Billån

Fordonslån – så kan du låna till drömfordonet

Drömmer du om en husbil? Kanske en båt? Eller vill du glida fram på en snö- eller vattenskoter? Via Advisa kan du jämföra fordonslån för att få det med lägsta möjliga ränta!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Oavsett om du är ute efter att köpa en bil, båt, MC, fyrhjuling eller snöskoter kan Advisa hjälpa dig med ett fordonslån.

Jämför fordonslån för lägst ränta

För att få ett så billigt fordonslån som möjligt kan du jämföra banker och långivare. Genom en ansökan hos Advisa skickas din förfrågan till våra 40 samarbetspartners som alla får tävla om att få dig som kund. På så sätt får du lägsta möjliga ränta på ditt lån.

Finansiera fordonet med ett privatlån

Advisa förmedlar fordonslån genom privatlån, vilket innebär att du slipper att betala kontantinsats och att du inte behöver ha fordonet som säkerhet för lånet. Du kan söka lån upp till 800 000 till ditt fordon.

Fördelar med fordonslån genom Advisa

Att låna till fordon genom ett privatlån är populärt på grund av flera anledningar. Här är några av dem:

Ingen kontantinsats

Vanligt när du tar ett klassiskt fordonslån är att du maximalt får låna 80 procent av fordonets värde. Då måste du alltså betala 20 % av köpeskillingen själv i kontantinsats.

När du lånar till ett fordon genom ett privatlån finns inte det kravet, utan du kan låna till hela fordonets värde. En smidig lösning om du inte kan eller vill lägga dina sparpengar på fordonet.

Läs också: Båtlån

Större frihet i ägandet

Genom ett privatlån används inte fordonet som säkerhet för lånet vilket innebär större frihet för dig som ägare. Lånet blir nämligen inte bundet till fordonet och du behöver inte lösa lånet innan du till exempel säljer vidare fordonet.

Möjliggör fordonsköp av privatpersoner

Den typen av traditionella fordonslån vi nämnt tidigare går bara att ta hos handlare – inte när du köper ett fordon av en annan privatperson. Intresset för begagnade fordon har ökat mycket de senaste åren och allt fler väljer denna vägen för att skaffa ett prisvärt fordon. Bland annat har begagnatmarknaden för bilar blivit hetare än någonsin, enligt bilsajten Wayke.

Vill du köpa ett begagnat fordon av en privatperson får du antingen spara ihop pengarna eller ta ett privatlån.

Ansök om fordonslån

4 typer av fordonslån

När du vill ta ett fordonslån kan du, så länge du uppfyller Advisas grundkrav, söka om att finansiera fordonet genom ett privatlån. Men i vissa fall kan du också finansiera fordonet på andra sätt. Det finns bland annat traditionellt fordonslån, fordonslån med restvärde eller privatleasing.

Här går vi igenom skillnaderna samt för- och nackdelarna med olika typer av fordonslån.

1. Traditionellt fordonslån

Ska du köpa ditt fordon via en handlare kan du bli erbjuden att finansiera köpet genom ett klassiskt fordonslån. Det innebär att du betalar 20 procent av köpeskillingen i kontantinsats samt att fordonet används som säkerhet för lånet.

Exempelvis måste du betala 20 000 kronor själv om du vill köpa ett fordon för 100 000 kronor.

Fördelar med traditionellt fordonslån

Med tanke på att fordonet pantsätts i lånet blir du som regel erbjuden en lägre ränta med ett traditionellt fordonslån. De kan också ha längre amorteringstid, ibland ända upp till 240 månader, 20 år.

Nackdelar med traditionellt fordonslån

Nackdelen är att du måste bidra med handpenningen själv för att få ta lånet. Dessutom är du inte fri att sälja bilen utan att först lösa in lånet, eftersom att lånet är låst till fordonet.

Tar du ett privatlån kan du fortsätta att amortera på fordonslånet trots att du redan sålt fordonet. Du kan också välja att betala av hela eller delar av lånet i samband med att du säljer ditt fordon.

Läs också: Importera bil från Tyskland

2. Fordonslån med restvärde

Restvärde är det som långivaren bedömer att fordonet kommer vara värt efter en bestämd tidsperiod. En amorteringsplan görs sedan där den kvarvarande summan är identisk med det beräknade restvärdet när tidsperioden är över.

