Låna pengar
– lån till en lägre ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet

Det kan finnas många anledningar till att du behöver låna pengar. Kanske ska du renovera hemma – eller köpa en ny bil? Kanske har olyckan varit framme och du behöver en större summa för en reparation?

Oavsett varför du vill ansöka om att låna pengar finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Här nedan går vi igenom allt som kan vara bra att veta innan du lånar pengar.

Innehåll:

Låna pengar till låg ränta genom Advisa

I dag finns det flera olika sätt att låna pengar och flera typer av lån. Vi på Advisa förmedlar privatlån utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver pantsätta något för att få låna pengar, och att du sedan är fri att använda pengarna till precis det de behövs till. Till skillnad från till exempel ett traditionellt billån finns det här inget krav på att pengarna du lånar måste gå till just den bilen.

Det här sättet att låna pengar är väldigt populärt i Sverige i dag och det finns många banker och långivare som erbjuder privatlån, eller blancolån som det också kallas. Så hur ska du som kund veta hur du får det bästa och billigaste lånet? Det är här vi kommer in!

Jämför bud från 40 långivare på bara några minuter

Vi är ingen bank, utan när du ansöker om att låna pengar på vår hemsida skickas din ansökan i stället ut till 40 banker och långivare samtidigt. På så sätt sätter vi dig som kund i förarsätet – där du efter en snabb ansökan lugnt kan vänta in de olika långivarnas erbjudanden.

Genom att jämföra långivare med varandra kan du sedan hitta det allra billigaste lånet för just dig. Alla banker gör nämligen analysen på dig som kund annorlunda – så det är bara genom att söka hos många samtidigt som du kan vara säker på att kunna låna pengar så billigt som möjligt.

Kostnadsfritt – och bara en kreditupplysning

Hade du gjort något liknande på egen hand – sökt lån hos många banker samtidigt – hade det förutom att vara väldigt tidskrävande också varit förödande för din kreditvärdighet. Man kan säga att bankerna ogillar när det är mycket aktivitet kring din ekonomi – och de ser det som en högre risk att låna ut pengar till dig om de märker att du sökt en massa andra lån samtidigt.

När du söker ett lån hos oss tar vi alltid bara en kreditupplysning, via UC. Vi låter sedan långivarna vi samarbetar med dela på den, så att alla har möjlighet att ge dig ett bud utan att ta en egen kreditupplysning. Det gör att din kreditvärdighet inte påverkas i någon större utsträckning av en ansökan hos oss. Tjänsten är också helt kostnadsfri för dig som kund, och du binder inte upp dig till något genom en ansökan.

Våra tjänster när du vill låna pengar

Det finns som sagt många olika typer av lån, och olika personer vill låna pengar av olika anledningar. Här är de tjänster som du kan använda dig av när du vill låna pengar genom oss.

Privatlån – låna pengar utan säkerhet

Genom våra många samarbetspartners förmedlar vi privatlån. Det kallas ibland även blancolån eller konsumtionslån, och är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du får pengarna direkt på kontot och att du sedan kan använda dem hur du vill. Här kan du söka om att låna mellan 5 000 och 600 000 kronor. Ansökan går snabbt och smidigt – och utbetalning sker vanligtvis bara inom en eller två dagar. Vår rekommendation är att inte ansöka om ett lån som överstiger 80 procent av din årsinkomst.

Hopbakslån – samla dina lån och sänk räntan

En populär tjänst bland våra kunder som vill låna pengar är att samla befintliga lån. Om du i dag har flera utspridda lån kan vi hjälpa dig samla dem till en lägre ränta. Lån, krediter och avbetalningar kan ibland ha höga räntor och avgifter och att samla de till ett enda stort lån blir ofta förmånligt.

På så sätt kan vi enkelt hjälpa dig till en lägre månadskostnad – pengar som du frigör till att göra roligare saker med än att betala lån. Att ta ett hopbakslån gör också att att du sparar tid när du slipper hålla koll på många olika räkningar – samt att du får bättre överblick över din ekonomi.

För att ta ett hopbakslån fyller du i att du vill samla lån när du gör din ansökan. Du kan söka om att samla tidigare lån samtidigt som du lånar “nya” pengar.

