Billån:

Sälja bil privat – 6 viktiga saker att tänka på

Har det blivit dags att sälja bilen? Att sälja din bil privat kan ibland innebära en bättre deal för både köpare och säljare, eftersom ni skippar bilhandlaren som mellanhand. Men det finns några fallgropar att undvika – här är våra 6 tips som ser till att allt blir rätt när du säljer din begagnade bil privat, samt hur du kan finansiera ditt nya bilköp.

1. Se till att ha alla papper i ordning

Att ha registreringsbevis, servicebok och besiktningsprotokoll i ordning för köpare att titta på är centralt för dig som säljare och nuvarande ägare.

Att kunna visa upp att service, lagningar och besiktningar alltid skötts som det ska kommer kunna ge dig ett bättre pris för din bil, och det inger förtroende hos dig som säljare.

Kan du dessutom visa upp kvitton eller fakturor från eventuella lagningar sätter det dig i ett ännu bättre läge. Har du bättre dokumentation kan du rättfärdiga ett högre pris på bilen – och vice versa. Se också till att du har alla reservnycklar, låsmuttrar och alla övriga tillbehör och utrustning till bilen samlade.

2. Tvätta och städa bilen

För att göra din bil redo för försäljning måste du göra den skinande ren. Vi pratar inte om en standard-tvätt på bensinmacken utan en riktig, genomgående tvättning och städning.

Töm bilen på skräp och dammsug den noga, samt våttorka ratt och instrumentbräda.

Utvändigt ska du avfetta och tvätta – vill du maximera utseendet kan du också vaxa och polera lacken. Ett städat motorutrymme är också något som kan ge pluspoäng. Har du inte tid – eller är extra mån om bilens utseende – kan du lämna in den på rekond. Men var beredd på att det kostar en slant.

3. Så sätter du ett rimligt pris på bilen

För att göra en så bra affär som möjligt måste du skaffa dig en bra bild av bilens värde innan du lägger upp en annons. Du kan börja med att söka på nätet efter andra som säljer just den modellen du har från samma årgång. Men ta också hänsyn till hur många mil din bil respektive de bilar som säljs har gått – samt eventuella fel och brister.

Efter en del sökande bör du kunna få en bra uppfattning av vad din bild är värd. Men du kan också låta en eller flera bilhandlare värdera bilen åt dig. Antingen kan du åka till en bilhandlare – eller så kan du få bilen värderad direkt på nätet. Det sistnämnda är såklart inte lika tillförlitligt, men det går snabbare.

Obs! Tänk på att priset du får för din bil hos en bilhandlare i regel är lägre än det du kan sälja den för privat. En värdering hos en handlare är bara till för att uppskatta värdet på bilen, men efter det bör du kunna lägga till runt 10 % eller mer innan du säljer bilen privat. Tänk också på att räkna med prutmån!

4. Lägg upp en bra annons

När du har kommit så här långt börjar det bli dags att fundera på annonsen. Här är de viktigaste stegen för att din annons ska få så många intressenter som möjligt.

Bra bilder

Snygga och säljande bilder är kanske det allra viktigaste för att din annons ska sticka ut och få många klick. Se till att bilen är ren och snygg och ta bilden i bra ljus mot en neutral bakgrund. Ta sedan många bilder in- och utvändigt där du visar upp att bilen är i gott skick. Utelämna inte några skador – det är bättre att köparen vet om dessa från början.

Enkla tips för snyggast bilbilder: Ha strålkastarna tända, då ser bilen mer levande ut. Fotografera bilen från marknivå, så ger den ett mäktigare intryck.

Säljande rubrik

Visst hade du hellre klickat på en annons där det stod “Nyservad Volkswagen Golf i gott skick” än en där det bara stod “Volkswagen Golf”? Ge rubriken lite extra kärlek och du lär få fler besökare till din annons.

Utförlig beskrivning

Det samma gäller själva annonstexten. När det bara står någon enstaka mening kommer du inte att locka många till att kontakta dig. Skriv i stället utförligt om bilen och få med så mycket information som möjligt. Har du inte koll på alla specifikationer kan du söka på registreringsnumret på Transportstyrelsen och få upp fakta om din bil som kan vara vettigt att ha med i en annons.

Tips! Utgå från dig själv och beskriv bilens positiva egenskaper och vad du har haft bilen till. Fundera på varför du valde bilen när du köpte den och skriv ner det. Exempel kan vara att den fungerar perfekt för barnfamiljer eller att det går in en golfväska utan problem i bagaget.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

5. Hitta en bra köpare – se upp för bluffar

När det sedan är dags att välkomna intressenter finns det en del viktiga saker att tänka på. Först och främst kan det vara bra att veta att det finns många oseriösa aktörer där ute – och att det därför kan vara bra att be om namn och telefonnummer som du kan kolla upp innan du säger ja till en provkörning. Se också upp för falska bilförmedlare, som vill att du skicka registreringshandlingarna på bilen mot ett kontrakt för betalning.

