Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

äldre par går längs stranden

 

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att pengarna inte ska räcka till. Att kontinuerligt spara och se till att man har en buffert inför oväntade utgifter kan vara ett sätt att minska den ekonomiska stressen. För tips och inspiration har vi pratat med den svenska bloggaren Miljonär Innan 30 som lyckades spara till sin första miljon innan han fyllt 30 och gå i pension innan 40. Läs mer om hur han lyckades och få tips till ditt eget sparande!

 

Vad motiverade dig att sätta ett så pass tufft sparmål?

Sparmiljonären: Jag började spara mycket direkt när jag började jobba som 24 åring. Då var jag van vid en studentbudget och kunde lätt spara halva lönen när jag fick jobb. Från början var det för att skapa trygghet då jag bara hade provanställning och få ihop till en kontantinsats på lägenheten (vilket var betydligt lättare för 14 år sen). Det var först efter något års sparande som tanken om att bli rik eller fri föddes.

Hur länge tog det dig att spara till ditt mål?

Sparmiljonären: Efter 13 års jobb där jag sparat 50-80% av nettolönen varje månad kunde jag vid årsskiftet 2017/2018 sluta jobba vilket var mitt mål. Nu räknar jag med att kunna plocka ut ungefär 15.000 kr i månaden efter skatt i dagens penningvärde resten av livet. Behöver jag lite mer pengar under en period kan jag tänka mig att jobba lite extra.

Vilka var de största faktorerna som bidrog till att du lyckades?

Sparmiljonären: Att jag började spara direkt efter studierna och därmed aldrig hunnit vänja mig vid dyrare liv underlättade. Jag har även varit långsiktig och sparat pengar exakt varje enskild månad under hela perioden. Jag har fått en bra avkastning då det varit bra år på börsen och jag lyckades köpa mycket under 2008-2009 som sen haft en fin resa. Men det har inte varit några fantastiska affärer, utan ett sparande varje månad i indexfonder hade funkat nästan lika bra.

Hur behåller man motivationen att varje månad maximera sitt sparande?

Sparmiljonären: Gör sparandet till ett intresse. Sätt mål och följ upp varje månad. För mig har det varit roligare att köpa en aktie i Cloetta än en godispåse från samma företag. Då går det av sig självt och blir en rolig hobby.

Vad är ditt bästa tips till den som ska börja spara långsiktigt?

Sparmiljonären: Var just långsiktig. Hitta en nivå på ett sparande som du vet att du kan hålla och pengar du är säker på att inte behöva. På så sätt blir det lättare att sätta upp en regel att aldrig ta ut pengar ur portföljen innan du nått ditt långsiktiga mål. Vill du spara till något på kortare sikt gör det utanför den långsiktiga portföljen.

Jag kan även tipsa om min bok ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40” samt min blogg ”Miljonär innan 30”. Där finns mer detaljerade tips och inspiration.

 

Stort tack till Sparmiljonären för hans medverkan och inspirerande tips!

För att minska dina månadskostnader kan du även hos oss på Advisa ansöka om att samla lån dina lån, helt utan kostnad. Med lägre räntor och lånevillkor kan du lättare få ekonomin att gå ihop och slippa en del av oron.

P.S Bilden föreställer inte bloggaren bakom Miljonär innan 30

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?