Frågor och svar om Advisas lånetjänst


Här hittar du svar på våra kunders vanligaste frågor. Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga här.


  • Hur sänker Advisa kostnaden på mina lån?

   Vi kan hjälpa dig att sänka dina kostnader genom att sänka räntan på ett befintligt lån eller samla ihop flera lån och krediter. Du kan även förlänga återbetalningstiden på ett befintligt lån för att få ner din månadskostnad. Ring oss på 0770 - 17 50 50 så berättar vi mer.

  • Kostar det något att söka lån genom Advisa?

   Nej, hittar du ett lån med villkor som passar dig så får den banken en ny glad kund. Banken betalar då oss en engångsersättning istället för den marknadsföringskostnad banken vanligtvis har. Våra lånerådgivare hjälper dig därför kostnadsfritt att hitta det lån som passar dig bäst.

  • Varför ska jag jämföra lån genom Advisa?

   När man jämför banker själv så gör de en kreditupplysning, många kreditupplysningar leder till försämrad kreditvärdighet och därmed sämre erbjudanden ju fler banker du jämför. Vi har genom vårt samarbete med UC tagit fram en lösning där våra 20 samarbetsbanker får dela på samma kreditupplysning. Samtidigt så bildas en budgivning mellan bankerna vilket leder till en prispress på de erbjudanden man får. <a href="/">Starta din jämförelse här</a>

  • Vilka banker samarbetar Advisa med?

   Vi samarbetar med ett tjugotal banker och långivare, däribland:<p>Swedbank, SEB, ICA-Banken, IKANO Bank, Forex, Marginalen Bank, Resurs Bank, Santander Consumer Bank, Nordnet Bank, Collector, SevenDay Finans, Spring Finance, Credento, Konsumentkredit, Sparlån, Lendify, Nordnet och Wasa Kredit.</p>


  • Hur lång återbetalningstid kan jag få på lånet?

   Du kan välja en återbetalningstid mellan 1 och 15 år. Har du svårt att avgöra vad som passar dig bäst så hjälper vi dig gärna att komma fram till det.

  • Hur mycket får jag låna?

   Du kan låna upp till 500 000 kr. En långivare gör en bedömning av hur mycket du får låna baserat på flera aspekter. För att öka dina chanser att bli beviljad lån hjälper det exempelvis om du har en medsökande eller har fast inkomst från tillsvidareanställning, pension eller eget företagande. Vill du låna ett större belopp så kräver långivarna alltid att du har en högre inkomst desto större belopp du vill låna. En av Advisas lånerådgivare hjälper dig gärna att tänka över hur mycket du kan ansöka om.

  • Vad blir min månadskostnad?

   Din kostnad per månad kan du först få reda på efter att du har ansökt om lån. Detta beror på att din månadskostnad bestäms av den ränta du får, hur mycket du tar i lån och vilken återbetalningstid du väljer. Hos Advisa hjälper en erfaren lånerådgivare dig att välja återbetalningstid och belopp för att se till att lösningen passar just din privatekonomi.

  • Vad får jag för ränta?

   Räntan på ett privatlån sätts individuellt efter dina förutsättningar. Advisa hjälper dig därför att skicka en låneansökan till flera banker och långivare samtidigt för att du ska få reda på vilken som erbjuder dig bäst ränta. Vi ser även till att din låneansökan innehåller all nödvändig information för att du ska få så stort antal bra bud som möjligt.

  • Vad är skillnaden på annuitet och rak amortering?

   Vid ett annuitetslån betalar du alltid samma månadsbelopp. Det innebär att allt eftersom skulden minskar, så ökar andelen du amorterar på lånet. Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje månad, utöver det tillkommer räntekostnaden som minskar i relation till den återstående krediten.

  • Vad är skillnaden på nominell och effektiv ränta?

   Den nominella räntan är den rörliga räntan som man betalar för sitt lån. Effektiv ränta är totala räntakostnaden av den nominella räntan inklusive tillägg som exempelvis uppläggningsavgifter och aviavgifter.


