Samla lån trots många kreditupplysningar

För den som har ansökt om lån eller att samla lån tidigare men fått nej och fortfarande har många kreditupplysningar på sig så finns två alternativ:

 1. Det första är att vänta några månader tills dess att den negativa påverkan som tidigare kreditupplysningar haft på din kreditvärdighet har avtagit.
 2. Det andra alternativet är att ansöka om ett omstartslån. Ett omstartslån är till för den som inte kan få ett vanligt privatlån på grund av betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden men som äger en bostad.

Vill du vänta med att ansöka om lån så rekommenderas att du läser vidare här!

Det finns en hel del saker som kan påverka dina chanser att få lån. Det många antingen inte känner till eller inte förstår sig på är att det kan vara svårt att få lån när man har många kreditupplysningar på sig.

I den här artikeln förklarar vi varför bankerna inte gillar många kreditupplysningar, vad du kan göra för att förhindra dessa från att skada din kreditvärdighet, samt hur du ska gå tillväga för att få lån trots att du redan har många kreditupplysningar.

Trots kreditupplysningar

När sker en kreditupplysning?

Varje gång du ansöker om ett lån kommer långivaren att göra en kreditupplysning på dig. Från kreditupplysningen får bankerna tillgång till information om din kreditvärdighet som behövs för att göra en riskbedömning om huruvida du har ekonomiska förutsättningar för att klara av att betala tillbaka ett eventuellt lån. Exempelvis får de information om din inkomst, anställning, boendeform, nuvarande lån och krediter, betalningsanmärkningar och antal kreditupplysningar som gjorts på dig.

När banken gör en kreditupplysning registreras detta hos UC (Upplysningscentralen), Sveriges största kreditupplysningsföretag. Men det många kanske inte vet är att kreditupplysningar registreras även i regel när du:

 • Ansöker om kreditkort
 • Köper något på avbetalning
 • Betalar via faktura (även om du gör flera köp under samma månad hos en webbutik kan det vara så att de gör en kreditupplysning per köp)
 • Tecknar mobilabonnemang
 • Tecknar hyresavtal

Notera att alla kreditupplysningar hos UC sparas i din historik under 12 månaders tid, oavsett om kreditförfrågningen ledde till lån, köp eller inte - och varje förfrågning försämrar din kreditvärdighet.

Hur många kreditupplysningar får man ha?

Normalt sett brukar det inte vara negativt att det gjorts någon enstaka kreditförfrågning på dig. Så hur många kreditupplysningar får man ha per år för att det inte ska påverka ens chanser att få lån negativt?

Det finns inget exakt svar på den frågan utan det beror på. Generellt kan man säga att om man har fler än tre under en kortare tidsperiod kan det ställa till problem.

Varför kan många kreditupplysningar försämra chanserna till lån?

I grund och botten handlar det om att bankerna ser dig som mer kreditaktiv och riskbenägen, att du helt enkelt inte drar dig för att ta nya lån eller nya krediter.

En person som regelbundet behöver ansöka om lån och krediter indikerar till banken att dennes privatekonomi inte är särskilt stabil. Många tänker inte på att produkter som man köper på avbetalning faktiskt är en form av lån om än en mycket lättare variant. Banker och företag ser varje kreditupplysning genom UC som en upplysning om lån, oavsett dess syfte, och därför så är det inte bra att ha för många. I grund och botten är bankerna rädda att detta beteende ska leda till att de inte får tillbaka sina utlånade pengar.

Hur kan man få lån trots många kreditupplysningar?

Det bästa sättet är att förebygga och undvika att för många kreditupplysningar tas.

Men vad kan man egentligen göra om man redan har många upplysningar för att man helt enkelt inte visste om att det var något negativt?

 1. Vänta ut att upplysningarna ska försvinna: Det enklaste man kan göra är att göra en kreditupplysning på sig själv via minuc.se. Det påverkar inte din kreditvärdighet och ingen kreditförfrågning registreras. Då kan du själv se dels hur många kreditupplysningar som finns registrerade på dig, dels när de kommer att försvinna. Om du har tid att vänta bör du i första hand vänta ut tidigare kreditupplysningar så att de försvinner innan du tar nytt lån.
 2. Sök upp långivare som godkänner flera kreditupplysningar: Idag finns det en del mindre kreditaktörer som specialiserar sig på personer som ansöker om lån med till exempel betalningsanmärkningar eller många kreditupplysningar. Även om det kan resultera i dyrare lån på grund av högre ränta, kan det kanske vara ett alternativ för dig. Ett bra sätt att finna dessa långivare är genom en låneförmedlare eftersom du då kan hålla antalet kreditupplysningar till en enda och genom förmedlaren samtidigt ansöka hos ett stort antal långivare.
 3. Samla lån för att finansiera tidigare småskulders: Om du har många olika smålån och krediter är det bästa du kan göra att be banken att få använda ett nytt lån för att samla upp och finansiera tidigare småskulder till ett stort lån hos dem. Antalet skulder påverkar dina chanser till lån, troligtvis mer än antalet kreditupplysningar, så att försöka samla lån trots många upplysningar visar på ett stort ekonomiskt ansvar. På så vis kan du öka chanserna att banken beviljar dig lån, men också att du får lägre ränta och bättre villkor på köpet.

Hur du undviker att kreditupplysningar minskar chanserna till lån

Det du absolut bör undvika är att fortsätta ansöka om lån på lån trots att du får avslag. För varje låneansökan registreras fler och fler kreditupplysningar vilket blir en ond cirkel där din kreditvärdighet försämras allt mer.

Istället finns det ett par tips som du bör ha i åtanke för att öka chanserna till lån trots många kreditupplysningar:

 • Undvik betala mot faktura om du kan betala direkt.
 • Jämför inte långivare och banker själv när du ska ta lån, använd låneförmedlare som låter flera banker och andra långivare konkurrera om att få låna till dig genom att dela på samma kreditupplysning. Detta leder även till att du på bästa sätt kan få bästa möjliga ränta och lånevillkor.
 • Undvik onödiga lån, kreditkort och abonnemang.
 • Samla lån är både för dig som helt enkelt bara vill sänka dina lånekostnader och för dig som måste göra det för att du är i ekonomisk kris eller ekonomiska svårigheter av olika grad.