Omförhandla ränta på befintliga lån

Många går i flera år och betalar av gamla lån utan att tänka på att de flesta lån har möjlighet att bli bättre. När din ansökan skickas ut till över 40 långivare kan du vara säker på en sak – finns det en lägre ränta där ute så kommer vi att hitta den! Vi tycker att alla bör se över sina lån regelbundet för att se om de inte kan bli billigare.

Så går det till att låna pengar – steg för steg

Att ansöka om att låna pengar hos oss går smidigt och snabbt. Processen sker i följande steg:

1. Fyll i din ansökan

I vårt formulär här på sidan fyller du i hur mycket du vill låna och anger dina personuppgifter. Det tar bara ett par minuter – sedan sköter vi resten.

2. Din ansökan skickas ut till 40 långivare

Med endast en kreditupplysning skickas sedan din ansökan ut till alla våra samarbetspartners. Eftersom alla långivare gör sin kreditbedömning olika är detta det säkraste sättet för dig att hitta den lägsta möjliga räntan när du ska låna pengar. Direkt börjar du få in dina bud – och inom ett dygn har du fått alla svar.

3. Välj i lugn och ro vilken långivare du vill låna hos

När vi fått svaren presenterar vi dem för dig så att du enkelt kan jämföra lån och hitta det med bäst ränta. Vi jämför alltid den effektiva räntan – eftersom det bäst speglar vad du som låntagare faktiskt kommer att betala. Vill du få hjälp med att hitta rätt kan du i detta läget kontakta våra kunniga rådgivare, som gärna hjälper dig på traven.

4. Signering och utbetalning

När du sedan har valt vilket lån du vill teckna så kan du smidigt signera digitalt med BankID. Även här kan du få hjälp av våra medarbetare om något är oklart. När signering är klart kommer du sedan att få pengarna in på kontot inom bara 1-3 dagar.

Känns något oklart? Se även vår guide för hur du ansöker om lån!

Våra krav för att få låna pengar

Våra olika samarbetspartners har alla sina egna krav för vad som gäller för att låna pengar hos just dem – men det finns några grundkrav som gäller för alla långivare:

  • Du måste ha fyllt 18 år
  • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige sedan 12 månader tillbaka
  • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden
  • Du måste ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor.

Uppfyller du dessa kraven har du möjlighet att ansöka om ett lån genom Advisa!

Vanliga frågor när du ska låna pengar

Vilka långivare samarbetar Advisa med?
Vi samarbetar med 40 banker och långivare: SEB, Nordea, ICA-Banken, IKANO Bank, MedMera Bank, TF Bank, Bank Norwegian, Marginalen Bank, Resurs Bank, Nordnet Bank, Collector, re:member, SevenDay Bank, Komplett Bank, SVEA Ekonomi, Instabank, Credento, Konsumentkredit, Brocc, Lunar, Nstart, Wasa Kredit, Nordax, Avida, Northmill, Bigbank, Lån & Spar Bank, MoneyGo, Moank, Lea bank, Tryggkredit, Primal Capital, GoodCash, Ferratum och Brixo.
Vad krävs för att låna pengar genom Advisa?
För att låna pengar via Advisa behöver du:
  • Ha fyllt 18 år
  • Ha en inkomst på minst 8 400 kr/månad från anställning eller pension
  • Ej ha skuldsaldo hos Kronofogden
Tas endast en kreditupplysning när jag jämför lån genom Advisa?
Endast en kreditupplysning kommer att registreras på dig hos UC (Upplysningscentralen), men i samband med detta kan du få flera omfrågandekopior som informerar dig om vilka långivare som har tittat på din kreditupplysning. I enstaka fall kan vissa långivare ta in ytterligare information (via t.ex. Bisnode) som tillägg till informationen från UC för att förbättra kvaliteten i kreditbeslutet.
Kan jag ta lån trots betalningsanmärkning?
Ja, du kan låna pengar om du har få betalningsanmärkningar och ej har skuld hos Kronofogden. Med betalningsanmärkningar försvåras dock möjligheten till lån.
Vilken ränta och månadskostnad får jag när jag lånar pengar genom Advisa?
Räntan när du lånar pengar sätts alltid individuellt efter dina förutsättningar. Advisa hjälper dig därför att optimera din låneansökan och skickar den till flera banker och andra långivare samtidigt för att säkerställa att du får så många och låga ränte-erbjudanden som möjligt.

