Vanligaste myterna om att byta bank för dina lån

En stor andel svenskar betalar alldeles för hög ränta på sina lån och skulle kunna spara mycket pengar på att byta bank för sina lån. Tyvärr finns det en hel del myter och argument som gör att många inte orkar eller vågar byta bank - helt i onödan. Därför får du i den här artikeln reda på de tre vanligaste missförstånden som hindrar svenskar från att byta bank.

så sparar du pengar på att byta bank

“Jag vill inte byta bank för att jag vill ha kvar min bankman”

Många svenskar tror att bara för att man väljer att flytta sina lån till en annan bank betyder det att man valt att byta bank helt och hållet. Det stämmer inte. Om du flyttar dina lån från en bank till en annan kan du fortfarande ha kvar ditt lönekonto, sparkonto och din bankman hos din huvudbank. Många drar sig också från att byta bank då de inte vill vill förstöra relationen med sin bankman. Det stämmer inte heller då du får komma ihåg att din bankman agerar i sin yrkesroll och inte tar det personligt om du väljer att flytta dina lån till en annan bank med lägre ränta.

“Jag vill inte byta bank för att jag tycker det är krångligt”

De flesta tror att det är betydligt mer krångligt att byta bank än vad det faktiskt är och att det skulle innebära ett månadsprojekt. Den psykologiska spärren för att byta bank är betydligt högre än tiden det tar att faktiskt göra det. Om du väljer att samla dina lån erbjuder en del banker till och med att hjälpa dig med att betala tillbaka lånen hos dina tidigare långivare - allt för att göra det så smidigt för dig som möjligt att byta bank.

“Jag vill inte byta bank för att jag är helkund hos min bank”

En annan vanlig missuppfattning är att det skulle vara förmånligt att vara helkund hos en bank. Banken vill att du ska bli helkund hos dem just eftersom de tjänar på det. Ofta verkar det som att du får en bra ränta eller ett bra erbjudande på en produkt, men istället kompenserar banken det med högre avgifter eller sämre erbjudande på andra produkter. Därför tjänar du på att jämföra varje enskild produkt för sig och välja de banker som erbjuder bäst lösningar för varje tjänst för sig. Du kan exempelvis ha ditt långsiktiga sparkonto hos en bank, dina privatlån hos en bank, ditt bolån hos och ditt vanliga lönekonto hos en tredje. Det finns ingen anledning att vara kvar hos en bank bara för att du har ett helkundserbjudande, du tjänar alltid på att jämföra och byta bank om du hittar ett bättre erbjudande.

Vanliga myter om att byta bank för dina lån

  • Det skulle förstöra relationen med din befintliga bankman
  • Det är krångligt att byta bank
  • Det är inte förmånligt efter du är helkund hos din bank