Blogg:
Så påverkar separation och skilsmässa din ekonomi
Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna vid en skilsmässa. Hur nykär man än må vara är det bra ekonomiskt att vara förberedd för en separation. Vi ger dig 7 tips på hur man tänker smart med ekonomin i en relation.
Säkra före det osäkra – tänk på det ekonomiska från början
Statistik visar på att cirka 50 % av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa. Att gå igenom en skilsmässa är nog inte det första ett nykärt par tänker på. Att då behöva prata om den delade ekonomin kan verka mindre viktigt och prioriteras ofta bort. Men har du inte tänkt igenom ekonomin innan en separation sker kan du i värsta fall stå tomhänt utan ett ekonomiskt skyddsnät.
Frågor att ställa sig innan skilsmässan är ett faktum är bland annat huruvida du kommer att klara dig på en inkomst. Behöver du flytta till en mindre bostad? Kommer du behöva ändra din livsstil?
Har du barn är det ännu viktigare att veta att ekonomin går runt och helst vill man försöka undvika att flytta långt bort då barnen behöver byta skola. Så titta på vad bostäder i närheten kostar och om de är lämpliga för din ekonomi idag.
Dela upp inköp av kapital- och förbrukningsvaror
Om du och din partner flyttar till en ny bostad tillsammans äger ni, enligt bodelningsreglerna, boendet tillsammans, oavsett vem som betalat för bostaden. Vid en separation delas bostaden mellan er två. Detta kan dock undvikas genom att skriva på ett samboavtal där bodelningsregler kan avtalas bort.
Avtalet ska vara skriftligt och undertecknad av båda parter. Har ett samboavtal upprättats är det bra att tänka på att inte den ena partnern står för köp av bil och båt bland annat – så kallade kapitalvaror medan den andra står för inköp av exempelvis mat och kläder till barnen – så kallade förbrukningsvaror. Risken finns att ena parten står utan några kapitalvaror alls. Är man gift görs en bodelning om man inte kommer överens, vilket i sig skyddar båda parter ekonomiskt.
Läs också: Båtlån
Lägg upp sparandet smart
Dessutom är det bra att se till att lägga undan pengar till eget boende under tiden som gift. Det gör att sparandet inte ingår i en eventuell bodelning vid en skilsmässa om man inte är ense om hur ekonomin bör delas upp. Vissa förespråkar att pengar sätts av till den förälder som varit hemma mest med barnen. En längre föräldraledighet kan påverka tjänstepensionsbetalningar negativt. Dessutom finns det risk att gå miste om avancemang på jobbet, vilket skulle ha lett till högre lön och därmed en högre pension. Kom ihåg att sparandet måste göras till enskild egendom annars ingår även det sparandet vid bodelningen.
Så förbereder du din ekonomi för separation – 7 tips
- Tänk igenom hur din enskilda ekonomi ser ut på sikt. Testa att göra en budget med en inkomst och se hur långt den räcker.
- Innan du gör val angående din jobbsituation som att dra ner på arbete eller säger upp dig samt val angående vabbdagar bör du tänka på hur det påverkar din ekonomi på sikt. Finns det möjlighet att dela upp föräldraledigheten och vabbdagarna sinsemellan?
- Om du väljer att jobba mindre kan du kräva en ekonomisk kompensation av din partner. Till exempel pengar på ett pensionskonto.
- Spara kvitton, bankutdrag och andra viktiga papper. Det hjälper till att visa vem som har betalat vad samt ger en överblick på vad du lägger pengar på.
- Se till att läsa på om regler och villkor. Se även över vilka fullmakter ni har mellan varandra. Föräldrar som sparar till sina barn kan behöva se över sparandet och eventuella fullmakter vid skilsmässa eller separation.
- Vänta med att fatta större beslut som exempelvis bodelning. Beslut ska aldrig göras med upprörda känslor.
- Om du genomgår en skilsmässa ska du inte tveka på att ta hjälp om du behöver det. En jurist eller bankman kan hjälpa dig att planera din ekonomi.
Källor:
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Omförhandla gemensamma lån för att sänka räntan
Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!
Om oss – Advisa
Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.
Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.
- Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
- Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
- Lånejämförelse – vi står på din sida