Detaljer

Lånebelopp 5 000 – 600 000 kr
Återbetalningstid 1 – 20 år
Nominell ränta 2,95 % – 25,95 %
Om det är gratis att jämföra lån genom er, hur tjänar ni då pengar?
Advisa hjälper banker och andra långivare att träffa nya kunder. Det innebär att du kan välja den som du tycker ger dig bäst erbjudande. Långivaren får en ny kund och du får låna pengar genom den aktör du gillar bäst. Vi får provision från den bank som du väljer. På så vis kan vår tjänst vara gratis för dig som kund. En ansökan är inte bindande vilket innebär att du när som helst innan du skrivit på kan välja att inte fullfölja.
Jag har lånat pengar genom Advisa. Kan jag betala av det i förtid?
Ja, när du lånar pengar genom oss har du fri amorteringsrätt. Det innebär att du när som helst kan betala mer på lånet eller lösa ut lånet helt och hållet.
Jag har ansökt om att låna pengar genom Advisa. Kan jag ändra det ansökta beloppet?
Ja, du kan alltid justera beloppet i efterhand. Eftersom kreditupplysningen endast gäller i 5 dagar så rekommenderar vi att du hör av dig till oss så fort du upptäcker att du vill ändra lånebeloppet.

Lån med låg ränta – så fungerar ränta och amortering

När du funderar på att ta lån är det inte bara viktigt att tänka på hur mycket du kan få låna, utan också på hur mycket lånet kommer att kosta dig. För att förstå hur mycket ett lån kostar gäller det att ha koll på hur ränta och amortering fungerar.

Ränta

Räntan är kostnaden för lånet och sätts individuellt. När du ska låna pengar är det viktigt att skilja på effektiv och nominell ränta. Den nominella räntan är själva kostnaden för lånet, medan den effektiva räntan inkluderar bankens övriga avgifter och administrationskostnader. Det är den effektiva räntan som avslöjar vad du kommer att betala och det är alltid den vi jämför med hos oss, eftersom det ger mest rättvis bild av lånets kostnad.

Enligt Kreditupplysningslagen är kreditgivaren alltid skyldig att redovisa den effektiva räntan, men det är bra att vara uppmärksam på vilken ränta du jämför.

Amortering

Förutom räntekostnaden betalar du varje månad av på lånet, vilket kallas för amortering. Vilken typ av amorteringsplan du väljer påverkar din månadsbetalning och totalkostnad för lånet.

Amorteringstiden påverkar kostnaden när du lånar pengar

En längre återbetalningstid resulterar i en lägre månadsbetalning men en högre totalkostnad, eftersom räntan tickar på under en längre tid. Om du istället väljer en kortare återbetalningstid får du ned räntekostnaderna, men får en högre månadsbetalning. Allt handlar om hur din situation ser ut.

Den längsta återbetalningstiden på privatlån utan säkerhet är 20 år, men i Sverige råder fri amorteringsrätt vilket innebär att du alltid kan betala av ditt lån snabbare än vad återbetalningstiden kräver.

Rak amortering eller annuitetslån

De två vanligaste formerna av amortering är rak amortering och annuitetslån. Rak amortering innebär att du varje månad amorterar samma summa, plus ränta. Eftersom räntan minskar i takt när du betalar av lånet kommer din månadskostnad sjunka med tiden – men den kan ofta vara väldigt hög i början av avbetalningstiden.

Med annuitetslån betalar du i stället samma månadskostnad varje månad tills lånet är löst. Det gör att din månadskostnad i början består av mer ränta – och mer amortering i slutet. Vi förmedlar i princip enbart annuitetslån när du lånar pengar, eftersom det ger dig bättre förutsättningar att beräkna och förutse dina lånekostnader.

Så kan du låna pengar med låg ränta – 4 tips

Räntan är alltså kostnaden för att låna pengar och en låg ränta innebär ett billigt lån. Därför är det självklart att du vill ha så låg ränta som möjligt. Det vill vi också att du ska ha! Så här kommer några tips för att kunna låna pengar till låg ränta.

1. Väg bud från långivare med varandra

Känns det som att vi nämnt det förut? Kanske – men att ställa bud från flera banker och långivare mot varandra är det bästa sättet att enkelt få så låg ränta som möjligt på ditt lån. Vi jämför priser på allt annat i vardagen, och lån ska självklart inte vara något undantag.

