Vad händer om jag inte betalar min räkning? | Advisa

Vad händer om jag inte betalar min räkning?

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gör inte det! Här får du veta vad som händer om du inte betalar din räkning och vad får konsekvenser det får för din framtid.

Obetalda räkningar kan bli dyra

Det här händer om du inte betalar din räkning

Har du misskött betalningen av din räkning kan det leda till att du får en betalningsanmärkning. Anmärkningen syns i din kreditupplysning och finns kvar i registret i tre år. Ibland kan din räkning lämnas till Kronofogden för indrivning, och då har Kronofogden rätt att utmäta din egendom genom tvångsförsäljning. Det är fordringsägaren (det vill säga den du är skyldig pengar) som själv avgör om din räkning överlämnas till inkasso och senare Kronofogden för indrivning.

Vad händer om jag inte betalar min räkning i tid?

En anmärkning i registret kan innebära många problem och konsekvenser för din framtid. Eftersom anmärkningen syns i din kreditupplysning försvårar det för dig att ta lån, exempelvis när du ska köpa en bostad. Det försvårar också för dig när du vill ta ett telefonabonnemang, hyra en lägenhet eller handla på kredit. En enda obetald räkning kan därför skapa många problem i vardagen och du bör därför göra allt du kan för att undvika det.

Svårt att betala din räkning - så gör du för att undvika en betalningsanmärkning

Har du svårt att betala din räkning och vill undvika en anmärkning i registret? Det värsta du kan göra är att sticka huvudet i sanden och tänka att “du tar tag i det senare”. Istället bör du ta tag i problemet så fort som möjligt för att undvika onödiga anmärkningar som försvårar ditt liv. Vet du med dig att du har svårt att betala en räkning kan du ringa upp fordringsägaren och försöka komma överens om en avbetalningsplan. Fordringsägaren har ingen skyldighet att erbjuda dig den möjligheten men eftersom det ligger i dennes intresse att få räkningen betald är chanserna goda att ni kan komma överens om en lösning. Om betalningskravet är felaktigt ska du direkt överklaga, annars tolkas din passivitet som att du medgett att du är betalningsskyldig. Vidare ska du om du fått ett krav från inkasso, men betalat in räkningen, omedelbartmeddela inkasso om detta. Glöm inte att det alltid är ditt eget ansvar att betala din räkning i tid, och ska du exempelvis resa bort är det upp till dig att se till att någon tar hand om din post.

Det här händer om du inte betalar din räkning:

  • Betalar du inte din räkning kan du få en betalningsanmärkning
  • En anmärkning innebär att mycket i din vardag försvåras, såsom att ta ett banklån, hyra bostad eller få ett telefonabonnemang.
  • Din räkning kan bli inlämnad till Kronofogden för tvångsutmätning