Bästa banken 2019 - Så hittar du rätt långivare | Advisa

Bästa banken i Sverige 2019 — så hittar du rätt privatlån

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har listat bankerna där du har bäst chans att du blir riktigt nöjd när du tar ett privatlån 2019. I den här artikeln går vi igenom hur du hittar den bästa banken för dig och tittar närmare på de långivare som hamnat i toppen av SKI:s senaste undersökning.

Frågor du får svar på i artikeln:

Bästa banken

Bästa banken för privatlån

Nedan redovisas topplistan från SKI för bankerna med nöjdast kunder när det kommer till privatlån. Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 och 100. Enligt SKI tyder ett betyg under 60 i kundnöjdhet på att företaget har svårigheter med kundnöjdheten, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.

SKI:s undersökning från senhösten 2018 för specifika banktjänster (lån, sparande, bolån) visar bland annat att låneförmedlare hjälper kunderna att bli nöjda med sin bank. De personer som tagit lån genom en låneförmedlare är nämligen mer nöjda inom samtliga segment.

Topplista kundnöjdhet Privatlån

BankKundnöjdhetRäntespann Privatlån (feb 2019)Jämför hos Advisa
ICA Banken74,33,84% - 11,95%Ja
Ikano Bank73,63,95% - 12,15%Ja
Marginalen Bank72,73,50% - 18,95%Ja
Handelsbanken71,55,60%Nej
Övriga71,4--
Branschen68,9--
SEB68,53,80% - 11,10%Ja
Swedbank66,55,23%Ja
Nordea61,95,55 - 8,30%Nej
 • 1. ICA Banken (74,3)

  ICA Banken startade sin verksamhet 2001 och ingår i ICA Gruppen. Banken erbjuder ett komplett utbud av banktjänster, såväl spara, låna och försäkra. I dagsläget har banken ca 800 000 kunder och är en av de banker som vi på Advisa samarbetar med.

 • 2. Ikano Bank (73,6)

  Ikano Bank startades i Sverige 1995 och finns idag i fem länder. Via Ikano Bank kan du få lån, kreditkort och sparkonton och banken erbjuder hjälp främst via sin hemsidan men även via telefon. Låter det lite som IKEA kan det bero på att familjen Kamprad även äger Ikano Bank. När du ansöker om lån via Advisa finns Ikano Bank bland de som tar emot din låneansökan.

 • 3. Marginalen Bank (72,7)

  Marginalen Bank har som mål att förenkla människors ekonomiska vardag och har ett brett utbud av produkter. Bankens rötter går tillbaka till 1979 och det var i samband med förvärvet av Citibank år 2010 som Marginalen Bank grundades. Även Marginalen Bank finns bland de banker Advisa samarbetar med.

 • 4. Handelsbanken (71,5)

  För Handelsbanken är det personliga och det lokala i fokus. Banken bildades 1871 i Stockholm, men har idag bankkontor i hela Sverige men även i Danmark, Finland, Norge och Storbritannien. För den som föredrar det finns de digitala tjänsterna om man inte vill ta sig till ett bankkontor.

 • 5. SEB (68,5)

  Skandinaviska Enskilda Bank är en av de största aktörerna i Sverige och har funnits sedan 1856. Fokus för banken är att leverera service i världsklass för sina kunder. SEB är en av de banker som Advisa samarbetar med.

 • 6. Swedbank (66,5)

  Bland Advisas 38 banker och långivare hittar du även Swedbank. Banken är ett av Sveriges ledande bankaktiebolag som genom samarbete med lokala bankkontor över hela landet erbjuder ett brett tjänsteutbud.

 • 7. Nordea (61,9)

  Nordeakoncernen, en sammanslagning av tre banker, är den största i Norden och en av Europas största banker. I Sverige har banken 4,2 miljoner privatkunder med kontor runt om i landet.

Så hittar du bästa banken för dig

Givet att långivarna inte vill konkurrera om samma kunder så har de utvecklat olika sätt att bedöma riskfaktorer. Eftersom dina föräldrar eller kompisar aldrig har exakt samma förutsättningar som dig, tjänar du alltid på att jämföra flertalet långivare och se vilken av dem som riktar sig till just din profil.

Advisa samarbetar i dagsläget med 38 långivare, varav ett flertal finns med på topplistan över kundernas favoritbanker. Kom ihåg att bankerna bedömer dig individuellt och att du tjänar på att jämföra så många olika erbjudanden du kan för att hitta bästa räntan.

Genom Advisa kan du jämföra och låna från följande banker och långivare:

SwedbankSEBICA-Banken
IKANO BankMedMera BankForex
Bank NorwegianMarginalen BankResurs Bank
Santander Consumer BankNordnet BankCollector
re:memberSevenDay BankBlueStep
Komplett BankSVEA EkonomiInstabank
CredentoKonsumentkreditBrocc
LendifyFellow FinanceNystart Finans
Wasa KreditNordaxAvida
BYAXCredwayCredigo
BalanziaBigbankLån & Spar Bank
MoneyGoCashbuddyMoank
BRAbankEuroloan

Eftersom vi tar betalt av bankerna är vår tjänst är helt gratis för dig och samtliga långivare delar på en och samma kreditupplysning. Skulle du jämföra lån på egen hand tar alla banker varsin kreditupplysning på dig vilket kortsiktigt påverkar din kreditvärdighet negativt och leder till att du får betydligt sämre erbjudanden än om du går genom en låneförmedlare.

Så bedömer banken dig som kund

Enkelt förklarat innebär det att bankernas bedömning till stor del baseras på dina historiska ekonomiska förhållanden (din lånehistorik, hur du skött fakturor och betalningar) och uppskattningar om din betalningsförmåga framåt i tiden (nuvarande inkomst, anställning, utgifter). I första steget görs en bedömning huruvida du får ta ett nytt lån och i steg två bestäms vilken ränta och lånevillkor du i så fall kan erbjudas. Ju högre risken är att du inte kan betala tillbaka lånet (dvs ju lägre kreditvärdighet och betalningsförmåga du har), desto högre ränta får du i regel som kompensation.

Så påverkar valet av bank din privatekonomi

När du letar efter bästa banken att låna pengar hos bör du tänka på hur bankernas olika räntesatser och eventuella amorteringskrav påverkar:

 1. Din månadsbetalning – har du råd att betala räkningen varje månad?
 2. Lånets totalkostnad – den faktiska prislappen för lånet är värd att jämföra!

Räntan: prislappen för lånet

Räntan är avgiften som banken tar ut för att de ger dig ett lån och räntenivån speglar risken de tar. Eftersom banken bedömer låntagare på olika sätt innebär det att samma person som gör en låneansökan hos flera banker och andra långivare kan få helt olika ränta på samma lån.

Amorteringen: återbetalningen av lånet

För varje månad du fortfarande har kvar din skuld betalar du ränta. Så ju snabbare du betalar av lånet, desto mindre blir den totala kostnaden. Tänk dock på att en snabbare amorteringstakt innebär större avbetalningar varje månad. De flesta banker har idag amorteringskrav som påverkar både månads- och totalkostnaden.