2. Undvik att ta många kreditupplysningar

Varje gång du söker ett lån, en kredit eller väljer att köpa något på avbetalning tas en kreditupplysning på dig. Varje kreditupplysning ligger kvar i tolv månader och har du många gjorda på dig kommer långivarna se det som att det är högre risk att låna ut pengar till dig. Därför ska du undvika att ta många kreditupplysningar – och gärna vänta ut dem du har innan du söker ett lån. Hos oss tas alltid bara en (1) kreditupplysning via UC när du söker om ett lån.

3. Förbättra din kreditvärdighet

Förutom att vänta ut dina kreditupplysningar finns det också andra sätt att på sikt förbättra din kreditvärdighet och dina möjligheter till att låna pengar med låg ränta. Du kan säga upp outnyttjade krediter och samla dina lån och krediter på ett ställe. Se också till att betala fakturor och räkningar i tid så du inte får några onödiga betalningsanmärkningar.

4. Använd en medlåntagare

Har du svårt att få låna pengar till låg ränta kan det vara en fördel att ha en medlåntagare på lånet. En medlåntagare är en person som står på lånet ihop med dig och som delar betalningsansvaret. Det ser banken som en extra trygghet – och de kan därför vara beredda att sänka räntan.

Måste jag byta bank för att få lägre ränta?

Nej du behöver inte alltid byta bank för att få en lägre ränta när du lånar pengar. När du lånar pengar genom oss får du nämligen flera erbjudanden, sen väljer du vilken långivare du vill gå vidare med. Där kan din nuvarande bank finnas med, annars tjänar du på att att välja en annan bank eller långivare. Vi försöker jämföra så många långivare som möjligt så att du kan känna dig trygg i att du hittar bästa möjliga ränta för dig.

Vilken bank lånar ut pengar till lägst ränta?

Räntan när du ska låna pengar sätts alltid individuellt, och när du gör en ansökan hos oss gör varje bank en egen bedömning på dig som kund. Det gör att det inte går att säga att det finns en specifik bank som ger lägst ränta – du kanske hittar lägst ränta hos en helt annan långivare än vad din kompis gjorde när hen sökte dagen innan.

Det är därför som det alltid lönar sig att jämföra långivare – eftersom det är omöjligt på förhand att säga vilken av dem som kommer att ge lägst ränta.

Viktigt att tänka på om du vill låna pengar snabbt och enkelt

Det finns många olika anledningar till varför du kan behöva låna pengar snabbt. Det kan handla om en oförutsedd utgift på grund av att något har gått sönder, som exempelvis bilen eller värmepannan. Det kan även vara att du ska köpa en bostad eller behöver att du pengarna till något helt annat.

Se till att du kan betala innan du lånar pengar

Innan du tar ett lån bör du ha i åtanke att du ska kunna betala tillbaka lånet. Att löpande låna för att kunna betala räkningarna på dina befintliga skulder är ingen hållbar strategi. Låna bara om du har råd och känner du dig oförmögen att lösa situationen på egen hand så finns vårt kunniga kundtjänst-team här för att göra resan mot en bättre ekonomi bekvämare för dig.

Missa inte att kolla flera alternativ innan du väljer att låna pengar

Även om du behöver få tag i pengar snabbt – glöm inte bort att se över flera alternativ! Vi gör detta på bara några minuter, och det ger dig möjlighet att hitta bästa räntan för dig samt samla dina skulder för att i framtiden kunna omförhandla på nytt. Genom en låneförmedlare som oss gör du denna process enkel. Låna pengar online för att få alla dina erbjudanden presenterade direkt på skärmen.

Går det att låna pengar trots betalningsanmärkningar?

Ja, så länge du inte har en aktiv skuld hos Kronofogden går det att söka om att låna pengar. Vissa av våra samarbetspartners beviljar lån hos kunder med upp till tio betalningsanmärkningar. Men du bör tänka på att betalningsanmärkningarna försämrar dina chanser att få låg ränta – och att det alltid är bäst att vänta ut dem om du kan.

Om du behöver hjälp med att få ordning på din ekonomi innan du lånar pengar kan du se vår guide för att spara pengar – 50 bästa tipsen.

Andra typer av sätt att låna pengar

I dag finns många andra sätt att låna pengar än de vi förmedlar. Nedan går vi igenom hur olika låneformer skiljer sig åt och vilka för- och nackdelar de har:

Andra typer av lån utan säkerhet

Snabblån

Snabblån har fått sitt namn på grund av att lånet betalas ut snabbt. Det finns flera typ av snabblån, såsom SMS-lån och mikrolån. Bra att veta gällande snabblån är att de gäller för mindre summor pengar, har kortare återbetalningstid och högre ränta än vid ett vanligt privatlån. De är alltså som regel inte bra för din plånbok i det långa loppet. De lån vi förmedlar betalas normalt ut inom bara någon dag – det brukar vara snabbt nog.

