Advisa

Fråga Advisa:

Varför ska du undvika att ta ett SMS-lån?

Jag har ofta hört att man inte ska ta SMS-lån eller snabblån. Men är det inte lån som lån? Varför är det just SMS-lån man ska undvika?

Povel på Advisa svarar:

Den största orsaken till att du inte bör ta ett SMS-lån är de stora kostnader som uppstår i samband med lånet. Detta både med mycket hög effektiv ränta och kort återbetalningstid. Då är ett privatlån ett bättre alternativ, vilket också är ett blancolån – men med bättre villkor.

Så känner du igen ett SMS-lån

SMS-lån kännetecknas av lån på mindre belopp, kort löptid och med hög kostnad. I dag tar man inte längre lånen via SMS och det finns ingen juridisk definition på vad SMS-lån, är men många väljer att likställa begreppet med högkostnadskrediter. Det är lån och krediter med effektiv ränta på över 30 %. Flera av dessa lån har effektiv ränta på över 100 %.

Alla högkostnadskrediter måste vara uppmärkta med en varningstriangel och varningstext. Detta just på grund av de höga kostnader som uppstår.

Läs vidare så berättar vi mer om nackdelarna med SMS-lån – eller ansök hos oss för att i stället kostnadsfritt jämföra privatlån från våra 40 långivare, för att hitta lägre ränta och bättre villkor.

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Varför ska man inte ta SMS-lån?

De tre största nackdelarna med SMS-lån är följande:

1. Räntan och avgifterna

SMS-lån (högkostnadskrediter) kan ha en ränta på upp till 40 %. Dessutom kan det tillkomma uppläggningsavgift och aviavgift. Det blir alltså ett mycket dyrt sätt att låna pengar.

Kom ihåg att alltid kontrollera den effektiva räntan. En del långivare marknadsför en låg ränta men nämner inte lika tydligt att det tillkommer en rad avgifter.

2. Ska betalas tillbaka snabbt

SMS-lån kännetecknas av korta löptider. Ofta behöver hela lånebeloppet återbetalas på några månader upp till ett år. Det innebär att det belopp som behöver betalas per månad blir högt.

Dessutom tecknas sms-lån ofta av personer som har ekonomiska svårigheter och alltför många lyckas inte återbetala lånet under löptiden. Det resulterar i ännu fler avgifter i påminnelseavgifter, inkassoavgifter och så vidare.

3. Lån beviljas trots ekonomiska svårigheter

Kraven för att bli beviljad SMS-lån är ofta låga. Det kan exempelvis vara låga inkomstkrav och att personer som har flera betalningsanmärkningar ändå kan få lån. Risken finns alltså att ett lån beviljas till en person som egentligen inte kan hantera skulden.

Risk för skuldfälla

Den största risken med SMS-lån är att låntagaren snabbt hamnar i en så kallad skuldfälla. Det innebär att den totala månadskostnaden för personens lån är högre än vad som kan hanteras. Uppstår inkassoärenden och skuldsaldo hos Kronofogden skapas en ännu svårare ekonomisk situation.

SMS-lån: Räkneexempel

En svensk långivare erbjöd under 2023 ett SMS-lån med 42,50 % i ränta. Därtill tillkom det uppläggningsavgift och aviavgift.

Om ett lån tecknades på 9 500 kronor och återbetalades under 9 månader, varierade månadsbeloppet mellan 1200 – 1800 kronor per månad och effektiv ränta var 190,41 %. Efter löptiden hade 5 019 kronor betalats i ränta och avgifter.

Bättre lösning med privatlån

För många är privatlån en bättre lösning än SMS-lån. Det som framförallt skiljer sig mot SMS-lånen är att löptiden kan vara längre och att kostnaden blir betydligt lägre. Därmed blir månadskostnaden lägre och skuldsituationen mer hanterbar.

Privatlån: Räkneexempel

Genom oss kan du jämföra privatlån från över 40 långivare. Räntan sätts individuellt och är mellan 3,06 – 29,99 %.

Om ett lån tecknas på 9 500 kronor med 12 % i effektiv ränta och återbetalning på 12 månader blir månadskostnaden 844 kronor. Efter löptiden har totalt 629 kronor betalats i ränta.

Alltså betydligt billigare än att ta ett SMS-lån. Ansök i formuläret ovan så hjälper vi dig att jämföra privatlån från 5 000 kronor.

Vanliga frågor och svar – Varför du bör undvika SMS-lån

Är SMS-lån säkert?
Ja, förutsatt att långivaren är registrerad hos Finansinspektionen för utlåningsverksamhet är det säkert att låna pengar. Nackdelen är snarare att SMS-lån blir väldigt mycket dyrare än ett privatlån.
Vad händer om man tar ett SMS-lån?
Om du tar ett SMS-lån kommer betalning av ränta, avgifter och amortering ske månadsvis i likhet med andra lån. Skillnaden är de högre kostnaderna och korta löptiderna.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Ica Banken logotyp
re:member logotyp
Nordax logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare