SMS-lån - därför ska du se upp

Så fungerar ett SMS-lån

Att ta ett lån via SMS kan tyckas praktiskt. Tillvägagångssättet är i regel enkelt då man i ett SMS anger hur stort belopp man vill låna samt sina bank- och personuppgifter.Många snabblåneaktörer erbjuder dig pengarna på kontot inom 15 min. Återbetalningstiden är ofta kort (runt 30 dagar) och räntorna varierar men är i regel mycket höga. I vissa fall har sådana lån marknadsförts som ”räntefria” vilket dock inte stämmer i praktiken. Räknar man in dolda avgifter blir den effektiva räntan ofta upp till hundratals procent.

SMS-lån blir dyra i längden

Skillnaden mellan snabblån och andra lån

SMS-lån eller snabblån är, liksom privatlån, ett lån utan säkerhet. Skillnaden ligger i återbetalningstiden och räntekostnaden för lånen. För ett privatlån ligger återbetalningstiden mellan 1 och 15 år. SMS-lånen har oftast en återbetalningstid på 15-90 dagar. Årsräntan för privatlån brukar ligga på några procent upp till ett tiotal procent. För ett SMS-lån däremot brukar årsräntan ligga på ett par hundra procent.

Vilka risker finns det med SMS-lån?

Vi är alla fans av smidighet och det är få som vill vänta flera dagar på att få en tjänst som man betalar för. Samtidigt ska man vara medveten om att snabblånetjänster där pengarna kommer direkt är förenat med risker. Bristen hos många SMS-låneföretag ligger i att de inte kontrollerar sina kunder och deras privatekonomi tillräckligt noga innan de beviljar SMS-lånen. I ett längre perspektiv leder ökningen av snabblån till att framförallt unga människor får betalningsproblem och riskerar sina framtida möjligheter att låna pengar eller hyra lägenhet.

Statistik om SMS-lånetagarna

Hälften av de som tar SMS-lån har redan en tidigare skuld. 40 procent av de som registrerats med obetalda SMS-lån är unga, mellan 18-25 år. Idag måste SMS-låneaktörer upplysa om aktuella räntor och göra en mer utförlig kreditprövning innan de beviljar lån. Det har lett till att överskuldsättning på grund av SMS-lån har minskat enligt Kronofogdens statistik. Fenomenet är dock fortfarande vanligt hos unga och tidigare skuldsatta.

Alternativ till SMS-lån?

Alla snabblån behöver inte leda till skuldsättning och det finns fortfarande ett behov för snabbkrediter. Oförutsedda utgifter såsom en tandläkarräkning eller bilreparation kan vara svåra att betala direkt. Däremot behöver inte behovet av ett lån utesluta bra lånevillkor. Ett alternativ till ett snabblån är att låna från en vän eller att ta ett vanligt privatlån. Man bör även jämföra olika lån mot varandra för att på så sätt säkerställa att lånet man tar inte är onödigt dyrt. På så sätt kommer du undan billigare och kan betala tillbaka i en takt som passar dig bäst.

Att tänka på innan du tar ett SMS-lån

  • Måste jag verkligen ha pengarna nu, eller kan jag vänta?
  • Om jag inte kan betala 2000 kronor nu, kommer jag då att kunna betala 2500 kronor om en månad?
  • Finns det någon jag känner som jag kan låna av i stället?