Lån utan ränta

Lån utan ränta har ingen räntesats kopplad till lånebeloppet, men istället tillkommer andra dyra avgifter såsom avi- och uppläggningsavgifter vilket gör att den effektiva räntan blir hög. Vanligt för de räntefria lånen är att många långivare tar ut väldigt höga avgifter om du missar att betala tillbaka lånet i tid. Så låt dig inte luras utan kolla alltid på den effektiva räntan och läs det finstilta. Du kan vara säker på att alla lån vi förmedlar är trygga.

Köp på avbetalning

Köp på avbetalning blir allt populärare då många erbjuder räntefria månader i början av avbetalningstiden. Dessa köp kan dock bli dyra på sikt, då den effektiva räntan ofta är mycket hög och administrativa avgifter tillkommer.

Kreditkort

Kreditkort är ett betalkort där betalningen skjuts upp under en överenskommen kredittid och på så vis lånas pengarna ut under en tid. De första 30-60 dagarna av ett kreditköp är räntefritt, däremot tillkommer ofta kortavgifter, fakturaavgifter och övriga avgifter som en kringkostnad för att ha ett kreditkort. När den räntefria krediten är över tillkommer räntekostnader med hög effektiv ränta och lång återbetalningstid i relation till kreditbeloppet, med följden att man får mycket höga kostnader.

Medlemslån

Medlemslån är ett privatlån där räntor och villkor redan har förhandlats fram mellan ett fackförbund och en bank för fackförbundets medlemmar. Lånet tas via facket till en förutbestämd och ofta förmånlig ränta. De banker som erbjuder medlemslån är idag Swedbank, SEB och Nordea. Medlemslån kan vara väldigt förmånliga för personer med relativt svag kreditvärdighet, men personer med god kreditvärdighet kan få lägre ränta om de jämför själva.

Seniorlån

Seniorlån i ordets rätta bemärkelse finns inte kvar. Det som finns kvar idag kallas för kapitalfrigöringskredit. Denna typ av lån är likt seniorlån men har ingen tidsbegränsning och kommer med en garanti att låntagaren aldrig blir skyldig mer än vad den pantsatta bostaden ger vid en eventuell försäljning.

Lån med säkerhet och krav på kontantinsats

Bolån, även kallat bottenlån, är den vanligaste låneformen inom denna kategori. Ett bolån innebär att du lånar pengar till ett bostadsköp med själva bostaden som säkerhet och lägger en kontantinsats på minst 15 % av bostadens värde. Räntenivåerna hos bankerna ligger i dagsläget kring 1–4 % på bolån.

Billån (fordonslån) är en annan vanlig låneform som innebär att långivaren har bilen som säkerhet och därigenom äganderätten till fordonet tills dess att du har betalat av hela beloppet. För dessa lån behöver du även en kontantinsats på minst 20 %.

Så hjälper Advisa dig hitta rätt när du ska låna pengar

Advisa är ingen bank. Tvärtom så står vi på dig som konsuments sida när du vill ansöka om ett lån. Genom att jämföra låneförslag från flera banker kan du i lugn och ro välja det som passar dig bäst.

Alltid tryggt och säkert att låna pengar med Advisa

Trygghet är viktigt för oss och det är en av hörnstenarna i vår tjänst. Därför använder vi ett säkerhetssystem där vi hanterar dina uppgifter med omsorg. För att du som kund ska känna dig trygg med vår tjänst står Advisa under tillsyn av Finansinspektionen.

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2022-09-28
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vi samarbetar med 40 långivare

Många anslutna långivare ökar dina chanser till bättre lånevillkor!

Nordea logotyp
SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Ica Banken logotyp
re:member logotyp
Nordax logotyp
Visa fler långivare

Vad säger våra kunder?

Relaterade guider

Vad är prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år utefter inflationen. För 2023 är prisbasbeloppet 52 200 kronor – läs mer om prisbasbe...

Hur många gånger sin lön får man låna?

Även om andra faktorer spelar in finns det genrella riktlinjer kring hur många gånger lönen man får låna när man vill låna pengar. Läs mer h...