Tips! Gå på din magkänsla. Verkar köparen krånglig, ställer märkliga frågor eller lägger skambud – våga strunta i hen direkt.

6. Så ska du tänka med avtal och betalning när du säljer bil privat

När ni väl kommit överens är det viktigt att allt går rätt till med avtal, betalning och ägarbyte. Så här ser stegen ut:

Skriv ett ordentligt köpeavtal

För att det inte ska bli några oklarheter rekommenderar vi att du skriver ett ordentligt köpeavtal som både du och säljaren skriver på i varsitt exemplar. Inkludera det viktigaste och om ni kommit överens om något särskilt. Kontrollera alltid köparen noggrant innan du skriver på för att undvika bedragare.

Så får du betalt tryggt och undviker att bli lurad

Bästa sättet för dig att sälja bilen tryggt privat är att ta emot betalningen direkt via Swish – eller att göra upp betalningen via banken. Undvik att ta emot kontanter – och undvik att gå med på en betalning via banköverföring. Det finns bedragare som under falsk identitet köper bilar på detta sätt och sedan avbryter betalningen när de åkt i väg med bilen.

Så gör du ägarbyte

Via Transportstyrelsens e-tjänst och app kan ni göra ägarbytet direkt på plats vid försäljningen. Genom att först scanna registreringsbeviset och sedan signera med BankID kan ägarbytet registreras direkt. 

Ni kan också fylla i ägarbyteshandlingarna och skicka in de via post till Transportstyrelsen. Tänk dock på att det är säkrare att göra det förstnämnda – eftersom det gör det svårare för bedragare.

Efter försäljning – så finansierar du ditt nästa bilköp

Har du gjort en riktigt bra affär kanske pengarna du får från försäljningen räcker till en stor del av ditt nästa bilköp. Men fattas det pengar kan du söka ett förmånligt billån via oss. Hos oss kan du söka ett billån genom ett privatlån, vilket innebär att du inte behöver betala kontantinsats och kan låna till köpet tror att du köper bilen av en annan privatperson.

Vi jämför kostnadsfritt 40 långivare med endast en kreditupplysning så att du kan hitta lägsta räntan för ett billån utan kontantinsats. Du kan söka mellan 5 000 och 800 000 kronor. Nyfiken på vilken ränta du kan få? Sök kostnadsfritt direkt här i formuläret – det tar bara någon minut, sedan gör vi resten av jobbet.

Tips! Se också våra bästa tips för att köpa bil privat.

Vilka rättigheter och vilket ansvar har jag när jag säljer bil privat?

Mycket av det som gäller för en privat bilförsäljning bygger på det du och köparen kommit överens om i ert avtal. Men det kan vara bra att veta att köparen inte har någon ångerrätt såvida det inte specifikt står i avtalet ni skrivit på.

Då gäller i stället köplagen, vilket kommer med några förpliktelser för dig som säljare. Så här kan man sammanfatta det:

Köparen kan inte räkna med att en begagnad bil är felfri – men du är skyldig att upplysa om fel du känner till på bilen. Om ett stort fel som du inte har berättat om upptäcks blir du skyldig att åtgärda det kostnadsfritt så snabbt som möjligt. Går det inte att laga kan du ge köparen avdrag på priset – men i vissa fall kan också köparen ha rätt att häva köpet.

Bonustips: Var ärlig

Var därför alltid ärlig när du säljer och köper bilar privat. Berätta om eventuella fel och skador även om det tar emot. På så sätt slipper någon av er känna er lurade och ni båda kan göra en affär ni är nöjda och glada med. Lycka till med bilförsäljningen!

Vanliga frågor och svar – Sälja bil privat

Hur säljer jag en bil privat?

Vanligaste sättet är att lägga upp en annons på en marknadsplats på nätet. Tänk på att ta snygga bilder och att skriva en utförlig annons, så får du fler intressenter.

Hur gör jag med betalning när jag säljer en bil privat?

För att betalningen ska bli trygg tycker vi att du ska använda Swish, eller ta hjälp av ett bankkontor. Undvik att ta emot kontanter – eller överföring via internetbank. Det finns bedragare som kör i väg med bilen och avbryter betalningen. Skriv gärna i förväg hur du förväntar dig betalning, ibland behöver köparen utöka hur stort belopp hen kan swisha under en dag.

Hur gör jag med avtal när jag säljer en bil privat?

Vi tycker att ni alltid ska skriva ett köpeavtal, även om det inte är ett krav. På så sätt dokumenterar ni allt ni kommit överens om gällande köpet och ingen lär känna sig lurad.

Måste jag betala skatt på en bil jag säljer privat?

Nej, det är väldigt ovanligt. Vid försäljningar som har en vinst på över 50 000 kronor kan du behöva skatta 30 procent. Men vinsten är skillnaden mellan inköpspriset och det du säljer den för – och bilaffärer är sällan vinstaffärer.

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp