Billig mat som räddar miljön

Hand som håller i smartphone. Personen är inne på en mat-applikation för mat online

Maten utgör i genomsnitt 13 procent av ett hushålls utgifter där ytterligare 7 procent går till café- och restaurangbesök. Ca en halv miljon ätbar mat och dryck slängs årligen i Sverige där varje individ står för dryga 50 kilo. Enklare uträknad innebär det ca ett kilo i veckan per person. Detta påverkar inte bara miljön utan även din ekonomi. Det finns mycket du kan göra för att bidra till att minska mängden mat som slängs och samtidigt spara pengar. Allt du behöver finns i din mobil.

Appar som räddar mat

Under de senaste åren har ett flertal appar lanserats vars syfte är att rädda mat med kort hållbarhet. Idén är enkel: Mat av hög kvalitet läggs ut till rabatterade priser och matsvinnet minskar kraftigt. Det blir en win-win-situation där caféer, restauranger och andra inte behöver slänga ätbar mat – medan du som konsument sparar pengar på att rädda den. Om du utnyttjar de olika apparna till fullo har du möjlighet att spara, förutom miljön, tusenlappar i månaden. Dock krävs det inte sällan att du har möjlighet att vara flexibel då maten kan komma ut i apparna närsom under dagen och finnas för upphämtning en kortare tidsperiod. Notera att även om du bara skulle använda apparna endast några gånger per vecka har du möjlighet att spara några hundra kronor i månaden.

Utöver de appar som lanserats för att rädda mat finns det även appar som jämför matpriser och listar kupongerbjudanden. Det finns till och med tjänster som förmedlar överbliven mat från privatpersoner. Nedan listas några av apparna som bidrar till att minska matsvinnet samtidigt som du får mer pengar till annat.

·  Karma: Lägger ut överbliven mat från caféer, bagerier, restauranger och mataffärer

·  eReklamblad: Samlar diverse erbjudanden från livsmedelsbutiker nära dig

·  Matsmart: Lägger ut mat med kort datum med 20–90 procents rabatt

·  Rabble: Samlar rabatter och erbjudanden

·  Olio: Samlar mat som blivit över från privatpersoner och diverse näringsställen

·  Matpriskollen: Jämför matpriser i livsmedelsbutiker nära dig

·  ResQ: Samlar överbliven restaurangmat som säljs till halva priset. 

Källa:

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/spara/a/e8R424/spara-tusenlappar-nar-du-handlar-mat

banner
Dela

Lämna ett svar