  • Gör Advisa en kreditupplysning?

   Ja, vi gör en kreditupplysning som bankerna får dela på vilket innebär att din kreditvärdighet bevaras.

  • Kan jag få ett lånelöfte hos er?

   Ja, när du får ett bud från en av våra banker så är det just ett lånelöfte. Du kan alltså förutsättningslöst jämföra banker när du ska ta ett nytt lån eller kan förbättra dina nuvarande villkor.

  • Kan jag ändra ansökt lånbelopp?

   Ja, du kan alltid justera beloppet i efterhand. Eftersom kreditupplysningen endast gäller i 5 dagar så rekommenderar vi att du hör av dig till oss så fort du upptäcker att du vill ändra beloppet.

  • Ska jag ha en medsökande på min låneansökan?

   Om ni är två personer som delar på låneansvaret så ökar det möjligheten att ni får beloppet beviljat och att ni får bra lånevillkor. Det beror på att bankerna ser det som dubbel säkerhet när ni är två sökande. Dock är det viktigt att din medsökande har en stabil och bra ekonomi för att öka chanserna till bra lånevillkor. Ju högre belopp du vill låna, desto bättre är det att ha en medsökande i din låneansökan.

  • Vilka lån ska jag ta med i min ansökan?

   För att hjälpa dig räkna ut vilka besparingsmöjligheter du har så rekommenderar vi att du tar med så många av dina konsumtionslån som möjligt. Konsumtionslån innefattar privatlån, medlemslån, topplån, bil- och andra fordonslån, kreditkort och avbetalningar.


  • Kan jag lösa mitt lån?

   Ja, du har fri amorteringsrätt på alla lån som tas genom oss. Det innebär att du närsomhelst kan betala mer på lånet eller lösa ut lånet helt och hållet.

  • När får jag svar?

   Vissa banker svara inom några minuter medans andra tar längre tid på sig. Oftast får du svar inom 24 timmar.

  • När betalas lånet ut?

   Ditt lån betalas ut 3-5 bankdagar efter att banken har mottagit ditt undertecknade avtal.

  • Varför har jag fått avslag på min låneansökan?

   Varför din ansökan inte blir beviljad kan vi inte svara på då det är bankerna som bedömmer dig. Däremot kan vi hjälpa dig med att svara på generella frågor kring hur du kan förbättra din kreditvärdighet och bättra chanserna tills du ansöker nästa gång. Hör av dig till oss så kan vi även boka in ett möte inför framtiden när din situation har förändrats.

  • Varför har jag fått flera brev från UC?

   Enligt lag så får man alltid omfrågningskopior från de parter som fått ta del av ens kreditupplysning. Som det står i ett av breven du fått hem har det endast registrerats en (1 kreditupplysning hos UC.


  • Måste jag ta ett beslut över telefon?

   Du tar aldrig beslut över telefon. Vi ringer upp dig för att gå igenom din ansökan och ytterliggare en gång för att hjälpa dig gå igenom dina bud. Det är inte förrän du skickat tillbaka ditt lånavtal som du har tagit ett beslut.

  • Påverkar inte en kreditupplysning min kreditvärdighet negativt?

   Nej, tack vare vårt samarbete med UC registreras endast en enda kreditupplysning på dig och din eventuella medsökanden. Det är när det registreras flera kreditupplysningar inom kort tid som din kreditvärdighet kan påverkas negativt. I och med att vi endast registrerar en enda kreditupplysning så bevaras din kreditvärdighet och du kommer inte att påverkas negativt om du vill ansöka om lån till exempelvis en ny bostad.

  • Är min ansökan bindande?

   Nej, du binder inte upp dig till att ta ett lån. Din ansökan resulterar i ett lånelöfte. Först när du har skrivit på lånavtalet och skickat tillbaka det till den banken som du har valt så har du ingått ett bindande avtal.


  • Är det säkert att använda Advisas tjänster?