Vad är lagfart?

När du köper en fastighet måste du ansöka om lagfart. Läs mer om hur mycket lagfart kostar och hur ansökan går till vid husköp.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte kan samla dina lån kan bero på att du inte sökt hos rätt långivare. Vi samarbetar med 40 banker och långivare och kan hjälpa dig...

Hur mycket pengar finns det i världen?

Att beräkna hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige är svårt. Men det finns flera uppskattningar – se siffrorna här!

Vad är kapital?

Kapital är resurser som en privatperson eller ett företag har tillgång till. Det finns flera sorters kapital, och det behöver inte vara peng...

Var får man lättast lån?

Om du undrar var du lättast får ett bra lån är det bästa alternativet att jämföra många långivare samtidigt. Vi hjälper dig hitta ditt bästa...

Vad kostar ett lån på 200 000?

Vill du söka ett lån på 200 000? Här reder vi ut vad som avgör hur mycket lånet kommer att kosta – och hur hittar den bästa räntan.

Vad avgör fordonsskatt?

Fordonsskatt behöver betalas för i princip alla fordon som ska framföras på allmän väg. Men vad avgör hur mycket du ska betala i fordonsskat...

Vad är clearingnummer?

Här hittar du all info du behöver om clearingnummer och hur det används vid banköverföringar. Läs även hur du hittar rätt clearingnummer.

Vad är medellönen i Sverige?

Vad är medellönen i Sverige utifrån saker som kön, yrke och utbildning? Här har vi siffrorna för både medellön och medianlön.

Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Dags att ge barnen veckopeng eller månadspeng? Så här mycket är lagom att ge i de olika åldrarna – och detta ska du tänka på som förälder.

Tjäna pengar snabbt

Det finns många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. Vi har listan på de bästa sätten att tjäna extrapengar – hemma eller online.

Ärver man skulder?

Lån och skulder kan juridiskt sett inte ärvas – men det finns tillfällen då krav på återbetalning kan riktas mot närmast anhöriga. Läs vad s...
vinterdäck

Byte av däck (vinterdäck/sommardäck)

Frågan dyker upp varje vinter – när är det dags att byta till vinterdäck? Här är alla datum att hålla koll på inför vinterdäcksbytet.

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

55 miljarder kronor i elstöd ska gå tillbaka till kunder i södra Sverige. Men hur mycket pengar får man, och när? – läs allt här.
Riksbankshuset

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Nu har Riksbanken rekordhöjt reporäntan till 2,5 procent, den högsta nivån sedan 2008. Men vad betyder det för dig som har lån?
ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Samla lån trots många UC – kreditupplysningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Avdrag för dubbelt boende

Har du behövt skaffa dubbelt boende på grund av ett nytt jobb på annan ort? Då kan du göra avdrag för kostnaderna – läs mer om vad som gälle...

Inflationen i Sverige just nu

Inflationen i Sverige är 2023 högre än den varit på 30 år. Hur ska du tänka för att inte dina pengar ska urholkas? Hur ska du investera? Vi ...

Avdrag för hemmakontor och internet

Får du göra skatteavdrag för hemmakontoret och internet? Inte omöjligt! Läs mer om vad som gäller för att få de olika avdragen här.

ISK-skatten blir dubbelt så hög – så påverkas du

ISK-skatten blir rekord från och med 2023. Se hur det påverkar ditt sparande här – och varför inte skatten sänktes som tidigare utlovat.
Sommarjobbare som skattejämkat

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Ska du sommarjobba eller jobba extra? Du kan slippa betala skatt om du tjänar under ett visst belopp – men bara om du skattejämkar. Så här g...
Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Inkomstförsäkring

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda pers...
så väljer du rätt bilförsäkring

Bilförsäkring

En bilförsäkring skyddar dig som privatperson mot höga utgifter i samband med skador kopplade till din bil. Alla bilar som kör i trafiken är...
Obetalda räkningar kan bli dyra

Räkningar

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gö...

Sparränta – vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Genom att spara pengar med ränta kan man få sitt sparkapital att växa utan behöva lyfta ett finger.

Topplista: det här lånar vi till

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring ti...

