Louises väg till ett liv utan shoppingberoende

glad kvinna i park

Vi på Advisa möter många som har shoppat sönder sin ekonomi. Ofta är det kläder, smink, behandlingar och hudvårdsprodukter som pengarna har gått till. Och anledningen är nästan alltid att man vill se snygg ut, att duga i andras ögon. Men lösningen ligger inte i att köpa nya kläder eller få naglarna fixade. För det handlar om självkänsla, att känna sig älskansvärd och själv tycka att man duger, fastän man har bullmage, rostig bil och jämt säger ”asså liksom” när man pratar.

Louise är en av dem som hade precis det här problemet. Men hon tog mod till sig och sökte terapihjälp hos Advisa. Det här är hennes berättelse.

Hur såg din situation ut innan du ansökte om hjälp?

Louise: Jag shoppade för att må bättre, för att om jag bara hade de där snygga kläderna så skulle jag duga i andras ögon trodde jag. Jag hade en relation som inte fungerade och försökte dränka mina känslor om att jag inte dög i shopping.

Hur mådde du då?

Louise: Jag kände mig framför allt dum som inte kunde kontrollera mig själv. Jag mådde också dåligt över att inte ha kontroll över pengarna som går in och ut. Jag har väldigt stort kontrollbehov på många andra aspekter av mitt liv men här var jag helt vilse.

Vad var det som fick dig att ta steget att be om hjälp?

Louise: När jag knappt hade pengar över till kattmat då insåg jag att om jag inte gör något nu så kommer det bara att bli värre.

Hur upplevde du dina terapisamtal?

Louise: Nervöst och känslosamt i början men terapeuten Karin fick snabbt mig att känna mig trygg. Hon lyssnade utan att döma och det kändes väldigt bra.

Hur har du förändrat din situation?

Louise: Jag har spärrat mig på klarna och spärrat mitt kort för näthandel. Sen har jag tagit tillvara på min tävlingsinstinkt gjort det till en sport att inte handla. Jag har också slutat att se på företag som klarna som snälla, utan som onda som inte förtjänar mina pengar!

Vad har varit svårast att förändra?

Louise: Egentligen var nog steget att ta hjälp det svåraste och inse vad som låg bakom mitt behov av att shoppa. När jag väl gjort det gick det faktiskt ganska enkelt att hamna på rätt väg.

Hur mår du nu?

Louise: Nu mår jag bättre, men jag har fortfarande mycket att jobba med. Shoppinginpulser, låg självkänsla osv. Men det känns inte längre lika övermäktigt. Det är en skön känsla.

Har du några tips till andra som befinner sig I liknande situationer?

Louise: Våga ta hjälp, våga berätta och lita på att människorna inte dömer dig. Det är så lätt att stänga in sig med sina tankar och känslor men pratar man med någon annan så blir det ofta lättare att hantera.

Tack att du ville dela med dig av din solskensberättelse, Louise! Vi önskar dig all lycka till framöver. Och du duger mer än väl!

PS: Det är inte Louise som syns på bilden.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?