Blogg:

Här är svenska studenters bästa spartips

De senaste årens inflation har ökat levnadskostnaderna för många – något som speciellt är kännbart för de som pluggar och lever på CSN-lån. Vi frågade därför våra unga studenter om deras bästa spartips. Här har vi sammanställt de mest finurliga!

Under våren utlyste vi på Advisa ett stipendium för att uppmuntra unga studenter till sparande. Från studenter under 26 år frågade vi det smartaste spartipset som kan göra studietiden enklare ekonomiskt.

Efter alla hundratals svar har vi nu samlat de vi tyckte var mest påhittiga och användbara, samt korat en vinnare!

Vinnaren heter Jesper Lövdahl, student vid Malmö universitet, som bidrog med idén om “Kapselköket”.

Jesper Lövdahl. Foto: Privat

Utdrag från Jespers ansökan: “Konceptet är enkelt men effektivt och bygger på idén om att vi studenter kan spara en massa pengar genom att handla och laga mat tillsammans. Allting startar med att en grupp av oss, kanske hela korridoren eller några kompisar i studenthuset, går ihop. Vi skapar en fond där var och en av oss lägger en liten summa varje månad. Dessa pengar används sedan för att köpa matvaror i bulk – allt från ris och pasta till kryddor och grönsaker. Storköp är ju känt för att vara billigare, så vi drar nytta av det.

Nästa steg är att vi turas om att laga mat. Varje vecka står en person för att fixa en stor sats av någon rätt som sedan delas med alla i gruppen. “Kapselköket” är inte bara bra för plånboken, det är också ett superkul sätt att komma närmare sina grannar och skapa en stark känsla av gemenskap. Vi lär oss nya recept, får nya vänner och alla är mätta och belåtna.”

Ett perfekt spartips sparar enligt oss på Advisa inte bara pengar – utan även tid! Att det bidrar till gemenskap är ytterligare en bonus som vi uppskattar med Jespers bidrag.

“Skönt att komma hem till en matlåda i kylen”

Idén fick Jesper redan under gymnasietiden, när han bodde i korridor ihop med vänner på ett fotbollsgymnasium.

– Vi var tre stycken som turades om och avlasta varandra. Förutom att spara pengar så var tiden en stor fördel – det var skönt att komma hem till en matlåda i kylen. Jag är ingen fantast på att laga mat utan lägger hellre tid på annat, säger han.

Tillsammans sparade de mycket pengar på Kapselköket.

– Man kan nog spara ännu mer med dagens matpriser om man ser till att hitta bra erbjudanden och handla i bulk. Några hundralappar extra över varje månad blir några extra öl på puben, skrattar Jesper Lövdahl.

Vad kan nästa steg bli, dela kurslitteratur eller streamingtjänster?

– Absolut, man märker att det här med delningsekonomi blivit större och det finns många saker i ett studenthus som man betalar var för sig på som kan delas. Wifi till exempel.

Studenternas 7 bästa spartips

Utöver Jespers vinnande bidrag vill vi även lyfta 7 av de bästa spartipsen vi fick in bland våra ansökningar:

1. Odla kryddor i fönstret

David:

“Mitt bästa spartips är att odla kryddor hemma i fönstret. Dels slipper man betala för kryddor mer än en gång, dels blir det mycket finare hemma. Dessutom blir maten man lagar mycket godare, vilket ökar incitamentet att laga något eget istället för att äta ute. Mina favoritkryddor är timjan, rosmarin och basilika!”

2. Popcornmaskinen

Josefin:

“Att jag klarar läkalinjen har jag min fantastiska popcornmaskin att tacka. Den är ovärderlig under tentaperioder! Jag antecknar kurslitteratur med ena handen, skyfflar i popcorn med andra. Detta otroliga snacks blir jag aldrig trött på och vad billigt det är i perioder när snacksen måste vara tillgängliga som outsinliga källor.”

3. Frys in kakor till plugget

Helena:

“För många är det en självklarhet att göra storkok av mat och frysa in, vilket är jättebra, men jag skulle även vilja tipsa om att göra storkok fast med kakor och bakelser och frysa in dessa. Jag skulle säga att pengarna främst ryker på mat, kaffe och fika när man är i skolan, samtidigt som det inte är något man vill utesluta bara för att man är student. Ta med kaffe i en termos och kakor från frysen så har du sparat minst 60 kronor på den dagliga fikan!”

4. Betygsätt dina utgifter

Justin:

“Detta tips kräver att du budgeterar och registrerar dina utgifter. När du gör detta så ger du varje utgift ett betyg, vilket baseras på hur viktig utgiften var och hur nöjd du är med köpet. När man väl analyserar sina utgifter märker man att många av dem inte är särskilt viktiga, samt att man ångrar vissa köp. Dessa kan du sedan hoppa över i framtiden. Tanken med detta behöver inte vara att snåla in på varje öre – utan snarare tvärtom! Med en tajt ekonomi kan man med detta system i stället få maximal nytta och nöje för sina pengar.”

5. Skriv önskelista till dig själv

Sophia:

“Första tipset är att aldrig köpa något impulsivt utan gå alltid hem och fundera på det du vill köpa. Sedan, om det finns flera saker du vill ha, skriv en önskelista till dig själv och ranka sakerna från till exempel 1 till 5 – från det du har mest och det du vill ha minst. Detta ger dig förståelse för vad du verkligen vill ha och vad du ska prioritera.”

6. Köpfri dag

Sara:

“Ett sparknep jag tycker är väldigt effektivt är köpfria dagar! Jag lägger in “köpfri dag” i min kalneder för att hålla mig från att köpa kaffe, godis, energidryck eller något annat onödigt. Ytterligare en effekt av detta blir att jag måste planera inför dessa dagar genom att göra noggrannare och mer genomtänkta storhandlingar, vilket leder till ännu mer sparade pengar!”

7. Spara dina uteblivna utgifter

Tea:

“Varje gång jag väljer bort ett köp så skriver jag ner det i telefonen. Till exempel om jag väljer att gå hem från skolan i stället för att ta bussen skriver jag upp 36 kronor, som en bussbiljett hade kostat mig. Även om jag handlar mat på kampanj skriver jag ner mellanskillanden till originalpriset. Varje veckoslut överför jag sedan denna summa till mitt sparkonto, eftersom de egentligen var inräknade i min budget. Över tid kan jag bygga ett större sparkapital utan att behöva dra in på roliga saker!”

 

För mer information, kontakta povel.arwidson@samblagroup.com

Har du ett bra spartips du vill dela med dig av? Ansök om Advisas stipendium här!