   Ja, vi behandlar dina uppgifter enligt PuL:s (Personuppgiftslagen rekommendationer vilket innebär att vi använder oss av brandväggar, krypteringsfunktioner och anti-virus samt har en intern sekretesspolicy.

  • Vilka tar del av mina uppgifter?

   Dina uppgifter delas med UC (Upplysningscentralen och våra samarbetsbanker. Alla uppgifter behandlas med sekretess och vi säljer inte vidare någon information till tredjeparter.


  • Kan jag flytta mina lån utan att byta bank?

   Ja, när du flyttar ditt lån så behöver du inte flytta dina andra bankerbjudanden. Att flytta ett privatlån kommer inte heller påverka de rabatter du har fått på försäkringar, bostadslån eller pensionsparande.

  • Kan jag ta ett nytt lån genom er?

   Ja, när du ska ta nytt lån kan du enkelt göra en ansökan och jämföra individuellt satta lånevillkor från våra 20 samarbetsbanker.

  • Kan jag samla mina lån och krediter till ett lån?

   Vi hjälper ständigt kunder att samla ihop sin lån och krediter för att sänka sin måndadskostnad. Genom att samla lånen förbättrar man även sin kreditvärdighet vilket ger bättre lånevillkor i framtiden.

  • Kan jag sänka räntan på ett befintligt lån?

   Ja, vi hjälper dagligen kunder att sänka sin ränta. Om du vill se ifall du kan sänka räntan på ditt lån så är det bara att göra en ansökan via vårt formulär eller ringa oss på 0770 - 17 50 50!

  • Vad krävs från mig som låntagare?

   För att ta ett lån genom oss så behöver du vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige. Du ska ha en stadigvarande inkomst om minst 10 000 kr per månad eller 120 000 kr per år. Du får inte inneha betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.


  • Vilka är grundkraven för att få låna genom er?

   För att jämföra lån behöver du:<ul class="normal-list"><li>Ha fyllt 18 år</li><li>Ha en inkomst på minst 10 000 kr/månad</li><li>Ej ha skuldsaldo hos Kronofogden</li></ul>

  • Vilken ränta och månadskostnad får jag?

   Räntan på ett privatlån sätts alltid individuellt efter dina förutsättningar. Advisa hjälper dig därför att optimera din låneansökan och skickar den till flera banker och långivare samtidigt för att säkerställa att du får så många och låga ränte-erbjudanden som möjligt.

  • Om allt är gratis. Hur tjänar ni pengar?

   Advisa hjälper de mest kundvänliga bankerna att träffa nya kunder. Det innebär att den bank som ger dig bäst erbjudande får en ny kund, du får det bästa lånet för just dig, och vi får provision från den bank som du väljer. På så vis är vår tjänst alltid helt gratis för dig som kund. Självklart är vår jämförelse helt oberoende. Observera också att en ansökan aldrig är bindande. Du kan när som helst välja att inte fullfölja.

  • Får jag bara en kreditupplysning?

   Ja, via Advisa får alla banker dela på en och samma kreditupplysning vilket innebär att din kreditvärdighet bevaras.

  • Kan jag betala av ett lån i förtid?

   Ja, du har fri amorteringsrätt på alla lån som tas genom oss. Det innebär att du närsomhelst kan betala mer på lånet eller lösa ut lånet helt och hållet.

  • Kan jag ta ett lån trots betalningsanmärkning?

   Ja. Givet att du inte längre har någon skuld hos Kronofogden går det bra. Läs mer om att <a href="/privatl%C3%A5n/l%C3%A5na-med-betalningsanm%C3%A4rkningar/">låna trots flera betalningsanmärknigar här</a>.

  • Jag är osäker på om jag ska köpa bilen. Kan jag ändå jämföra?

