Hur mycket kan jag låna? Den ultimata guiden till det bästa lånet

“Hur mycket kan jag låna?” är en fråga som inte finns några enkla svar på. Det är många olika faktorer som påverkar hur mycket du kan, får och bör låna. Hur mycket du kan få låna är dels beroende av din nuvarande ekonomiska situation och dels hur kreditaktiv du är. Dessutom brukar det skilja sig från bank till bank hur mycket de är villiga att låna ut. Däremot finns det några generella gemensamma nämnare som påverkar hur mycket du kan låna. I den här artikeln reder vi ut vad som påverkar hur mycket du får låna och vad du kan göra för att optimera chansen till att bli beviljad det lånebelopp du önskar.

Hur stort belopp kan jag låna?

3 saker som styr hur mycket du kan låna

Generellt sett brukar banker bevilja max 350 000 - 500 000 kr i privatlån till sina kunder. De är dock inteskyldiga att bevilja ett visst lånebelopp eller ens låna ut pengar till dig överhuvudtaget. Banker är skyldiga att följa god kreditgivningssed och får därför inte låna ut mer pengar till dig än vad de tror att du har möjlighet att betala tillbaka. Utöver det bestämmer de själva hur höga krav de vill ställa på sina kunder. Hur mycket du får låna beror dels på dina ekonomiska förutsättningar (din betalningsförmåga) och dels din kredithistorik (din kreditvärdighet). Din betalningsförmåga är kort förklarat hur mycket disponibel inkomst du har att röra dig med varje månad och hur säker din inkomst är. Ju högre inkomst, ju mindre fasta kostnader och ju säkrare din inkomst du har (det vill säga anställningsform och hur länge du arbetat hos arbetsgivaren) desto högre lånebelopp är banken villig att låna ut till dig. Din kreditvärdiget är enkelt förklarat hur ofta du lånar pengar och vilken typ av lån du tar. Ju oftare du lånar och ju fler smålån du har desto mer riskabelt anser banken att det är att låna pengar till dig. Därför ökar sannolikheten att du blir beviljad det lånebelopp du önskar ju färre lån och låneförfrågningar du har.

Så förbättrar du dina chanser att få det lånebelopp du önskar

Det är kanske inte alltid så lätt att förbättra sina chanser att få det lånebelopp man önskar genom att öka sina inkomster eller ändra sin anställningsform. Däremot finns det några andra åtgärder man kan göra för att förbättra sina chanser:

 • Dela på låneansvaret med en medsökande:

  Har du en partner som du ändå har delad ekonomi med rekommenderas starkt att ni är två som ansöker om lånet. Är ni två som delar på låneansvaret minskar risken för banken och sannolikheten att ni får det lånebelopp ni önskar ökar. Det beror på att två inkomster anses säkrare än en och skulle en av er förlora arbetet har den andra med största sannolikhet kvar sin anställning. Observera att din medsökande också måste ha en inkomst för att det ska förbättra din låneansökan.

 • Säg upp oanvända och redan återbetalade krediter:

  Ibland kan outnyttjade och redan återbetalade krediter ligga kvar och skräpa i ditt kreditutdrag och därmed förstöra din kreditvärdighet. För att ta reda på vilka krediter som står på dig rekommendaras att du beställer ett kostandsfritt kreditupplysningsutdrag på dig från MinUC. Har du outnyttjade krediter och andra redan återbetalade smålån registerade på dig rekommenderas att du ringer kreditbolagen och säger upp dessa. Se också till att de rapporterar till UC att du redan betalat tillbaka dina krediter.

 • Jämför flera banker och långivare:

  Eftersom banker bedömer risk på olika sätt skiljer det sig från bank till bank hur stort lånebelopp du blir erbjuden. Dina chanser att få en bra ränta och det lånebelopp du önskar ökar ju fler banker du jämför. Dock registeras en ny kreditupplysning på dig för varje ny bank du går till som i sin tur försämrar din kreditvärdighet och dina chanser till ett bra erbjudande. Därför är det viktigt att du jämför banker via en låneförmedlare som endast registrerar en enda kreditupplysning vid din låneansökan. På så vis kan du jämföra flera banker utan att försämra din kreditvärdighet.

Förbättra dina chanser till ett bra låneerbjudande

 • Var två som ansöker när ni ska låna pengar
 • Rensa din kreditupplysning från outnyttjade och redan återbetalda krediter
 • Jämför banker med endast en kreditupplysning