7 smarta ekonomi-appar som ger dig stenkoll

Vi har samlat de bästa apparna som gör det lättare att hålla koll på din privatekonomi.
Ungt par som går igenom sin ekonomi med bekymrade miner

Skuldfinansiering — vägen till ekonomisk stabilitet

Skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden är en mardröm när du vill försöka få ordning på ekonomin och tillvaron.
Plånbok med pengar

Söka lån — så söker du lån på bäst sätt

Trots att ett lån kan kosta tusentals kronor varje månad är det inte alla som jämför lånevillkor innan de söker lån.
Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre va...
Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Billiga lån — så får du det billigaste lånet 2023

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara så mycket dyrare om du vet hur du ska gå tillväga. Ta del av våra tips för att hi...

Låna till kontantinsats

Nu kan du jämföra lån till kontantinsats från flera banker och långivare samtidigt via Advisa. Jämförelsen är snabb, enkel och helt kostnads...
Spargris solar

Spara pengar — 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50!
Advisas medarbetare Evelina

Så får du bästa låneräntan — experten tipsar

Vi lät vår erfarna rådgivare Evelina reda ut begreppen, svara på de vanligaste frågorna och guida dig genom räntans föränderliga universum.

Topplån

Vad det än är för bostad så behöver du finansiera det med hjälp av banken via ett bolån, ett lån som du ofta lever kvar med väldigt länge. D...
Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Byta bank

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara ...

Deklaration 2023 – 18 avdrag du inte vill missa

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.
En kvinna som är låneförmedlare

Låneförmedlare — vad är en låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det möjligt för låntagaren att jä...
Låna till bil med restvärde

Restvärde bil

Billån är många gånger en nödvändighet för att kunna finansiera en ny bil. Beroende på vad som passar dig bäst finns det flera olika finansi...

Kreditupplysningar: 6 saker du måste känna till

Här listar vi 6 saker som du måste ha koll på för att undvika att kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet.

Amortera smartare — 8 saker du måste veta om amortering

Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.
Välj privatleasing eller billån

Privatleasing

Tänk på det här innan du väljer leasing.
så väljer du bilfinansiering

Bilfinansiering

Har du hittat drömbilen eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Efter att ha undersökt modeller och märken är det dags at...
Kvinna glad över en billig bilförsäkring

5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring

Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja? Vi har listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring...
Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Lösa lån — så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar öv...
ett par planerar en renovering

Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt...

Allt om pantbanken och smarta alternativ

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för l...
Ung affärskvinna som ser lättad ut

Låna med betalningsanmärkning — Så löser du en ekonomisk kris

I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkn...
En hand som tar lån till låg ränta och ser ekonomin förbättras

Ta lån – 18 saker du inte får glömma

Vi har nu tagit fram en superguide där vi samlat de 18 viktigaste sakerna att tänka på steg för steg när funderar på att låna pengar.

Så påverkar separation din ekonomi

Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna ...

9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikte...
Bästa banken

Bästa banken 2023

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har...

8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb.
man med tomma fickor

Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Så förhindrar du kapning av bank-id

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kap...
Finger pekar på papper

Så skriver du över lånet på någon annan — så fungerar det

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men de...
Hand knappar på miniräknare

Bankräntor — skillnader på räntor för olika lån

Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Global Money Week 2020

Den årliga temaveckan Money Week är ett globalt initiativ som handlar om att sprida kunskap inom privatekonomi, försörjningsmöjligheter och ...

5 tips som hjälper dig få prylar sålda på nätet

Svensken har saker för närmare 18.000kr som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla pr...

5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåld...

Dina rättigheter vid uppsägning enligt LAS

Vad är det som gäller vid en uppsägning och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och att bli avskedad? Vi ger dig svaren. 

Bluffarna du ska se upp för!

Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att p...

Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemlighete...

Pensionsspara – varför det är viktigare än någonsin

Dagen då man slutar arbeta kan det komma som en smärre chock för många hur månadsinkomsten drastiskt minskas.

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil.

Är du shoppingberoende? -testa dig själv!

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla h...

7 tips – så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic?

Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. 

Undvik skilsmässa: Sju steg för att sluta bråka om pengar

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober.

Allt som glimmar är inte guld

Dagens ordspråk blir “Allt som glimmar är inte guld”. Det innebär kort och gott inte alltid ska lita på första intrycket, utan att man bör u...
Visa fler

Advisa har hjälpt över 
263 000 kunder att låna pengar till lägre ränta.

Vi hjälper dig!

Skriv in ditt mobilnummer så ringer en av våra erfarna medarbetare upp dig.