ID-kapning: 6 sätt att göra livet surt för ID-kaparen

Bild på en hackare framför en laptop

Visste du att ID-kapning idag är ett vanligare brott än cykelstölder? Under 2015 anmäldes 85 000 fall till polisen och många gånger är det svårt att bevisa brott. Det finns dock saker du kan göra för att minska risken att bli drabbad.

Vi har alla hört skräckhistorierna. Någon stjäl din identitet och tar stora lån i ditt namn. När du väl upptäcker bedrägeriet är det redan för sent – din ekonomi är raserad och allt som finns kvar är ett skuldberg av krediter. Denna mardröm drabbar över 80 000 svenskar varje år. Lyckligtvis kan du med enkla medel försvåra för obehöriga att ta kontroll över dina pengar. Första steget är att bli medveten om hur majoriteten av alla ID-kapningar går till och vilka som vanligen faller offer för bedragarna. 

Så sker en ID-kapning

Har du god ekonomi och är fri från betalningsanmärkningar? Bra! Förutom det faktum att du är det optimala offret för en ID-kapare. En person med ordnad ekonomi har inga problem att få handla på kredit eller låna pengar och detta är precis vad bedragaren är ute efter. I Sverige, där personnummer är offentliga, är det enkelt att sätta ett bedrägeri i verket. När bedragaren samlat in nödvändiga uppgifter från myndigheter och kartlagt din ekonomi, är nästa steg att genomföra en adressändring. Med kontroll över din identitet, ekonomi och post är det en barnlek att börja göra köp mot faktura, beställa kreditkort, teckna abonnemang och ta lån i ditt namn.

Men man märker ju när posten slutar komma, tänker du kanske nu. Inte nödvändigtvis, då bedragaren ofta ligger steget före och ser till att själv lägga tillbaka utvald post i din brevlåda. På så sätt pågår bedrägeriet utan att du anar oråd. Bedragaren gör en ny adressändring tillbaka till din riktiga adress lagom till att kreditföretagen börjar undra varför du inte betalar dina skulder.

Så skyddar du dig

ID-kapning går lyckligtvis att förebygga lättare än många andra allvarliga brott. Grundregeln är att alltid vara noggrann och varsam när det gäller hanteringen av personliga uppgifter. Här följer fem tips för att skydda dig mot identitetsstöld och bedrägerier:

 1. Spärra obehörig adressändring
  På Skatteverkets hemsida kan du klicka i att du endast godkänner e-legitimerad adressändring. Skulle någon försöka genomföra en adressändring på annat sätt i ditt namn får du en notifikation om det. Tjänsten gäller dock endast för privatpersoner, inte för företag.
 2. Sopsortera
  Pappersinsamlingen är bra för miljön, men inte alltid för din ekonomi. Undvik att slänga papper med personliga uppgifter i insamlingen eller soporna. Bedragaren har inget emot att gräva loss!
 3. Håll resplanerna för dig själv
  Ska du på en drömsemester och bara måste berätta om det i sociala medier? Motstå frestelsen, i synnerhet om du bor i villa. Du vill inte att din överfulla postlåda ska vara allmän kännedom. Oavsett om du oftast är hemma eller är borta långa perioder, kan det vara en god idé att sätta ett lås på din postlåda.
 4. Var försiktig med korten
  Är ett viktigt kort på vift? Kanske ligger det bara och skräpar under en hög med kläder, men det är alltid värt att spärra det för säkerhets skull. Några dagars väntan på ett nytt är knappast besvärligare än en oväntad casinoskuld från Las Vegas.
 5. Krångla till dina lösenord
  Anna123 är inte ett superstarkt lösenord online, speciellt inte om du råkar heta Anna. Många gör misstaget att välja enkla – och alltid samma – lösenord för sina olika nättjänster. En stor del av dagens ID-kapningar och bedrägerier sker online och varierade lösenord försvårar för bedragarna. Var även försiktig med att öppna okända och misstänka länkar i din mail, då det kan leda till virus som kopierar dina inloggningsuppgifter.
 6. Skaffa ett trygghetspaket
  När någon försöker göra en adressändring eller vill låna i ditt namn gäller det att agera snabbt. Många hemförsäkringar inkluderar skyddstjänster mot ID-kapning, men exakt vad som ingår i form av beloppsskydd och juridisk hjälp varierar mellan försäkringsbolagen, så se till att jämföra deras erbjudanden.

Att rentvå sig från en ID-kapning kräver extremt mycket energi och arbete. Varför bjuda upp till dans i onödan?

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

2 kommentarer

 1. Tycker att det är lite konstigt att man inte kan få hjälp med att kunna ta ett lån för att göra rätt för sig även om man har skuld till kronofogden när man vill betala och man har fast inkomst och fast jobb hallå tänk på oss oxå som vill göra rätt för sig. Tycker att det är rent utsagt för jävligt att man inte kan få hjälp man söker ju inte hjälp om man inte menar allvar

  1. Jag förstår att du känner så Petra! Vi har ingen makt när det gäller vilka som får låneansökan beviljat (det är helt upp till långivaren) men det vi alltid gör är att ge råd och optimera alla ansökningar.. Mvh, Josef

Lämna ett svar