   Eftersom en ansökan alltid är gratis och aldrig är bindande skadar det inte att jämföra - även om du inte är säker på att köpa bilen. I sämsta fall får du en klar bild över vad det skulle kosta att låna till köpet. I bästa fall får du upp till 20 erbjudanden från banker som alla vill finansiera ditt billån till låg ränta och bra villkor.<p>Efter att du gjort en ansökan kan du när som helst välja att inte fullfölja. Inget är alltså klart förrän du i lugn och ro granskat erbjudandena och fattat ditt beslut. Alla erbjudanden är giltiga i 30 dagar så du har gott om tid att göra ditt val. Om ingen banks erbjudande motsvarar dina förväntningar är det bara att tacka nej.</p><p>Eftersom du när som helst kan tacka nej skadar det aldrig att jämföra. Observera att du genom oss också kan omförhandla/förhandla ner räntan på befintliga billån.</p>

  • Varför måste jag ange personlig information?

   Dina personuppgifter behövs för att vi ska kunna validera din identitet och för att våra samarbetsbanker ska kunna göra en sedvanlig kreditprövning. Utan personnumret kan vi inte säkerställa att det verkligen är du som vill låna. Vi hanterar alltid dina uppgifter säkert och i enlighet med PUL (Personuppgiftslagen). För din trygghet använder vi samma säkerhetslösningar som världsledande banker och behandlar alltid uppgifter säkert och med stor omsorg. Det är en av hörnstenarna i vår jämförelsetjänst.

  • Kan jag låna till hela bilen, eller krävs kontantinsats?

   Ja, ingen kontantinsats krävs. Du kan genom vårt blancolån för bil låna till hela bilens pris, oavsett om du köper den begagnat eller via handlare.

  • Jag är osäker på att köpa objektet. Kan jag jämföra ändå?

   Eftersom en ansökan alltid är gratis och aldrig är bindande skadar det inte att jämföra - även om du inte är säker på om du ska köpa objektet. I sämsta fall får du en klar bild över vad det skulle kosta att låna. I bästa fall får du upp till 20 erbjudanden från banker som alla vill finansiera ditt billån till låg ränta och bra villkor.<p>Efter att du gjort en webbansökan kan du när som helst välja att inte fullfölja. Inget är alltså klart förrän du i lugn och ro granskat erbjudandena och fattat ditt beslut. Om ingen banks erbjudande motsvarar dina förväntningar är det bara att tacka nej. I vissa fall vill kunder vara förutseenden och bara se vilken ränta de kan få. I andra fall vill de förbereda finansieringen inför ett eventuellt framtida köp. Oavsett skadar det aldrig att jämföra. Observera att du genom oss också kan omförhandla/förhandla ner räntan på befintliga lån.</p>

  • Vad skiljer ett topplån från ett bottenlån?

   Topp- och bottenlån utgör alltså tillsammans det totala bolånet, och det som skiljer dem åt är framförallt graden av risk. Bottenlånet står för den säkra delen av lånet, medans topplånet den osäkra. Topplånet är generellt på 10% av bostadenskostnad medan bottenlånet ligger på 75%. Räntan är alltid högre på ett topplån än ett bottenlån på grund av bankens riskhantering.

  • Vad är ett topplån?

   Topplånet är i regel ett lån utan säkerhet (dock inte alltid) och är därmed mer riskfyllt för banken. Av den anledningen är topplånet förknippat med högre räntor än bottenlånet. Banken kanske bedömer att bottenlånet bara bör vara 75 procent givet dina ekonomiska förutsättningar, men erbjuder ändå möjlighet att låna upp till bolånetaket på 85 procent med hjälp av ett mer riskfyllt topplån. Man kan säga att topplånet ligger ”ovanpå” bottenlånet ur ett riskperspektiv och dess funktion är att skydda bottenlånet mot förändringar i bostadens marknadsvärde. Mer om det längre ner.

  • Vad är då ett bottenlån?

   Bottenlånet är det största och minst riskfyllda för banken eftersom man pantsätter din bostad som en säkerhet för bottenlånet. Detta innebär att du äger din bostad men att banken under särskilda förutsättningar har rätt att tvångssälja bostaden för att få tillbaka sina pengar. Med andra ord tar banken ingen större risk när de lånar ut dessa pengar till dig, vilket resulterar i att bottenlånet är den del av bolånet som har klart lägst räntor.

