Christian Järdler delar med sig av lärdomar från fotbollskarriären

Christian Järdler på fotbollsplan

I jakten på vardagsinspiration har vi pratat med Christian Järdler, före detta allsvensk spelare och numera tränare i Ängelholms FF. Han berättar om karriär, framtidsdrömmar och viktiga lärdomar som kan appliceras på alla delar av livet. 

Christian fick A-lagskontrakt med Helsingborgs IF direkt efter studenten och spelade som proffs i 13 år, fram till hösten 2013. Christian började ganska tidigt intressera sig för tränarjobbet och började gå kurser redan 2010. Samma år jobbade han även extra på fotbollsgymnasiet i Ängelholm.

Tränarkarriären började 2012 då Christian blev tränare för damlaget i Ängelholms FF i division 4, samtidigt som han spelade i Halmstads BK. Efter två säsongen med damerna i Ängelholm hade laget klättrat två divisioner och det var dags för Christian att söka nya utmaningar.

2014 fick han jobbet som tränare i Ängelholms U19-lag och tog laget upp i U19 Allsvenskan för första gången i klubbens historia. Sommaren 2015 tog han sedan över som A-lagstränare i AFF, där han är kvar än idag.

– Det gjorde jag när jag höll på med damlaget och fotbollsgymnasiet. Jag insåg att jag tyckte det var jäkligt roligt att va tränare och att det passade mig.

När satte du målet att bli tränare?

Vilka är dina framtidsdrömmar/mål?

– Jag vill arbeta på högsta nivå i Sverige, och skulle också gärna få chansen att testa mig själv utanför Sverige någon gång. Eller att träna ett lag i Sverige som spelar matcher ute i Europa.

Vilka lärdomar kan du ta från din tid som fotbollstränare som går att applicera på livet i allmänhet?

– För mig som ledare och tränare för en grupp killar som ska prestera på topp tillsammans så är det oerhört viktigt att skapa en tydlig och trygg miljö som de kan få utvecklas i. Samtidigt vill jag ta hand om människan bakom spelaren och de ska känna att jag bryr mig om dem som personer och att de tycker att det är bekvämt att komma till träningen och vara i vår verksamhet. Jag tycker att man kan ta med sig alla goda beteenden som skapar goda vanor.

Vilka tips skulle du ge till den som vill jobba sig ur en tuff situation?

– Behåll fokus på rätt saker; lägg din tid och energi på saker som faktiskt kan göra skillnad. Det är även viktigt att klara av både att se detaljer men samtidigt vara förmögen att zooma ut för att se helhet och stora samband.

Vilka egenskaper tycker du en framgångsrik person besitter?

– Stor vilja och tro på det han/hon gör, målmedvetenhet, empati och en vilja att hjälpa andra människor att utvecklas.

Vi tackar Christian för intervjun och avslutar med att sammanfatta de viktigaste lärdomarna att ta med sig:

1. Tro på det du gör

Sätt upp ett mål, gör en plan och fullfölj. Christian satte upp och fullföljde sin plan kring tränaryrket trots att det krävde att han pluggade och jobbade extra samtidigt som han fortfarande var fotbollsproffs.

2. Behåll fokus på rätt saker

Låt inte dina känslor ta över, du bränner både viktig tid och energi på det. Försök att håll dig till planen trots att känslorna ber dig göra annat. Inom privatekonomi kan det handla om att regelbundet se över kostnaden för dina lån eller hålla dig till en veckobudget istället för att dra på en spontan shoppingrunda.

3. Var förmögen att se både detaljer och helhetsbilden

Klarar du av att vara noga med detaljer samtidigt som du kan ta ett steg tillbaka för att se helhetsbilden så har du goda möjligheter att lyckas. Det är lätt att snöa in för mycket på det lilla och lägga tid på fel saker eller tappa självförtroende. Den där nya soffan som känns så viktig kanske får vänta tills besparingarna finns där istället för att du drar på dig onödiga avgifter från ett köp på avbetalning.

4. Skapa en trygg miljö och ha någon som bryr sig om dig

Detta är en viktig förutsättning för att må bra och kunna utvecklas på alla plan. Trygghet, bra rutiner och stöd från andra gör det enklare för dig att ge tid och fokus på det som är viktigast istället för att släcka eldar och lösa andra problem. När det gäller privatekonomi så är ett tydligt exempel när någon samlar gamla, dyra krediter och lån i ett och samma privatlån. Detta görs för att snabbt få ner lånekostnaden och få huvudet över ytan och/eller för att förbättra sin kreditvärdighet för att långsiktigt fortsätta förbättra sin ekonomi.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?