Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

kvinna pratar i telefon

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil. Det lånet var det egentligen inga större problem med, det var ett vettigt lån med rimlig ränta. Hennes pappa var dessutom snäll och gav henne en stor summa pengar för att betala av en del av lånet. Men istället för att använda pappas pengar till att betala på lånet, shoppade hon upp dem. Och efter det var karusellen igång. 

 

Pappas pengar tog slut ganska snabbt men Hilda hade fått smak på shopping och fortsatte handla. För att finansiera det tog hon nya lån.

När hon kontaktade mig hade det gått så långt att hon lånade pengar för att kunna betala av på lånen. Och för varje gång hon tog nya lån fick hon sämre villkor, eftersom hennes kreditvärdighet bara blev sämre och sämre.

Jag var den första som Hilda berättade för. Hon hade inte pratat med någon, i flera år hade hon gått och burit sin oro och ångest inom sig. Och för pappa vågade hon absolut inte erkänna hur det stod till, hon skämdes något fruktansvärt. Hilda kände det som att hon svikit pappa, lurat honom. Han trodde nog att bilen var avbetalad och klar vid det här laget.

För Hilda blev det en enorm lättnad att berätta. Bara att prata om det gjorde att hon mådde mycket bättre. Vi pratade om varför hon shoppade och gjorde en plan för hur hon skulle komma tillrätta med sin situation.

När vi talades vid några veckor senare hade Hilda åstadkommit stora förändringar i sitt liv. Hon hade ringt och förhandlat sig till bättre villkor med långivarna, hon hade slutat impulsshoppa och hon hade helt betalat av det värsta sms-lånet.

Men den största saken var ändå att hon hade berättat för pappa! Han hade blivit ledsen och sårad över att Hilda inte sagt något tidigare. Samtidigt hade han blivit lättad; han hade känt i flera år att hans dotter inte mådde bra, men inte begripit vad det handlade om. När hon berättade om sin havererade ekonomi var det som att pusselbitarna föll på plats för honom. För Hilda blev det en otrolig hjälp att ha pappas förståelse och stöd. Känslan av att inte vara ensam med en stor hemlighet var otroligt befriande.

Jag är så glad att Hilda har börjat få ordning på sin tillvaro. Om hon fortsätter på samma spår (och det är jag säker på att hon gör) kommer hon att vara helt skuldfri inom ett år. Och då har hon även betalt av bilen!

DE LÄKANDE ORDEN

Nästan alla som kommer till mig med ekonomiska bekymmer har en sak gemensamt med Hilda: ingen pratar om sin situation. De bär sitt ekonomiska trassel som en mörk, skuldfylld hemlighet inom sig. Och nästan alla mår dåligt över det.

Att våga berätta är otroligt svårt. Man skäms. Man vill inte göra sina nära besvikna eller sårade. Och rädslan att bli bortstött eller utskälld finns där så klart.

Men första steget till förändring är nästan alltid att börja prata om det. Många gånger är det som att det blir verkligt först när man sätter ord på det inför någon annan. Och när man berättar känner man sig heller inte så ensam längre. Har man tur kan man dessutom få verkligt stöd och förståelse av sina närstående.

2014 gjorde Advisa en undersökning som visade att hälften av svenskarna någon gång skäms över sin ekonomi och att var tredje svensk mår dåligt över den. Om man gjorde samma undersökning idag, tror jag att siffrorna skulle vara ännu högre. Alltfler hamnar i lånesnurror och skuldfällor, alltfler klickar hem massor av onödiga saker på nätet. Så om du har trasslat till din ekonomi kan du vara säker på en sak: du är inte ensam.

I april planerar jag hålla en kurs för shopaholics som vill få ordning på sin situation. Kontakta mig om du är intresserad av att delta, så skickar jag mer detaljer: karin@karinnordlander.se.
Mig kan du berätta för.

Önskar dig allt gott!

PS. Det är inte Hilda på bilden.

Ett gästinlägg från  Karin Nordlander

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?