Advisa intervjuar Charlie Söderberg från Lyxfällan!

Charlie Söderberg

Många känner igen honom från TV3:s succésatsning ”Lyxfällan” där han hjälpte svenskar att ta sig ur den ökända skuldfällan. Han har också varit programledare för TV-programmet Plus, driver flera företag och arbetar som rikedomscoach. Vi på Advisa fick en pratstund med honom innan han skulle hålla en inspirationsföreläsning för sitt företag Balansekonomi. För Advisa delade han med sig av sina bästa tips hur man ska göra för att förbättra sin privatekonomi och sin vardag.

Hej Charlie! Berätta gärna lite om dig själv för läsarna!

– Till och börja med har jag arbetat över tio år som rikedomscoach. Min specialitet är att hjälpa människor att skapa rikedom i livet, det handlar inte nödvändigtvis om mer pengar men det är heller inte exkluderande pengar. Min roll är inte att vara rådgivare utan mitt arbete går ut på att av inspirera människor till att skapa sig ett rikare liv. Resterande av tiden arbetar jag och föreläser bland annat med ett av mina företag Balansekonomi, medverkar i TV och skriver böcker, säger Charlie Söderberg.

Hur kommer dig sig att du valde att bli rikedomscoach?

– Min passion är att påverka människor och hjälpa dem att få ut det de vill av sina liv. För att göra det är ekonomi är ett intressant område att arbeta med. Om man frågar människor vad som hindrar dem att göra allt de skulle vilja göra är oftast svaret tid och pengar. Jag har därför engagerat mig i forskning gällande frågan hur man kan göra för att få just mer tid och pengar och hur det faktiskt skulle kunna se ut. Det har också visat sig att jag har talang för att göra just de här frågorna enkla och jag tycker genuint att de här frågorna är roliga. Framför allt när jag får bra feedback från människor som säger att jag inspirerat dem till att förändra sina liv tycker jag att mitt arbete är fantastiskt roligt, säger Charlie Söderberg.

Berätta lite om din tid som rikedomscoach i Lyxfällan? Vad var givande och vad var jobbigt?

– Till att börja med är TV ganska jobbigt att göra, det är en stor psykologisk påfrestning att inte kunna unna sig lyxen att sitta hemma och fundera över hur det går – när man är ute på inspelning är det ens arbete att se till att det går. Dessutom tillbringar man mycket tid ifrån familjen och inspelningarna tar mycket tid. Det roligaste var kamratskapen som jag utvecklade med Mathias under inspelningen och möjligheten att kunna påverka människor. Människor har kommit fram till mig och berättat att Lyxfällan inspirerat dem till att ta tag i sina liv. Jag har fått höra många mardrömshistorer och att få vara del av att påverka människor via TV-rutan är häftigt. Samtidigt följer med det ett stort ansvar – TV är utmanande och jag tar det på allvar, säger Charlie Söderberg.

Hur gör du för att hjälpa personer ur Lyxfällan? Vad är dina bästa knep?

– Till att börja med utgår jag från ett beteendeperspektiv, jag försöker lösa de beteenden som skapar problemen. Mitt bästa knep är att jag är stenhård mot beteendet, men empatisk mot människan. Det tror jag också de flesta märker, och därför kan jag vara väldigt hård mot vissa beteenden, säger Charlie Söderberg. Vad är dina bästa tips för att få ordning på ekonomin? – För att få, vad jag brukar kallade det för, ett rikare liv brukar jag ge ett enda råd och det är att åka på kick-off. Det bygger på idén att alla åker på kick-off med sin arbetsgivare, men ingen gör det med sin fru. Istället gör vi vår arbetsgivare rik och hinner inte med vårt eget liv. Budskapet är att alla kan göra en förändring och därför bör alla åka bort en dag varje år med sin respektive för att reflektera över våra mål. Vad vill vi och vart är vi på väg?, rekommenderar Charlie Söderberg.

Vad är dina bästa motivationstips?

– Bestäm dig för vart du är på väg. Vi har sällan mål med vad vi vill, och då pratar jag inte mål i X antal kronor, utan ställ dig frågan vad vill jag? Vill jag gå i pension tidigare? Vill jag jobba mindre? Vill jag bygga ett till rum på fritidshuset? Därefter kan du steg för steg fråga dig hur du kan komma närmare ditt mål. Det är mycket lättare att motstå impulser när man vet vart man är på väg. Det räcker inte med att ha en pärm med papper, det ska vara en bild på pärmen som hjälper en komma ihåg varför man skall öppna den, fortsätter Charlie Söderberg.

Vad är ditt mål med kvällens inspirationsföreläsning för Balansekonomi?

– Mitt mål är att skapa en livsförändring. Att kunna åka runt och träffa människor som säger att det vi planterat den här kvällen har gjort att de vågat förändra sina liv. Mitt andra mål är att det ska vara kul och samtidigt provocerande – för att lyssnarna faktiskt ska ta tag i sina liv, säger Charlie Söderberg.

Vad är dina bästa spartips?

– Här gäller samma tips som använts i flera tusen år. Sätt 15 procent av inkomsten redan när den kommer. Se till att det dras av direkt. Betala dig själv först, betala sen alla andra, rekommenderar Charlie Söderberg.

Vad är ett rikare liv för dig?

-För mig är i huvudsak ett rikare liv att ha mer tid med familj. Jag tycker att jag lever som jag lär och jag tjänar pengar på sådant jag tycker är så roligt att jag hade kunnat göra det utan att få betalt. Vidare har jag sett till att jag också får inkomster även när jag sover, till exempel från hyra, royalties och andra investeringar. Det har gjort att jag har kunnat spendera mer tid åt det som betyder mest för mig, nämligen familjen, säger Charlie Söderberg.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?