Precis som med ett traditionellt fordonslån fungerar bara denna modell hos godkända handlare och en kontantinsats på 20 % krävs.

Amorteringstiden på fordonslån med restvärde brukar vara kortare. Fordonslån med restvärde används oftast av dig dig som vet att du kommer vilja byta fordonet inom några år. Vid amorteringstidens slut kan du nämligen enkelt byta in fordonet för restvärdet och låna till ett nytt.

3. Utöka bolån

Om du har utrymme för det kan du utöka ditt befintliga bolån för att finansiera köpet av ditt fordon. Men du kan bara låna upp till 85 procent av bostadens värde. Tänk också på att en utökning av bolånet kan påverka ditt amorteringskrav.

4. Privatleasing

Oftast när man pratar om privatleasing så tänker man på bilar, men privatleasing erbjuds till många typer av fordon, bland annat motorcyklar och båtar. Privatleasing är inte ett lån utan en slags långtidshyra där du skriver på ett avtal på vanligast 36 månader för att få ha och köra fordonet.

Privatleasing kräver inte heller någon kontantinsats och när avtalet är slut lämnar du bara tillbaka fordonet utan att behöva tänka på att sälja det vidare. Samtidigt tar leasingbolagen ut höga marginaler för det beräknade restvärdet vilket gör privatleasing till en dyrare lösning.

Vad kostar ett fordonslån?

Räntan för privatlån sätts alltid individuellt utefter dina ekonomiska förutsättningar. Detta gäller också fordonslån. Lånets kostnad beror bland annat på:

  • vad fordonet kostar
  • om du vill låna till hela fordonets kostnad eller bara delar av det
  • hur mycket du är beredd att betala varje månad
  • hur låg ränta du får.

Genom att använda Advisa jämför du bud från många banker och långivare. Eftersom alla gör sin bedömning på olika sätt har du då godast chans att hitta det billigaste fordonslånet för just dig.

Krav för att få ett fordonslån genom Advisa

För att söka om ett fordonslån via Advisa ska du ha fyllt 18 år, varit svensk medborgare sedan ett år tillbaka och skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka. Du ska också ha en inkomst på minst 8 400 kronor i månaden.

Läs också: Bensin eller diesel – vad är bäst?

Så får du billigast fordonslån

För att få ett förmånligt fordonslån som möjligt ska du såklart jämföra bud från olika banker och långivare. Det tror jag vi har varit tillräckligt tydliga med så här långt.

Du kan också fundera över din amorteringstid. Kan du betala av lånet snabbare blir ditt lån billigare, men din månadskostnad blir högre. Det blir alltid mest kostsamt om du inte kan amortera i tid, så se till att lägg dig på en månadskostnad du klarar av.

För att förbättra dina chanser ska du se till att inte ha så många kreditupplysningar liggandes på dig. Hos Advisa tas alltid endast en kreditupplysning via UC.

Om du har betalningsanmärkningar går det fortfarande att söka ett fordonslån, men det kommer med största sannolikhet ge dig en högre ränta. Har du möjlighet bör du vänta tills de går ut för att få ett billigare lån.

Ansök om fordonslån

Vanliga frågor och svar – Fordonslån

Måste man ha kontantinsats för ett fordonslån?

Nej, inte om du finansierar fordonet genom ett privatlån. Genom traditionella fordonslån får du maximalt låna 80 procent av köpeskillingen, men med ett privatlån kan du låna för hela fordonets värde.

När är det bäst att köpa ett fordon?

När det inte är säsong. Kollar du efter en båt på hösten, snöskoter på sommaren och vattenskoter på vintern lär du kunna hitta de billigare än när marknaden är som hetast.

Hur får jag bra ränta på ett fordonslån?

Genom att jämföra banker och långivare genom Advisa. Du kan också vänta tills kreditupplysningar går ut eller förkorta din amorteringstid för chans till bättre ränta.

Vilka fordon går att låna till?

Fordonslånen vi på Advisa förmedlar är vanliga privatlån. Det innebär att lånet inte är bundet till ett specifikt fordon – och att du kan använda pengarna till att finansiera precis vilket fordon du vill.

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp