Ordlista:
Friskvårdsbidrag
Friskvårdsbidrag är ett bidrag som arbetsgivare skattefritt kan betala ut till sina anställda för att främja motion och hälsofrämjande aktiviteter. Arbetsgivaren har rätt att själv avgöra belopp, godkända aktiviteter och hur ersättningen ska betalas ut. Däremot får bidraget maximalt vara på 5 000 kronor per år och anställd. Läs mer om friskvårdsbidrag, hur det betalas ut, regler och villkor, vad som ingår samt skillnaden mot naturaförmån.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Så fungerar friskvårdsbidrag
Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Det är ingen lagstadgad förmån vilket innebär att bidraget inte är tillgängligt på samtliga arbetsplatser.
Bidraget är till för att främja de anställdas fysiska och psykiska hälsa genom att helt, eller delvis, bekosta motions- och hälsofrämjande aktiviteter. Det kan exempelvis vara träningskort, massage, liftkort eller entré till simhall. Vilka aktiviteter som omfattas av friskvårdsbidraget beskrivs tydligare längre ner i artikeln.
Så betalas bidraget ut
Det är upp till arbetsgivaren att avgöra hur bidraget betalas ut. Arbetsgivaren kan även avgöra vilka aktiviteter som är godkända så länge som det är aktiviteter som omfattas av Skatteverkets regler kring friskvårdsbidraget.
Ersättning för egna utlägg
Ett alternativ är att den anställde betalar för aktiviteten och lämnar in kvitto till sin arbetsgivare. Hela, eller delar av, beloppet betalas sedan tillbaka via kommande löneutbetalning.
Fysiska eller digitala kuponger
Ett annat alternativ är att den anställde får fysiska kuponger som kan användas som delbetalning hos anslutna motionsanläggningar och företag. I detta fall begränsas alltså användningen till de aktörer som företaget har avtal med.
Ett allt vanligare alternativ är att den anställde får ett konto på en friskvårdsapp. Kontot är laddat med ett saldo som sedan kan användas vid betalning hos anslutna företag.
Gäller alla anställda
Om ett företag erbjuder friskvårdsbidrag ska denna förmån gälla samtliga anställda. Detta oavsett om de exempelvis är heltidsanställda, timanställda eller hemma på föräldraledighet.
Däremot har arbetsgivaren rätt att justera ersättningsnivån i proportion till tjänstgöringsgrad. En person som jobbar halvtid kan därmed få hälften så högt belopp som en kollega som jobbar heltid. Nedsättning av tid på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet får däremot inte påverka ersättningsbeloppet.
Läs också: Vad kostar en anställd?
Belopp på friskvårdsbidrag 2024
År 2024 är det högsta beloppet för skattefritt friskvårdsbidrag på 5 000 kronor per år. En ytterligare beloppsgräns är att aktiviteter som inte omfattar motion maximalt får kosta 1 000 kronor per tillfälle. Exempel på det är massage och akupunktur.
Vid högre belopp än 5 000 kronor
Arbetsgivaren kan godkänna större bidrag än 5 000 kronor till friskvård. Det innebär däremot att den anställde kommer att behöva förmånsbeskattas för hela beloppet. Någon avräkning med 5 000 kronor sker alltså inte.
Läs också: Låna utan fast anställning
Vad ingår i friskvårdsbidraget?
De allra flesta aktiviteter med inslag av motion och friskvård kan betalas med friskvårdsbidraget. Detsamma gäller behandlingar som anses vara avstressande såsom massage och yoga. Dessutom omfattas appar som ger tillgång till tjänster för en bättre hälsa. Exempel på aktiviteter som omfattas är:
- Motionsaktiviteter
- Entré till motionsanläggningar
- Anmälningsavgift till tävlingar
- Behandlingar som minskar ömhet och stelhet
- Träning för att uppnå bättre balans eller hållning
- Program för viktnedgång eller kostrådgivning
- Profylaxkurser och mammaträning
- Appar och abonnemang som ger tillgång till punkterna ovan
Sedan bidraget infördes 1988 har flera aktiviteter tillkommit. Ett exempel är att golf och ridning tillkom 2018. Skatteverket har däremot inte någon komplett lista över godkända aktiviteter. De hade tidigare en lista på deras hemsida men den togs bort då många uppfattade den som en komplett lista även om det enbart var exempel.
Dessutom kan vissa aktiviteter ingå, eller inte ingå, beroende på i vilket sammanhang de utförs. Några exempel på detta beskrivs under kommande rubriker.
Läs också: Gåvoskatt
Naprapat & Fysioterapeut som friskvård
De behandlingar som en naprapat eller fysioterapeut utför klassas som sjukvård. Det innebär att friskvårdsbidrag inte får användas. Undantag finns däremot om någon av dessa yrkesgrupper besöks för att personen ska få enklare massage. Detta utifrån att massage är en av de aktiviteter som omfattas av bidraget.
Golf som friskvård
Golf är en godkänd aktivitet sedan 2018. Exempel på kostnader som därmed kan betalas med bidraget är årskort på träningsområde, green-fee, rangekort och golfkurser. Däremot inte medlemsavgift, då detta är en avgift för att bli medlem i en förening och inte för en aktivitet.
Fotvård som friskvård
Fotvård kan betalas med friskvårdsbidraget. Däremot finns det begränsningar som anger att det inte gäller för medicinsk fotvård samt pedikyr. Det sistnämnda klassas som skönhetsbehandling.
Liftkort och banavgifter
Liftkort och banavgifter är avgifter som ger tillgång till utövande av en aktivitet. Detta på samma sätt som hyra av en bowlingbana eller abonnemang på ett gym. Dessa kostnader är därmed möjliga att betala med friskvårdsbidraget.
Massage som friskvård
Massage som utförs för avslappning eller välbehag kan betalas med detta bidrag. Sker det däremot utifrån ett medicinskt syfte, exempelvis via ett vårdärende, kan bidraget inte användas.
Appar & webbtjänster
Appar och webbtjänster, som ger tillgång till aktiviteter, kan oftast betalas med friskvårdsbidraget. Enligt Skatteverket kan det exempelvis vara onlinebaserade träningsprogram inom motion eller yoga. Samma regler gäller för appar som används för viktnedgång, stegräkning eller rökavvänjning.
Begränsningar för friskvårdsbidraget
Utöver begränsningar gällande aktiviteter, och belopp, finns det ytterligare faktorer att ta hänsyn till när bidraget önskas utnyttjas.
Inte byta mot kontanter
Bidraget kan inte tas ut i kontanter eller användas för köp av produkter, eller tjänster, som i sin tur kan växlas mot kontanter. Köpta biljetter, årskort och liknande får inte heller säljas vidare till tredjepart.
Inte utrustning eller medlemskap i förening
Friskvårdsbidraget kan enbart användas för att bekosta fysiska aktiviteter. Det kan därmed inte användas för utrustning, medlemskap eller licenser. En person som tycker om att spela golf kan betala avgiften för greenfee. Däremot kan varken årsavgiften eller klubbor bekostas.
Du kan heller inte till exempel köpa löparskor för friskvårdsbidraget.
Inte sjukvård, hälsovård eller skönhet
Bidraget kan inte användas för att betala, eller delbetala, besök inom sjukvård, hälsovård eller skönhetsvård. Ett exempel är att det inte kan utnyttjas för att betala tider på ett solarium då Skatteverket klassar detta som skönhetsvård.
Inte för enskild firma eller handelsbolag
Friskvårdsbidraget kan inte utnyttjas inom en enskild firma. Detsamma gäller för andelsägare av handelsbolag. Det vanligaste är därmed att det erbjuds av företag som drivs som aktiebolag.
Friskvård ska vara primär aktivitet
Friskvårdsbidraget kan användas för att betala exempelvis ett gymkort. Detta eftersom träning på gym är fysisk aktivitet. Om medlemskapet däremot även innefattar gratis frukost, rabatter på träningskläder och ytterligare förmåner kan inte bidraget användas. Det kan då anses att personen får en för stor del andra förmåner än enbart tillgång till fysisk aktivitet.
Inte tillåtet att överlåta friskvårdsbidrag
Friskvårdsbidraget är ett personligt bidrag som inte får överlåtas till någon annan. Detsamma gäller det som köps som exempelvis gymkort, tennislektioner eller massagetillfällen. Det är möjligt att bland annat köpa 10-gångerskort eller årskort. Vid dessa tillfällen är det viktigt att det tydligt framgår vem som dessa tillhör så att de inte ska kunna överlåtas.
Arbetsgivaren kan välja naturaförmån
Ett alternativ till friskvårdsbidrag är att arbetsgivaren erbjuder en naturaförmån. Det innebär att arbetsgivaren tillhandahåller motions- eller friskvårdstillfällen på arbetsplatsen eller i en lokal som företaget disponerar. Det kan exempelvis vara att en yogainstruktör kommer till arbetsplatsen och håller avslappningsövningar några gånger per månad.
Arbetsgivaren har även valet att erbjuda en kombination av naturaförmåner och friskvårdsbidrag. Oavsett val är det viktiga att det totala värdet på aktiviteterna inte är över 5 000 kronor per år och person.
Vanliga frågor och svar – Friskvårdsbidrag
Går det att spara friskvårdsbidrag?
Nej, om inte hela beloppet för friskvårdsbidraget har utnyttjats under ett kalenderår försvinner resterande belopp.
Kan man gå på spa för friskvårdsbidraget?
Nej, entré till spa kan inte betalas med friskvårdsbidraget. Däremot kan behandlingar betalas vilket ofta innebär att entré ingår.
Hur mycket har man rätt till i friskvårdsbidrag?
Det är arbetsgivaren som avgör om friskvårdsbidrag ska erbjudas eller inte samt dess belopp. År 2024 var det högsta beloppet som fick erbjudas på 5 000 kronor per år.
Vad ska stå på kvittot för friskvårdsbidrag?
På kvittot behöver det framgå vad köpet gäller, belopp, datum, säljarens organisationsnummer och momsbelopp.
Advisa samarbetar med 40 långivare