  • Kan jag samla mina lån utan att byta bank?

   Ja. Du kan baka ihop dina lån och till ett nytt lån utan att byta bank. Omförhandlar du ett privatlån kommer heller inte de rabatter du fått på bostadslån, pensionssparande eller försäkringar påverkas.

  • Kan jag lägga om mina lån trots betalningsanmärkning?

   Ja. Så länge skulden hos Kronofogden är betald så har du möjlighet att lägga om dina lån och baka ihop flera skulder till ett nytt lån.

  • Vad krävs från mig som låntagare?

   Du behöver vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige för att låna genom oss. Du ska även ha en fast inkomst på minst 10 000 kronor per månad eller 120 000 kronor per år. Du får inte ha betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos Kronofogden.

  • Varför ska jag jämföra via Advisa och inte på egen hand?

   Skulle du själv besöka flertalet banker förlorar du både tid och kreditvärdighet. Varje bank skulle i så fall ta varsin kreditupplysning på dig och samlar man på sig många upplysningar på kort tid så sjunker kreditvärdigheten. På så vis blir det svårare att förhandla villkor för varje bank du besöker. Dessutom riktar sig olika banker mot olika typer av kunder. Så den mest kända banken kanske inte är bäst för dig. Genom Advisa så används endast en kreditupplysning och vi gör grovjobbet åt dig. Våra rådgivare hjälper dig även att se över bankernas olika erbjudanden för att hitta de lånevillkor som är bäst för just dig.

  • Kan jag ta ett lån trots betalningsanmärkning?

   Ja. Givet att du inte längre har någon skuld hos Kronofogden går det att få banklån. Självklart är din kreditvärdighet något försämrad med betalningsanmärkning men här kan Advisa verkligen hjälpa dig till en bättre ekonomi genom en två-stegsprocess. I steg ett samlar vi dina existerande lån och krediter även fast vi kanske inte lyckas sänka räntan. På så vis förbättrar vi din kreditvärdighet. Efter ett halvår eller så kan vi sedan hjälpa dig med en ny låneansökan. Eftersom du då har en betydligt bättre kreditvärdighet så har du nu väldigt goda chanser att sänka dina lånekostnader. Vi gör jobbet åt dig och bevakar marknaden för att göra det så enkelt som möjligt för dig att i lugn och ro ta viktiga beslut för att förbättra din privatekonomi.

  • Kan jag ta ett privat banklån om jag driver enskild firma?

   Så länge du drivit din verksamhet i minst ett år så är chanserna goda att du kan ta ett privatlån. Vill du öka dina chanser ytterligare så kan du precis som i övriga fall ha en medsökande, givet att den har fast anställning eller själv driver ett eget företag.

  • Vad är ett blancolån?

   Ett blancolån är ett privatlån utan säkerhet som du kan använda till i princip vad som helst. Du kan t.ex. ta ett blancolån för att samla befintliga lån och krediter, ersätta ett dyrt billån eller använda som kontantinsats (topplån) till bostadsköp.

  • När betalas lånet ut?

   När du valt bank och skickat in skuldebrevet till banken dröjer det cirka 3-5 bankdagar innan pengarna betalas ut till ditt konto. Advisa gör det så enkelt som möjligt för dig att snabbt få en utbetalning genom att hjälpa dig att optimera din ansökan. På så vis kan bankerna presentera sina erbjudanden och vald bank betala ut pengarna på en gång utan att du behöver komplettera några uppgifter.

  • Kan ett blancolån vara ett topplån?

   Ett blancolån är helt enkelt ett privatlån utan säkerhet. Ett topplån är ett privatlån kopplat till ditt bolån med syfte att fylla gapet i totalsumman mellan bottenlånet och din kontantinsats. Eftersom blancolån ibland används till kontantinsats och på så vis läggs ”på toppen” av ditt bottenlån så kallar vissa banker i dessa fall ditt blancolån för topplån. Advisa särskiljer dessa och vi rekommenderar även att du gör det för att du ska ha så bra koll på din ekonomi som möjligt.

