

För detta elstöd har regeringen avsatt 10 miljarder kronor.

När kom nästa elstöd?

Nästa stöd har kallats för elstöd 2. Det började betalas ut i slutet av maj – och man räknar med att i princip alla konsumenter ska ha fått sina pengar senast den 9 juni. Precis som vid det första elstödet är det Försäkringskassan som ansvarar för utbetalningen.

Genom ytterligare ett elstöd fick alltså även norrlänningar elstöd – samtidigt som elanvändare i södra Sverige fick dubbelt stöd.

Anmäl ditt bankkonto för att få pengar för elstöd snabbare

Precis som vid elstöd 1 skulle man för elstöd 2 se till att ha sitt konto registrerat hos Swedbank för att få pengarna snabbare. Senast den 10 maj skulle du ha registrerat ditt konto för att få pengarna tidigare. Om du har konto hos pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan kan pengarna komma dit i stället – i annat fall får du en utbetalningsavi med posten.

Hur mycket pengar fick man i elstöd?

För elstöd 2, som täckte hela Sverige, ersattes elanvändare för det de förbrukade under november och december 2022.

Du fick då stöd för 80 % av dina förbrukade kilowattimmar (kWh) under de två månaderna. För hushåll i elområde 1 och 2 var ersättningen 90 öre per kWh, och för hushåll i elområde 3 och 4 handlade det om ungefär 126 respektive 129 öre per kWh.

Så räknar du ut ditt elstöd

Vill du räkna ut hur mycket du skulle få i elstöd och bor i elområde 1 eller 2 tar du hushållets totala förbrukade timmar under november och december 2022 – och multiplicerar det med 0,8 för att få antal kronor. För elområde 3 eller 4 multiplicerar du i stället med 1,26 eller 1,29 för att få totalt antal kronor.

Tak för storförbrukare

Elstödet hade dock ha ett tak för storförbrukare, där du fick ansöka för att få stöd om du har förbrukat mer än 18 000 kWh under perioden november och december. Det är ett högre tak än vad Försäkringskassan förslog, på 12 500 kWh.

Elstöd för företag på väg – så funkar det

Även ett elstöd för företag är på väg. Det sedan EU-kommissionen sagt ja till elstödet för företag i södra Sverige. Pengarna som ska gå till elstöd för företag är omkring 30 miljarder kronor.

Det är Skatteverket som kommer hantera elstöd för företag och organisationer – där till exempel föreningar även ingår.

Ansökan om elstöd för företag

Till skillnad från elstödet för privatpersoner måste företag söka för att kunna få elstöd. Ansökan stängdes den 25 september 2023, och det går alltså inte längre att söka om elstöd för företag.

De företag som kunde söka var de som haft ett giltigt elnätsavtal sedan den 17 november 2022, och som betalat sina skatter och lämnat in deklaration i tid.

Vilka företag får elstöd?

Regeringen har bestämt att det endast är företag i elområde 3 och 4 som kommer att kunna ansöka om elstöd. Inget stöd betalas alltså ut till företag som endast är aktiva i elområde 1 och 2.

Inget elstöd om du har fastprisavtal

Till skillnad från elstödet till konsumenter är det däremot bara de företag som har rörligt elavtal som kommer att kunna söka elstödet.

Enligt ett beslut från EU-kommissionen kommer de som hade ett fastprisavtal för elen som började gälla före den 24 februari 2022 och 12 månader framåt – inte är berättigade till stöd.

Hur många gånger för man elstöd?

I början av sommaren har man alltså betalat ut ett stort elstöd till hela Sverige. I våras betalades även ett elstöd ut till användare i elområde 3 och 4.

Bor du elområde 3 eller 4 fick du alltså elstöd 2 gånger. Bor du elområde 1 och 2 fick du elstöd 1 gång.

Inget ytterligare elstöd för privatpersoner finns planerat i nuläget.

Elstöd även till dödsbon

Man har även beslutat att dödsbon också var berättigade till elstödet i samband med att det betalas ut av Försäkringskassan.

– Änkor, änkemän, barn och andra efterlevande ska kunna känna trygghet att de också får lindring för de höga elräkningarna, säger Ebba Busch i ett pressmeddelande från regeringen.

Det innebär en ändring från tidigare bestämmelse, som gjorde att efterlevande riskerade bli utan stöd. Det gäller för båda elstöden.

Så vet du vilket elområde du tillhör

Sverige är indelat i fyra elområden, där elområde 1 och 2 är norra Sverige och område 3 och 4 är mellersta och södra Sverige.

Elområde 1

Område 1 är allra längst norrut, och där ingår Norrbottens län och delar av Västerbottens län.

