Samla lån trots många UC förfrågningar | Advisa

Att låna pengar trots många kreditupplysningar

I den här artikeln förklarar vi varför bankerna inte gillar många kreditupplysningar samt hur du ska gå tillväga för att få lån om du redan har dragit på dig många kreditupplysningar.

ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Hur kan man få lån trots många kreditupplysningar?

Det bästa är att undvika att för många kreditupplysningar tas. Men om du redan samlat på dig många förfrågningar finns det saker du kan göra för att bättra din svaga kreditvärdighet.

Vänta tills upplysningarna inte längre påverkar dig

Det enklaste man kan göra är att göra en kreditupplysning på sig själv via minuc.se. Det påverkar inte din kreditvärdighet och ingen kreditförfrågan registreras. Då kan du själv se hur många kreditupplysningar som finns registrerade på dig och när de kommer att försvinna. Om du har tid att vänta bör du i första hand vänta ut tidigare kreditupplysningar så att de försvinner och därefter ansöka om lån. Kreditupplysningar är aktiva i 12 månader men enligt UC själva så påverkar de egentligen bara din kreditvärdighet de första 3-6 månaderna.

Ansök om lån genom en låneförmedlare

Genom att göra en låneansökan via en låneförmedlare får du framförallt två stora fördelar. Dels ökar dina chanser att hitta en långivare som är mer flexibel än de traditionella bankerna och därmed kan tänka sig att låna ut pengar trots många förfrågningar. Men den främsta fördelen är att en låneförmedlare låter alla samarbetande långivare dela på en och samma kreditupplysning. När du ansöker om lån via Advisa låter du hela 39 långivare konkurrera om dig som kund vilket dels låter dig jämföra erbjudanden och hitta det mest förmånliga för dig, och dels pressar ned räntan.

Ha en medsökande

Om du ansöker om lån genom Advisa eller direkt hos en bank så kan det vara en stor fördel att ha en medsökande på ditt lån. Det ger mer trygghet för långivaren i de fall du inte har möjlighet att betala ränta eller amortering eftersom även den medsökande då bär ansvar för att inbetalningarna sker. Läs mer om medsökande här.

Samla lån för att finansiera tidigare småskulder

Om du har många olika smålån och krediter påverkar det dina chanser till att få lån. Genom att ansöka om ett samlingslån som täcker dina nuvarande skulder visar du på ett stort ekonomiskt ansvar och ökar chanserna att bevilja dig lån. Dessutom ökar dina förutsättningar att få lägre ränta och bättre villkor.

Varför kan många kreditupplysningar försämra chanserna till lån?

När du ansöker om lån tar långivare en kreditupplysning. Från kreditupplysningen får bankerna information om din kreditvärdighet, som behövs för att göra en riskbedömning av din ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka ett eventuellt lån. En kreditupplysning är aktiv i 12 månader och innehåller bland annat information om din inkomst, tidigare kreditupplysningar samt övriga skulder.

Så varför gillar inte långivarna många kreditupplysningar? I grund och botten handlar det om att bankerna ser dig som mer riskbenägen, att du helt enkelt inte drar dig för att ta nya lån eller nya krediter.

En person som regelbundet ansöker om lån och krediter indikerar en instabil privatekonomi. Många tänker inte på att produkter som köpts på avbetalning eller faktura faktiskt är en form av lån. Banker ser varje kreditupplysning genom UC som en ansökan om lån, oavsett dess syfte, därför är det inte bra att ha för många. I grunden handlar det om att bankerna är rädda för att detta beteende leder till att de inte får tillbaka sina utlånade pengar.

Hur många kreditupplysningar får man ha?

Normalt sett brukar det inte vara negativt att det gjorts någon enstaka kreditförfrågan på dig. Men för många förfrågningar gör det svårt att få lån eftersom du uppfattas ha lägre kreditvärdighet. Så hur många kreditupplysningar får man ha per år för att det inte ska påverka ens chanser att få lån negativt? Det finns inget exakt svar på den frågan utan det beror på, men generellt kan man säga att om man har fler än tre under en kortare tidsperiod kan det försvåra att få lånet beviljat.

När sker en kreditupplysning?

När banken gör en kreditupplysning registreras detta hos UC (Upplysningscentralen), Sveriges största kreditupplysningsföretag. Men det många kanske inte vet är att kreditupplysningar registreras även i regel när du:

  • Ansöker om kreditkort
  • Köper något på avbetalning
  • Betalar via faktura (även om du gör flera köp under samma månad hos en webbutik kan det vara så att de gör en kreditupplysning per köp)
  • Tecknar mobilabonnemang
  • Tecknar hyresavtal

Notera att alla kreditupplysningar hos UC sparas i din historik under 12 månaders tid, oavsett om kreditförfrågan ledde till lån, köp eller inte - och varje förfrågning försämrar din kreditvärdighet.

Hur du undviker att få för många kreditupplysningar

Det du absolut bör undvika är att fortsätta ansöka om lån på lån trots att du får avslag. För varje låneansökan registreras fler och fler kreditupplysningar vilket blir en ond cirkel där din kreditvärdighet försämras allt mer.

Istället finns det ett par tips som du bör ha i åtanke för att öka chanserna till lån trots många kreditupplysningar:

  • Undvik betala mot faktura om du kan betala direkt.
  • Använd en låneförmedlare för att öka chanserna till att hitta rätt långivare för dig, med bara en kreditupplysning.
  • Undvik onödiga lån, kreditkort och abonnemang.
  • Samla dina nuvarande lån och skulder.