Banker & Låneförmedlare | Advisa

Banker och låneförmedlare - så skiljer de sig

Låneförmedling är fortfarande ett relativt nytt fenomen i Sverige. Trots att Advisa som låneförmedlare redan hjälpt över 240 000 svenskar att spara pengar på sina lån har majoriteten av landets låntagare ännu inte upptäckt tjänsten. Här förklarar vi vad låneförmedling är, hur det skiljer sig från bankens roll och varför det bör vara en självklarhet att jämföra lån.

Låneförmedlare

Låneförmedlingens roll

För att förstå låneförmedlarens roll behöver du först förstå bankernas roll. Som du säkert redan vet är det bankerna som lånar dig pengar, inte låneförmedlaren. Vilken ränta banken erbjuder dig beror först och främst på Riksbankens styrränta och din kreditvärdighet. Banken tjänar pengar på dig som kund genom räntor och avgifter.

Låneförmedlarens roll är att stå på konsumenternas sida mot bankerna genom att jämföra deras lånerbjudanden. Detta är det överlägset enklaste och bästa sättet att pressa räntorna. Det är i praktiken omöjligt för dig som konsument att själv gå till ett flertal banker och jämföra deras lån. Det beror på att för varje bank du går till tas en kreditupplysning och för varje kreditupplysning som tas på dig minskar din kreditvärdighet. Tack före låneförmedlaren kan du dock med en enda kreditupplysning jämföra ett väldigt stort antal bankers erbjudanden. Du spar dessutom väldigt mycket tid på att jämföra lån genom en förmedlare. På samma sätt som det idag är en självklarthet att jämföra priser på resor och hotell kommer det snart vara lika självklart att jämföra räntor på lån.

Trots att du jämfört räntor för dina lån tidigare är det värt att göra det igenom om någon förändring sker i ditt liv som gör att din kreditvärdighet förbättras eller om styrräntan sänkts. Exempel på andra låneförmedlare är Lendo, Zmarta, Freedom Finance och Sambla.

Kort om låneförmedling:

  • Kostnadsfritt och ingenting du binder dig till
  • Endast en kreditupplysning tas
  • Personlig rådgivning genom Advisa
  • Bankerna får konkurrera om dig som kund - räntorna pressas
  • Snabbt och enkelt

Styrräntan är idag rekordlåg så passa på och jämför lån - vad har du att förlora?