Var tredje svensk kan tänka sig köpa julklappar på avbetalning

Pressmeddelande 3 dec 2013

För många räcker inte novemberlönen till för att handla julklappar. Var tredje säger att de kan tänka sig att köpa julklappar på avbetalning i år och var femte att de kan ta ett lån på banken. Mer än var tredje svensk säger att de tidigare köpt julens gåvor på kredit. Elektronikprodukter, kläder och smycken ligger i topp. Detta enligt en undersökning med 1006 respondenter utförd av SSI på uppdrag av Advisa den 18–20 november 2013.

HUI Research uppskattar att julhandeln i år kommer att uppgå till rekordsumman 65,6 miljarder kronor vilket motsvarar i snitt 6 800 kr per svensk. December innebär en tuff ekonomisk period för svenskarna då Advisas undersökning visar att många lånar för att ha råd att handla julklappar. Var tredje svensk (31 procent) säger att de kan tänka sig köpa julklappar på avbetalning i år.

– Det många inte tänker på är att många affärer marknadsför sina avbetalningsköp som räntefria men då har de ofta höga avi-avgifter. Det är samma som att låna till hög ränta. Tyvärr leder det ofta betalningssvårigheter senare. I vår undersökning uppger 17 % att de behövt ta ett nytt lån inom tre månader för att ha råd att betala tillbaka julklappsskulderna. Det leder till en negativ spiral som kan sluta illa, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

Nästan var femte svensk (19 procent) säger att de tänka sig att ta ett lån på banken för att kunna handla julklappar. Eftersom det är färre än de som kan tänka sig köpa på avbetalning, tyder det bland annat på att många inte förstår att avbetalningsköpen oftast är dyrare än att låna på banken.

Julklappar på kreditkort vanligast

Nästan var fjärde svensk (23 procent) uppger att de tidigare år köpt julklappar på avbetalning och 37 procent på kreditkort. Vanligaste avbetalningsköpen är elektronikprodukter följt av kläder och smycken. Kvinnor köper dubbelt så mycket kläder som män (16 procent respektive 8 procent) på avbetalning eller kredit samtidigt som män köper mer än dubbelt så mycket smycken (9 procent respektive 4 procent).

Topp 3: julklappar svenskar köper mest på avbetalning och kredit

  1. Elektronikprodukter, 48 procent
  2. Kläder, 11 procent
  3. Smycken, 7 procent

Svenskarna vill dock ha kvar sina julklappar då endast 21 procent uppger att julen skulle vara bättre utan dem. Däremot anger hela 70 procent att de skulle föredra att komma överens med sina närstående om ett maxtak för vad julklapparna får kosta i år.

– Med tanke på vad undersökningen visar och den negativa spiralen många hamnar i efter jul startar vi kampanjen “#hundraklappen” där vi uppmanar svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kr på Instagram. Vi hoppas att det kommer att inspirera och hjälpa många svenskar till en skuldfri jul i år, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Om #hundraklappen

Kampanjen #hundraklappen har som mål att hjälpa och inspirera svenskarna till en skuldfri jul. Därför uppmuntras svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kronor på Instagram med hashtaggen #hundraklappen. Bidragen publiceras automatiskt på kampanjsajten www.hundraklappen.se där man kan gilla och sprida sina favoritbidrag direkt i sociala medier. Genom att inspirera svenskarna till billiga julklappstips hoppas vi att färre skuldsätter sig under julhandeln och därmed få en mer glädjefylld jul.

Om undersökningen

Webbundersökningen utfördes den 18–20 november av SSI på uppdrag av Advisa. Totalt svarade 1006 respondenter som representerar ett tvärsnitt av svenska befolkningen. Totalt svarade 509 män och 497 kvinnor. 231 respondenter bor i Stockholms län, 168 i Västra Götalands län och 130 i Skåne län och resterande bor utspridda i landet.

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se