Bluffarna du ska se upp för!

Hand mot blå bakgrund som pekar med tummen nedåt.

I veckan publicerade Råd & Rön sin lista på av förra årets sämsta produkter samtidigt som konsumentföreningen Äkta Vara utsåg årets matbluff. Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Dåliga produkter och otydligt innehåll

När du funderar på att köpa en ny produkt vill du förstås se till att göra ett bra val och komma hem med något som kommer fungera som du vill. Samma sak gäller när du handlar mat, då vill du förstås att innehållet stämmer överens med vad du vill ha. Konsumentföreningen Äkta Vara har nu utsett årets matbluff, bordsmargarinet Lätta. Anledningen är att förpackningen inte stämmer överens med innehållet. På förpackningen syns rapsblommor och i informationsrutan lyfts svensk rapsolja och kärnmjök som huvudingredienser. Men i själva verket består margarinet till största del (utöver vatten) av den omstridda palmoljan, som numera undviks av många konsumenter av både miljö- och hälsoskäl.

Råd & Rön publicerade en lista på de produkter från föregående år som de avråder konsumenter från att köpa. I listan hittas bland annat robotgräsklipparen som kör över skor istället för att stanna. Men även dammsugaren som inte suger upp damm och köksfläkten för inte mindre än 20 000 kr som reducerar matoset med 0 procent. Bland listan finns även matprodukter som örtte som innehåller gift, ekologisk kikärtspasta och oreganokryddor med bekämpningsmedel. Även oreganokryddor där mindre än 50% av innehållet bestod av riktig oregano.

Jämför innan du bestämmer dig

Så vad är det viktigaste vi tar med oss från dessa listor? Att det alltid är bra att göra en ordentlig bakgrundskoll och jämföra olika produkter innan du tar ett beslut. Samma sak gäller förstås oavsett om du ska köpa ny dammsugare eller för att relatera till Advisa – om du funderar på att ta ett lån.

Att via en jämförelsesajt undersöka resor och hotell innan man bokar är numera en del av de flestas rutiner. Däremot har många fortfarande inte koll på att du kan göra samma sak när det kommer till lån. Genom att använda en låneförmedlare jämför du lån och ökar dina chanser att hitta bästa möjliga lånet för dig. När du jämför lån via Advisa låter du inte mindre än 32 stycken långivare konkurrera om dig som kund, vilket ökar chanserna att du får ett lån med lägst möjliga ränta. Jämför lån redan idag!

Sänk räntan på dina lån  

Källor:

https://www.radron.se/samst2018

https://www.dn.se/ekonomi/margarin-med-palmolja-utses-till-arets-matbluff/

banner
Dela

Lämna ett svar