Coronaviruset kan påverka börsen med upp till 25 procent

Makro-bild av en datorskärm med världens aktiemarknadsuppgifter i handel

Europas börser fortsätter rasa som direkt följ av coronaviruset. Söderberg & Partners finansmarknadsanalytiker Joakim Bornold menar på att börsraset kan bli mellan 20–25 procent på grund av en ökad oro kring det fortsatt spridda viruset, detta enligt uppgifter som Expressen tagit del av. 

Börsens utveckling

I slutet av februari åkte börskurserna upp och ned ett flertal gånger och under förra onsdagen stängde börsen på plus en halv procent. Redan på torsdagen tog börsen ännu en smäll där det breda OMXS-indexet backade med dryga två procent redan tio minuter in på handeln. Börserna i Frankfurt och London tillsammans med New York har även de haft en nedåtgående spiral. OMXS i Stockholm stängde förra torsdagen med minus 3,7 procent. 

Kommer vi se ett fortsatt ras på börsen?

Bornold varnar för ett fortsatt ras och pekar på år 2018 börsras då börsen gick ned 20–25 procent. Det är enligt Bornold fullkomligt rimligt att anta att det kan hända igen. 2018 börsras berodde dock inte på ett virus utan en reaktion på signaler om sämre tider samt en svajig börs tidigare det året. Och för att börsen idag ska fortsätta gå nedåt krävs att coronavirusets spridning fortsätter och får fäste i fler områden i Europa och USA. Men det är smart att förbereda sig på att ett eventuellt ras kan ske. Bornold tillägger att marknaden kan återhämta sig väldigt snabbt och tar återigen exemplet från 2018 där börsen ett år senare var uppe i 30 procent. 

Hur ska du tänka?

Det du kan tänka på är att försöka ha sparandet på rätt ställe. Du bör undvika att ha kortsiktiga pengar på börsen. Speciellt om ditt välmående påverkas negativt av att se börsen gå upp och ned. Justera din aktiehandel och se till att ha flera typer av tillgångar i portföljen på medellång sikt. 

Sparekonom Frida Bratt, från Nordnet, anser att personer med långsiktigt sparande inte behöver oroa sig över de kraftiga svängningarna. Marknaden har en tendens att balansera sig själv efter ett tag. Bratt nämner dock att den som fortsätter spara regelbundet köper andelarna billigare nu, så det finns en del fördelar med börsraset. 

Tips till småspararen

  1. Ha sparandet på rätt plats: Satsa på att månadsspara för att automatiskt köpa in dig vid olika tidpunkter. På så sätt köper du ibland när börsen stigit och ibland när börsen fallit. När den fallit får du fler fondandelar eller aktier för din månadsinsättning. Därför är det även bra att spara långsiktigt på börsen då du inte behöver försöka tajma börsens upp- och nedgångar.
  2. Ha bara pengar på börsen om du har råd: Om du sparar på lång sikt har du råd med nedgångarna men förhoppningsvis växer pengarna i det långa loppet. Du kan även se börsfallen som köplägen.
  3. Undvik kortsiktigt sparande: Börsen är riskfylld. Att ha ett buffertsparande, resepengar eller liknande på börsen är en dålig idé. Coronaviruset visar tydligt varför – händelser kan alltid dyka upp som är svåra att förutse och som kan orsaka ett kursfall. 
  4. Skaffa dig kunskap kring vad du köper: Se upp för att köpa produkter som lovar skydd mot börsfall. Hedgefonder är ett exempel – en samling olika strategier ofta till hög avgift. Hösten 2018, en av de senaste perioderna av nedgång, levererade de inte sitt grundläggande uppdrag: avkastning oavsett marknadsläge.

Källa:

https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/ekonomen-om-skakiga-borsen-da-ska-du-salja-direkt/

banner
Dela

Lämna ett svar