Peder berättar om hur vår hjärna fungerar.

Att lära sig ekonomi är som att lära sig jonglera – ta en boll i taget!

Visste du att du kan träna din hjärna på samma sätt som du kan träna dina muskler på gymmet? Visste du att, hur du väljer att ställa frågor till dig själv, påverkar hur bra du löser uppgifter? Visste du att din “ekonomihjärna” kan växa om du arbetar med den?

Peder Burenstam Linder är styrelsemedlem på Advisa, har tre examen från Stanford och driver bolaget Linder Academy som arbetar med hur man kan använda kognitiv psykologi och neurovetenskap för att få medarbetare att snabbare nå sina mål. Därför passade jag på att fråga Peder hur vi med enkla medel kan använda vår hjärna för att förbättra vår privatekonomi. Det bästa med Peders svar är att de inte bara är förvånansvärt enkla, utan också att de kan hjälpa ALLA att bli bättre på ekonomi – oavsett förkunskaper eller beteende. Är du intresserad av att veta mer? Läs då inlägget nedan!

 

Hur fungerar vår hjärna?

Enligt Peder kan vi träna vår hjärna på samma sätt som vi tränar våra muskler på gymmet. Genom att utmana oss själva, fortsätta repetera övningar och se till att vi får både rätt mängd sömn och kost kan vi få våra muskler att växa. På samma sätt fungerar vår hjärna. Hjärnan är dynamisk genom hela livet och vi kan faktiskt bli bra på vad som helst så länge vi tränar på det. Genom att ställa frågor till oss själva på rätt sätt kan vi hjälpa vår hjärna att växa ännu snabbare – och därmed också uppnå våra mål snabbare.

 

Hela Advisa lär sig jonglera.
Peder lär hela Advisa att jonglera.

Hur ska vi ställa frågor till vår hjärna?

Genom att flytta fokus från resultat till lärandeprocessen har det visat sig att vi kan snabbare kan nå våra mål. Du ska alltså släppa pressen att prestera och istället fundera över hur du kan lära dig att bli bra på något. Verkar det krångligt? Vi tar ett exempel. Tänk att du vill lära dig att jonglera. Sätt upp delmål och fokusera på lärandeprocessen för varje specifikt mål. Du kan då ställa dig frågan “Hur kan jag lära mig att jonglera med tre bollar?” Genom att flytta fokus från resultat till lärandeprocessen aktiverar du hjärnan och resultatet kommer att bli att du faktiskt lär dig att jonglera snabbare. Genom att fråga dig själv “På vilket sätt blev jag bättre på att jonglera idag?” istället för att tänka “Vad dålig jag är som inte klarade att jonglera med tre bollar” kommer din hjärna att arbeta hårdare för att hjälpa dig nå ditt mål.

 

Hur kan det här hjälpa mig med min ekonomi?

Undrar du vad det här faktiskt har med din privatekonomi att göra? Mer än du kan tro! Det är otroligt vanligt att vi intalar oss själva att “det där är inget för mig”, “jag är inte bra på ekonomi”, “det är för sent för mig att lära mig ekonomi” – ursäkterna till varför vi inte vill lära oss ekonomi är många. Ofta tror vi att “ekonomigenen” är något vi föds med, men faktum är att ALLA kan bli bra på ekonomi. Har du en dålig ekonomi betyder det inte att du är en “dålig människa” – det betyder bara att du inte fått tillfälle att träna på det. Är du dålig på att spara pengar betyder det att du inte tränat tillräckligt på att spara pengar. Är du dålig på planera din ekonomi betyder det att du inte tränat tillräckligt på att göra en budget. Är din kompis bättre på ekonomi än vad du är, ja då betyder det att han eller hon fått träna eller fått kunskapen med sig på annat vis. Du kan bli minst lika bra som din vän om du tränar!

En bild över hjärnaktivitet.
Aktivera din ekonomihjärna! (Foto: Reigh LeBlanc)

 

 

Peders tips för att förbättra din privatekonomi

Peder menar att vi ska flytta fokus från resultat i ekonomin till att faktiskt lära oss ekonomi. Du ska alltså ta bort fokus från hur mycket du sparar till att fokusera på hur du kan lära dig att spara pengar. Se sparandet som träning! Detsamma gäller om du ska göra en budget. En budget ska visserligen användas för att få koll på ekonomin, men lägg fokus istället på vad du kan lära dig av att göra en budget. På så vis kommer du nå både bättre och mer långsiktigt hållbara resultat i din ekonomi. Slutligen tipsar Peder om tre enkla frågor du ska ställa dig själva varje dag för att nå resultat i din ekonomi:

  • Vad kan jag göra idag för att bli bättre på att hantera min ekonomi?
  • Hur kan jag öva på att bli bättre på ekonomi?
  • På vilket sätt är jag bättre idag än tidigare att ta hand om min ekonomi?

Är du intresserad av att veta mer? Ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedan!

banner
Dela

2 kommentarer

  1. Jag har alltid känt en känsla av att jag inte kan spara, det känns som att det är en vägg jag måste passera för att det ska gå, det känns rörigt och ostrukturerat i huvudet, men samtidigt, skulle man vilja få det till att kännas roligt att spara och vara ekonomisk, hur får man det att kännas intressant?

    1. Hej Christian,
      Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med Karin Nordlander för att få idéer till hur du kan göra sparandet roligare och mer intressant. På hennes hemsida https://karinnordlander.se/ kan du hitta mer information. Mvh Alexandra

Lämna ett svar