Bättre ekonomi i tre enkla steg – tips från Sverigekredit

Familj handlar mat

Har du någon gång varit tvungen att leva på dammet i plånboken den sista veckan innan lön eller är det kanske till och med en återkommande situation varje månad? Du kanske klarar dig med nöd och näppe, men ångesten gnager varje gång räkningarna betalas. Det kanske till och med gått så långt att du varje månad får ta nya lån, för att kunna betala dina skulder – Då är det dags att bryta trenden!
Sverigekredit ger här tre enkla tips för att vända ekonomin till det bättre, där Advisa som låneförmedlare kan stå för en stor del av förändringen. Sverigekredit är en kostnadsfri jämförelsetjänst av lån och krediter som även erbjuder guider inom lån och ekonomi. Verksamheten har funnits sedan början av 2012 och används idag av ca 20.000 personer varje månad.

Advisa har alltid varit en varmt rekommenderad låneförmedlare hos Sverigekredit och därför vill vi lyfta vikten av att just ta hjälp av en låneförmedlare som dem, i de fall då man har problem med ekonomin. Men det finns tre viktiga steg för att man ska komma till insikt, verkligen förstå grunden till problemet och för att få en sundare ekonomi.

Steg 1 – lokalisera och erkänn brister I ekonomin

De flesta tycker att de har koll på ekonomin, de vet inombords vart de brister i stort, men det finns alltid ursäkter till varför de har tagit oekonomiska beslut. Utan att nämna några vanliga exempel, så känner nog många igen sig. Det förekommer onödig konsumtion i de allra flesta fall, som ursäktas på olika sätt.

 

Stora, onödiga utgifter är naturligtvis ofta en av de stora anledningarna till situationen, som ny bil, ny elektronik, resor och annat som motiverats som ”investeringar” i vardagen. Men även de små sakerna kan vara en stor bidragande faktor, ofta den största. Det gamla ordspråket ”Många bäckar små…..” ligger det mycket visdom i.
Det är väldigt viktigt att man lokaliserar alla brister i ekonomin och för att kunna göra det så måste man använda bra verktyg – En budget! Gör upp en ärlig och realistisk budget över alla inkomster och utgifter.

För att göra detta behöver man två saker:

 1. Kontoutdrag från banken
 2. En budgetmall eller ett budgetverktyg

 

Vi vågar lova att de allra flesta kommer att bli förvånade över hur mycket pengar som spenderas på små, onödiga saker och hur mycket vissa saker faktiskt kostar varje månad. I detta läget är det väldigt viktigt att vara ärlig mot sig själv och erkänna bristerna i budgeten.

Steg 2 – sänk ränte- och månadskostnaderna

I så gott som samtliga fall när ekonomin är trängd, så beror det ofta på att man har flera krediter, avbetalningar och lån. Ett köp på avbetalning kan verka harmlöst för att det bara kostar några hundra kronor i månaden, men än en gång, ”Många bäckar små….”
Tillsammans så skapar fler små krediter och avbetalningar en stor månatlig kostnad, i räntor, avgifter och amortering.
Det är här som en låneförmedlare som Advisa kommer in i bilden. Genom att använda en låneförmedlare så får man hjälp med att nå ut till flera banker, där man sedan kan välja den bank som erbjuder lägst ränta och kostnader, där man samlar alla små lån, krediter och avbetalningar.
Detta leder till:
 • Ett enda lån att fokusera på för att bli skuldfri
 • En enda räkning varje månad
 • Lägre ränta och kostnader
 • Lägre amortering och en längre återbetalningstid
Allt detta lösgör tid, energi och pengar för att man ska kunna vända trenden till en sundare ekonomi.

Steg 3 – förändra vardagen

När man känner till de största och de onödiga posterna bland utgifterna som tynger ekonomin, så kan man direkt göra förändringar som ger kortsiktiga resultat. Det blir tufft och tråkigt ett tag men på sikt så kommer det att belöna sig, både i plånboken och för välmåendet. Det bästa är att vara tuff mot sig själv under en kort tid, än att ”unna sig lite” under uppbyggnaden av ekonomin. Bygg först upp en stabilare ekonomi och vardag tills det finns en buffert, unna dig sedan saker utefter hur mycket pengar som finns sparade. För att hålla en långsiktig och god ekonomi så kan man ta till några enkla knep som förenklar besluten i vardagen.
Enkla tips är:
 • Handla aldrig hungrig, Ät innan du åker till matvaruaffären
 • Handla med kontanter, kostnaden för det man köper blir mer påtaglig
 • Sätt upp mål med ett sparande, då kommer varje beslut tas utefter hur det påverkar sparandet och för varje utgift så kommer sparandet och målet att ta längre tid.
Kom ihåg!
God ekonomi är beroendeframkallande. När man får pengar över och börjar spara så vill man bara spara mer och mer. Besök Sverigekredit för att läsa fler guider om lån och privatekonomi.
Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vad tycker våra kunder?