ID-kapning: 6 sätt att göra livet surt för id-kaparen

ID Kapare

Visste du att ID-kapning idag är ett vanligare brott än cykelstölder? Under 2015 anmäldes 85 000 fall till polisen och många gånger är det svårt att bevisa brott. Det finns dock saker du kan göra för att minska risken att bli drabbad.

Vi har alla hört skräckhistorierna. Någon stjäl din identitet och tar stora lån i ditt namn. När du väl upptäcker bedrägeriet är det redan för sent – din ekonomi är raserad och allt som finns kvar är ett skuldberg av krediter. Denna mardröm drabbar över 80 000 svenskar varje år. Lyckligtvis kan du med enkla medel försvåra för obehöriga att ta kontroll över dina pengar. Första steget är att bli medveten om hur majoriteten av alla ID-kapningar går till och vilka som vanligen faller offer för bedragarna. 

Så sker en id-kapning

Har du god ekonomi och är fri från betalningsanmärkningar? Bra! Förutom det faktum att du är det optimala offret för en ID-kapare. En person med ordnad ekonomi har inga problem att få handla på kredit eller låna pengar och detta är precis vad bedragaren är ute efter. I Sverige, där personnummer är offentliga, är det enkelt att sätta ett bedrägeri i verket. När bedragaren samlat in nödvändiga uppgifter från myndigheter och kartlagt din ekonomi, är nästa steg att genomföra en adressändring. Med kontroll över din identitet, ekonomi och post är det en barnlek att börja göra köp mot faktura, beställa kreditkort, teckna abonnemang och ta lån i ditt namn.

Men man märker ju när posten slutar komma, tänker du kanske nu. Inte nödvändigtvis, då bedragaren ofta ligger steget före och ser till att själv lägga tillbaka utvald post i din brevlåda. På så sätt pågår bedrägeriet utan att du anar oråd. Bedragaren gör en ny adressändring tillbaka till din riktiga adress lagom till att kreditföretagen börjar undra varför du inte betalar dina skulder.

Så skyddar du dig

ID-kapning går lyckligtvis att förebygga lättare än många andra allvarliga brott. Grundregeln är att alltid vara noggrann och varsam när det gäller hanteringen av personliga uppgifter. Här följer fem tips för att skydda dig mot identitetsstöld och bedrägerier:

 1. Spärra obehörig adressändring
  På Skatteverkets hemsida kan du klicka i att du endast godkänner e-legitimerad adressändring. Skulle någon försöka genomföra en adressändring på annat sätt i ditt namn får du en notifikation om det. Tjänsten gäller dock endast för privatpersoner, inte för företag.
 2. Sopsortera
  Pappersinsamlingen är bra för miljön, men inte alltid för din ekonomi. Undvik att slänga papper med personliga uppgifter i insamlingen eller soporna. Bedragaren har inget emot att gräva loss!
 3. Håll resplanerna för dig själv
  Ska du på en drömsemester och bara måste berätta om det i sociala medier? Motstå frestelsen, i synnerhet om du bor i villa. Du vill inte att din överfulla postlåda ska vara allmän kännedom. Oavsett om du oftast är hemma eller är borta långa perioder, kan det vara en god idé att sätta ett lås på din postlåda.
 4. Var försiktig med korten
  Är ett viktigt kort på vift? Kanske ligger det bara och skräpar under en hög med kläder, men det är alltid värt att spärra det för säkerhets skull. Några dagars väntan på ett nytt är knappast besvärligare än en oväntad casinoskuld från Las Vegas.
 5. Krångla till dina lösenord
  Anna123 är inte ett superstarkt lösenord online, speciellt inte om du råkar heta Anna. Många gör misstaget att välja enkla – och alltid samma – lösenord för sina olika nättjänster. En stor del av dagens ID-kapningar och bedrägerier sker online och varierade lösenord försvårar för bedragarna. Var även försiktig med att öppna okända och misstänka länkar i din mail, då det kan leda till virus som kopierar dina inloggningsuppgifter.
 6. Skaffa ett trygghetspaket
  När någon försöker göra en adressändring eller vill låna i ditt namn gäller det att agera snabbt. Många hemförsäkringar inkluderar skyddstjänster mot ID-kapning, men exakt vad som ingår i form av beloppsskydd och juridisk hjälp varierar mellan försäkringsbolagen, så se till att jämföra deras erbjudanden.

Att rentvå sig från en ID-kapning kräver extremt mycket energi och arbete. Varför bjuda upp till dans i onödan?

Låna tryggt och säkert – signera med BankID

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?

Publicerad: 01 oktober 2016