Låna till handpenning? - Så sparar du tusenlappar | Advisa

Handpenning - vad är det och hur skiljer det sig från egen insats?

Handpenningen när du köper bostad, även kallad kontantinsatsen, blandas ofta ihop med den egna insatsen. Vad är en handpenning och varför behövs den? Hur skiljer sig handpenningen från den egna insatsen? Det är några av frågorna du får svar på i artikeln nedan.

allt du behöver veta om handpenning när du köper en ny bostad

Vad är en handpenning?

När du köper en bostad behöver du betala en del av köpesumman direkt till säljaren som en säkerhet för säljaren för att du inte ska dra dig ur köpet innan resterande av summan är betald till förre bostadsägaren. Denna betalning, som oftast sker i samband med att man skriver på köpekontraktet, kallas handpenning. Nivån på handpenningan kan variera, men normalt sett brukar den ligga på runt 10 procent av köpeskillingen för bostaden. Det är framförallt om priset för bostaden är låg som den procentuella handpenningen brukar vara lite högre.

Hur skiljer sig handpenningen från den egna insatsen?

Eftersom det alltid finns en risk att bostaden sjunker i värde kan du inte finansiera hela köpesumman genom att ta ett bostadslån. Det beror på att banken inte kan vara säker på att de får tillbaka för pengarna för lånet om bostaden skulle sjunka i värde. Därför behöver du finansiera en del av köpesumman med egna pengar - det vill säga den egna insatsen. Den egna insatsen är därmed en säkerhet för banken att de får tillbaka sina pengar om du inte skulle ha råd att betala tillbaka bostadslånet. Nivån på den egna insatsen är alltid minst 15 procent av den totala köpesumman, men kan skilja sig beroende på hur säker investeringen i bostaden anses vara.

Handpenningen är den del av köpesumman som du betalar direkt vid kontraktsskrivningen och fungerar som säkerhet för säljaren av bostaden. Den resterande delen (skillnaden mellan den egna insatsen och handpenningen) behöver du alltså inte betala förrän vid tillträdesdagen av din nya bostad.

Det här är en handpenning:

  • Betalas direkt till säljaren vid kontraktsskrivning
  • Är normalt sett 10 procent av köpesumman för bostaden
  • Kan finansieras kontant, med ett handpenningslån eller ett privatlån