  • Vad är ett båtlån?

   Ett båtlån är ett privatlån som tas i syfte att finansiera köp av båt. Många av Sveriges båtägare finansierar deras drömbåtar genom ett privatlån och allt fler gör det genom en låneförmedlare så som Advisa.

  • Vilka krav på anställningsform gäller för omstartslån?

   Du kan ta omstartslån med de flesta typer av inkomst som fast anställning, eget företag, projekt- eller timanställning, vikariat, OB-ersättning, studiemedel, pension, provanställning, provision, bonusar, A-kassa och sjukförsäkring. Socialbidrag godkänns dock ej som inkomstkälla.

  • Vilka andra krav gäller för att få ett omstartslån?

   Du behöver äga en bostad som är värd minst 200 000 kr, som inte hyrs ut i andra hand eller används till kommersiella ändamål. Bostaden kan belånas upp till 85% (fritidshus 75%). Du som söker ska vara minst 18 år.

  • Hur lång amorteringstid kan jag få?

   Du kan ha en amorteringstid på upp till 40 år. Notera att fri amorteringsrätt råder i landet och att du alltid kan betala tillbaka lån i förtid.

  • Vilka belopp kan jag låna?

   Du kan låna minst 150 000 kr och därefter finns inte någon övre gräns. Det avgörs helt enkelt efter din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

  • Vad händer med mina gamla lån, krediter, skulder hos kronofogden eller inkassokrav?

   Det första som händer när du tar ett omstartslån är att alla dina tidigare skulder och eventuella inkassokrav betalas av genom det nya lånet. Detta görs för att sänka din månadskostnad och få dig på fötter igen. De pengarna som sedan blir över i lånet kan du använda till i stort sett vad du vill.

Låna pengar till bästa räntan

 - 

Ansök här och få flera svar idag

Som en av Sveriges ledande låneförmedlare står vi på din sida mot bankerna. Genom 1 ansökan får 20 banker tävla om att få dig som kund. Sedan är det bara att välja.

Så här går det till:

Hur Advisas lån fungerar
 1. Fyll i uppgifter
 2. Välj bäst bank
 3. Få pengarna

Fördelar med att jämföra lån

 • Få låneerbjudanden från flera banker
 • Gratis och aldrig bindande (läs mer)
 • Tryggt och säkert

Fyll i dina uppgifter

Skicka in och få svar snabbt

{{f.error}}

Genom att skicka in ansökan godkänner jag villkoren

Säker ansökan
×

 {{await.data.count}} personer har jämfört lån genom Advisa senaste dygnet

Så pressar vi räntan på privatlån


Advisa söker ditt lån hos 20 banker

Hos Advisa kan du som vill låna pengar få erbjudanden från flera banker, oavsett om det avser ett nytt lån, eller att samla befintliga. Skriv in dina uppgifter ovan och låt oss jämföra lån från Sveriges ledande banker idag.

Jämför alltid innan du tar lån

Advisa är ingen bank. Tvärtom står vi på konsumentens sida när du vill ta lån till bäst villkor. Tillsammans pressar vi räntorna - säg hej då till dyra lån.

Tryggt och säkert - alltid

Trygghet är viktigt för oss, och en av hörnstenarna i vår tjänst. Därför använder vi världsledande säkerhetssystem och hanterar alltid uppgifter med stor omsorg. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Läs mer om hur det går till »
×

Vi hjälper dig!


Skriv in ditt mobilnummer så ringer en av våra erfarna medarbetare upp dig.

Tack!


Vi återkommer till dig inom kort.

Att tänka på när du ska ta lån


När du skickat in en ansökan kan du lita på att vi ser till att du förstår precis vad som gäller och hur du kan maximera dina chanser till lägsta räntan. Vill du ändå läsa på mer om hur du kan optimera din ansökan har vi tagit fram dessa guider:

Lycka till!

Starta ditt nya ekonomiska liv idag.