Flest julklappar på avbetalning i Stockholm

Pressmeddelande 3 dec 2013

För många stockholmare räcker inte novemberlönen till för att köpa julklappar. Var tredje säger att de kan tänka sig att köpa julklappar på avbetalning i år och det är högst siffra i landet. Var femte att de kan ta ett lån på banken. Två av fem stockholmare säger att de tidigare köpt julens gåvor på kredit. Var fjärde oroar sig för att inte ha råd med julhandeln i år. Detta enligt en undersökning med 231 respondenter utförd av SSI på uppdrag av Advisa den 18–20 november 2013.

HUI Research uppskattar att julhandeln i år kommer att uppgå till rekordsumman 65,6 miljarder kronor vilket motsvarar i snitt 6 800 kr per svensk. December innebär en tuff ekonomisk period för stockholmarna då Advisas undersökning visar att här bor 33 procent som kan tänka sig att köpa årets julklappar på avbetalning. Det är den högsta siffran i landet. I Skåne är siffran 25 procent. Nästan var fjärde person i huvudstaden (23 procent) oroar sig för att inte ha råd med julklappshandeln i år.

– Det många inte tänker på är att många affärer marknadsför sina avbetalningsköp som räntefria men då har de ofta höga avi-avgifter. Det är samma som att låna till hög ränta. Tyvärr leder det ofta betalningssvårigheter senare. I vår undersökning uppger 31 procent av stockholmarna, jämfört med 16 procent i Skåne, att de behövt mer än ett halvår på sig att betala tillbaka julklappsskulderna. Det verkar som att många stockholmare är inne i en negativ spiral som kan sluta illa, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

Nästan var femte stockholmare (19 procent) säger att de tänka sig att ta ett lån på banken för att kunna handla julklappar. Eftersom det är färre än de som kan tänka sig köpa på avbetalning, tyder det bland annat på att många inte förstår att avbetalningsköpen oftast är dyrare än att låna på banken.

Julklappar på kreditkort vanligast

Nästan var fjärde stockholmare (23 procent) uppger att de tidigare år köpt julklappar på avbetalning och 41 procent på kreditkort (jämfört med 34 procent i Skåne). Vanligaste avbetalningsköpen är elektronikprodukter följt av kläder och smycken.

Topp 3: julklappar stockholmare köper mest på avbetalning och kredit

  1. Elektronikprodukter, 50 procent
  2. Kläder, 13 procent
  3. Smycken, 9 procent

Stockholmarna vill dock ha kvar sina julklappar då endast 20 procent uppger att julen skulle vara bättre utan dem. Däremot anger hela 64 procent att de skulle föredra att komma överens med sina närstående om ett maxtak för vad julklapparna får kosta i år.

– Med tanke på vad undersökningen visar och den negativa spiralen många hamnar i efter jul startar vi kampanjen “#hundraklappen” där vi uppmanar svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kr på Instagram. Vi hoppas att det kommer att inspirera och hjälpa många svenskar till en skuldfri jul i år, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Om #hundraklappen

Kampanjen #hundraklappen har som mål att hjälpa och inspirera svenskarna till en skuldfri jul. Därför uppmuntras svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kronor på Instagram med hashtaggen #hundraklappen. Bidragen publiceras automatiskt på kampanjsajten www.hundraklappen.se där man kan gilla och sprida sina favoritbidrag direkt i sociala medier. Genom att inspirera svenskarna till billiga julklappstips hoppas vi att färre skuldsätter sig under julhandeln och därmed få en mer glädjefylld jul.

Om undersökningen

Webbundersökningen utfördes den 18–20 november av SSI på uppdrag av Advisa. Totalt svarade 1006 respondenter som representerar ett tvärsnitt av svenska befolkningen. Totalt svarade 509 män och 497 kvinnor. 231 respondenter bor i Stockholms län, 168 i Västra Götalands län och 130 i Skåne län och resterande bor utspridda i landet.

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se