Byta bank - ett enkelt sätt att spara pengar

Många svenskar har någon gång funderat på att byta bank, men försvinnande få kommer till skott. Att byta bank är dock enklare än du kanske tror och minimal ansträngning kan spara dig stora belopp på sikt. Här går vi steg för steg igenom hur du byter bank och vi besvarar även vanliga frågor kring bankbyte. Klicka på länkarna för att komma direkt till svaren.

Hur byter man bank?

Rent praktiskt är det enkelt att byta bank. Din nya bank är mån om att få dig som kund och hjälper dig därför att avsluta dina konton i din gamla bank och föra över dina besparingar. Denna tjänst är i regel avgiftsfri och tar sällan mer än tre dagar. Om du vill föra över fonder och lån kan det dock ta lite längre tid. Din gamla bank har även skyldighet att informera dig om autogiron, stående överföringar och liknande som behöver avslutas.

Din nya bank kommer även behöva ta del av olika uppgifter för att kunna hjälpa dig. Exempelvis behöver du lämna information om:

  • Ditt senaste årsbesked eller kontoutdrag
  • Autogiron till ditt gamla konto
  • Lön, a-kassa, pension eller liknande regelbundna insättningar
  • Oavslutade konto- och/eller kortkrediter knutna till ditt gamla konto
  • Kortuppgifter för kortet du använt hos din gamla bank

När du väljer att byta bank behöver du också registrera kommande betalningar och mobiltjänster som Swish på nytt. Däremot fungerar din e-legitimation även hos din nya bank.

De flesta tror att det är betydligt krångligare och mer tidskrävande att byta bank än vad det faktiskt är. Den psykologiska spärren är heller inget verkligt hinder. Om du väljer att samla dina lån erbjuder en del banker till och med att hjälpa dig med att betala tillbaka lånen hos dina tidigare långivare – allt för att göra det så smidigt för dig som möjligt att byta bank.

När lönar det sig att byta bank?

Enkelt förklarat: när du vill spara pengar. Eftersom räntorna skiljer sig mellan olika banker, är det alltid en god idé att jämföra olika alternativ när du ska välja bank. Till synes små differenser i ränta kan innebära stora belopp om du låter dina pengar växa ett tag på ett sparkonto, eller om du väljer att flytta dina lån. Om du har bolån som du placerar om, kommer du att se skillnad direkt då dessa lån i regel alltid är stora.

Är det förmånligt att ha endast en bank?

Att du måste eller borde välja en och samma bank för hela din ekonomi är en seglivad myt. Bara för att du väljer att flytta dina lån från en bank till en annan, innebär det inte att du valt att byta bank helt och hållet. Du kan exempelvis flytta dina lån men ändå ha kvar ditt lönekonto, sparkonto och din bankman hos din huvudbank. Att du skulle ”förstöra relationen” med din bankman genom att byta bank är en annan myt. Alla banktjänstemän är där i sin yrkesroll och självklart har du all rätt i världen att själv välja bank efter de villkor som passar din ekonomi bäst.

Endast en bank är heller inget vidare förmånligt alternativ för dig som kund. Banken vill naturligtvis att du har alla dina banktjänster och besparingar hos dem eftersom de tjänar på det. Ofta verkar det som att du får en bra ränta eller ett bra erbjudande på en produkt, men det brukar innebära högre avgifter eller sämre erbjudande på andra produkter för att väga upp. Därför tjänar du på att jämföra varje enskild produkt för sig och välja de banker som erbjuder bäst lösningar för varje separat tjänst. Du kan exempelvis ha ditt långsiktiga sparkonto och dina privatlån hos en bank, ditt bolån hos en annan och ditt vanliga lönekonto hos en tredje. Det finns ingen anledning att vara kvar hos en bank bara för att du har ett helkundserbjudande, eftersom du alltid tjänar på att jämföra och byta bank om du hittar ett bättre erbjudande.

Med det sagt har du förstås möjlighet att använda helkundskonceptet som ett argument för att få bättre villkor hos en bank. Men se då till att jämföra erbjudandet de ger dig med andra banker, så att det verkligen gynnar din ekonomi att ha hela din ekonomi hos en bank.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att inte byta bank?

Det finns många skäl till att vi väljer att stanna hos vår bank, trots att gräset mycket väl kan vara grönare på andra sidan – vilket en snabb och kostnadsfri jämförelse visar. Här följer de tre vanligaste:

  • ”Jag vill inte byta bank för att jag vill ha kvar min bankman”
  • ”Jag vill inte byta bank för att jag tycker det är krångligt”
  • ”Jag vill inte byta bank för att jag är helkund hos min bank”

Ställt mot lägre räntevillkor och mer över i både plånboken och på sparkontot, väger inget av dessa argument speciellt tungt. Idag, när du de flesta bankärenden själv via mobilen, finns det ingen anledning att välja något annat alternativ än det du tjänar mest på. Hos Advisa kan du få erbjudanden från 29 banker och långivare på en enda kreditupplysning, helt kostnadsfritt. Det lönar sig att jämföra när du ska byta bank.