Så hittar du bästa banken

Att hitta rätt bank är en viktig del för att lyckas med sin privatekonomi. Samtidigt finns det ett stort antal banker att välja mellan vilket inte gör uppgiften särskilt enkel. Det kan därför kännas svårt och skapa mycket osäkerhet när man funderar kring vilken bank man ska välja. Advisa samarbetar med ett 20-tal av Sveriges bästa banker för att hjälpa dig som kund att hitta den bank som är bäst för dig, eftersom det inte finns en bank som är bäst för alla.

I den här artikeln går vi igenom hur Advisa kan hjälpa just dig.

Bästa banken

Bankerna konkurrerar mot varandra om dig

Många baserar sitt val av bank på varumärke, på vad föräldrar och kompisar valt, på vad man läst om i tidningar och på internet. Det här är sällan bra taktiker för att hitta bästa banken för dig. Varför?

Även om det finns många likheter mellan bankerna finns det också många olikheter. De fyra storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB kan anses som relativt lika men faktum är att de skiljer sig en hel del på flera punkter, bland annat:

  • Vilka typer av kunder de riktar sig mot
  • Hur de prissätter sina tjänster
  • Vilka kostnader de har
  • Hur många av deras kunder som inte betalar sina lån

Utöver storbankerna finns också nischbanker som skiljer sig på liknande sätt, och som specialiserar sina bankerbjudanden på specifika kundtyper.

Givet att bankerna har många olikheter kommer alla banker bedöma dig och din privatekonomiska situation på olika sätt. Eftersom dina föräldrar, kompisar eller någon expert i tidningen har helt andra förutsättningar än du själv, tjänar du därför alltid på att försöka hitta den bank som passar just dig bäst.

Bankerna bedömer alla individuellt

Det första man kan göra för att försöka hitta den bästa banken är att jämföra snitträntor hos olika jämförelsesajter - likt hur du jämför priser för resor och andra produkter. Även om detta är tidseffektivt och enkelt ger det dig endast en första indikation på vilka räntor andra personer har fått av de olika bankerna. Eftersom bankerna alltid kommer att göra en individuell bedömning av dig innan de bestämmer vad just du får för lånevillkor, är denna metod sällan särskilt hjälpsam.

När bankerna bestämmer om du ska få låna pengar och till vilken ränta använder de sig av en s.k. scoringmodell. Även om denna ser olika ut för olika banker finns det ett antal faktorer som alltid bedöms (även om dessa också kan bedömas och värderas på olika sätt hos olika banker). Syftet med scoringmodellen är att avgöra hur lämplig du är som potentiell låntagare, samt hur stor risken är att du inte kan betala tillbaka lånet.

Två centrala begrepp i bankernas scoringmodell, som också är de allra mest avgörande i deras bedömning är Kreditrisk och Betalningsförmåga.

Enkelt förklarat innebär det att bankernas bedömning till stor del baseras på dina historiska ekonomiska förhållanden (din lånehistorik, hur du skött fakturor och betalningar) och uppskattningar om din betalningsförmåga framåt i tiden (nuvarande inkomst, anställning, utgifter).

I första steget görs en bedömning om du överhuvudtaget ska erbjudas ett lån, för att i andra steget bestämma till vilken ränta och vilka lånevillkor du ska få lån. En regel som du kan lita på att bankerna följer är att ju högre risken är att du inte kan betala tillbaka lånet (dvs ju lägre kreditvärdighet och betalningsförmåga), desto högre ränta får du som kompensation.

Hur påverkar valet av bank min privatekonomi

När du letar efter bästa banken att låna pengar hos bör du tänka på hur bankernas olika räntesatser och eventuella amorteringskrav påverkar två saker:

  1. Din månadsbetalning - har du råd att betala räkningen varje månad?
  2. Lånets totalkostnad – den faktiska prislappen för lånet, värd att jämföra!

Räntan är prislappen för lånet

Räntan är avgiften som banken tar ut för att de lånar pengar till dig, vilket banken använder för att sätta pris på sin egen risk. Eftersom banken bedömer låntagare på olika sätt innebär det att samma person som ansöker om att låna pengar hos flera banker och andra långivare kan få helt olika ränta på samma lån.

Amorteringen är återbetalningen av lånet

För varje månad du fortfarande har kvar din skuld betalar du ränta. Så ju snabbare du betalar av lånet, desto mindre blir totala kostnaden för lånet. Tänk dock på att en snabbare amorteringstakt innebär större avbetalningar varje månad. De flesta banker har idag amorteringskrav som påverkar både månads- och totalkostnad.

Så hittar du bästa banken med hjälp av Advisa

Det går spara pengar på att välja rätt. Men hur ska man då gå tillväga för att hitta bästa banken?

Som vi konstaterat finns det inget generellt svar på frågan om vilken bank som är bästa banken i Sverige, utan det beror på individen. Advisa har alltid dig som kund och ditt bästa i åtanke, och vi finns till för dig för att hitta just den bank som är bäst för din individuella situation. Eftersom Advisa tar betalt av bankerna istället för av dig som privatperson så ligger det helt i vårt intresse att hitta bästa möjliga bank för dig.

Som låneförmedlare samarbetar Advisa med 19 banker som alla får ta del av din låneansökan samtidigt och på en enda kreditupplysning. Jämför du på egen hand tar alla banker varsin kreditupplysning vilket påverkar ditt kreditbetyg negativt. På så sätt kan samtliga banker bedöma dig som kund på lika villkor, och du får snabbt och enkelt erbjudanden som är helt jämförbara. Du sparar dessutom tid eftersom du får svar från upp till 19 banker på en och samma gång.

När du fått svar av bankerna hjälper en av Advisas personliga rådgivare dig att hitta det bästa alternativet för dig oavsett om du vill samla befintliga skulder och krediter eller ta ett nytt lån. På detta sätt kan du vara helt säker på att du får lägsta möjliga ränta och bästa möjliga villkor från den bästa banken för dig just nu.