Elområde 2

Område 2 ligger söder om 1 och där ingår Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarna, Gävleborgs och Västerbottens län.

Elområde 3

I elområde 3 ingår följande län: Gotland, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro, Östergötland samt delar av Jönköping, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Gävleborg och Dalarna.

Elområde 4

Elområde 4 är Sveriges sydligaste och där ingår följande län: Skåne, Blekinge, Kronoberg samt delar av Kalmar, Halland, Jönköping och Västra Götaland.

Osäker på vilket elområde du tillhör? På Svenska Kraftnäts sida nätområden.se kan du se vilket elområde du tillhör efter vilken kommun du bor i.

Så mycket pengar fick man i elstöd 1

För båda elstöden baserades din kompensation på din förbrukning samt vilket område du bor i.

Uträkningen för elstöd

För det första elstödet kompenserades användare i elområde 4 något mer än de i elområde 3. De i elområde 3 kompenserades med 50 öre per förbrukad kilowattimme, och de i elområde 4 kompenserades med 79 öre per förbrukad kilowattimme (kWh).

Perioden man kompenserades för är mellan oktober 2021 och september 2022 – och det var alltså en retroaktiv utbetalning för din förbrukade el under den perioden.

Exempel: Om du som villaägare, eller företagare, har förbrukat 20 000 kWh under 12-månadersperioden och bor i elområde 4 fick du tillbaka 15 800 kronor. (20 000 x 0,79 = 15 800)

Pengarna hämtas från Svenska Kraftnät

Miljarderna som ska gå tillbaka till svenskarna ska tas från Svenska Kraftnät. Man använder de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät för att återföra de till hushåll och företag. Svenska Kraftnät är det statliga affärsverket som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft. Det är den systemansvariga myndigheten för elförsörjning i Sverige.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så kan du spara pengar på elen när priserna rusar

När priset på el höjts kraftigt är det många som frågar sig vad man mer kan göra för att minska på elkostnaderna. Här har vi samlat våra bästa tips i två olika kategorier.

Små saker du kan göra nu direkt

När det gäller saker du kan göra för att minska dina elkostnader direkt så handlar det oftast om förändringar i beteende. För att spara på el och få ner dina kostnader kan du:

  • Sänka inomhustemperaturen något
  • Släcka lampor och byta till energisnåla lampor
  • Ta kortare duschar.

Större investeringar – som sparar mycket på lång sikt

Men det som kommer spara dig mycket pengar på elräkningen är i regel större investeringar. Hos oss är det många kunder som tar ett energilån för att göra just något av detta. Ett energilån är ett sätt att finansiera smarta energilösningar som kommer spara dig pengar.

Du kan ansöka här i vårt formulär – så jämför vi lån från över 40 långivare helt kostnadsfritt, med bara en kreditupplysning.

Tips på investeringar som kan spara dig pengar på sikt:

Installera solceller

Att ta ett solcellslån är en större investering men de håller länge och oftast har de betalat av sig efter 10 år. Dessutom höjer de värdet på ditt hus om du ska sälja – samtidigt som du kan sälja “överbliven” el de månader panelerna producerar för mycket för dig.

Byt fönster och isolera bättre

Mycket av det som används för att värma ett hus sipprar ut direkt igen. Se till att du har tätt och välisolerat hemma, så kan det minska dina kostnader rejält. Framför allt kan det vara bra att tilläggsisolera huset och framför allt vinden, samt att byta ut fönster och dörrar mot moderna modeller som håller inne värmen bättre.

Byt till värmepump

Har du direktverkande el i ditt hushåll kan du spara stora pengar på att byta till någon form av värmepump. Det finns i dag inga statliga pengar för att göra den energieffektiviseringen, men det är ofta något som kommer betala av sig snabbt. Speciellt om du ska bo kvar i huset en tid.

Vanliga frågor och svar – Elstöd till svenska hushåll

Hur får jag pengar till elstöd?

Elstödet kommer att betalas ut genom en rak återbäring – alltså pengar tillbaka – genom Försäkringskassan.

Vad innebär elstöd?

Det innebär att staten kommer att kompensera privatpersoner och företag ekonomiskt för de höga elpriserna det senaste året.

Hur mycket pengar vill regeringen avsätta för elstöd?

Regeringen vill använda 55 miljarder kronor i elstöd för svenska hushåll och företag.

Varför vill regeringen betala ut elkompensation?

Regeringen vill betala elstöd till svenskarna eftersom elpriserna har rusat så mycket det senaste året, vilket drabbat många människors ekonomi.