Hur mycket pengar kan jag låna?

Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna beror på flera faktorer och varierar stort mellan olika typer av lån. Så här mycket kan du låna som mest:

 • Bolån: 75% av bostadens värde i bottenlån och ytterligare 10% i blancolån
 • Privatlån: 600 000 kr
 • Snabblån: 25 000 kr

I den här artikeln går vi igenom de generella gränserna gällande maximalt lånebelopp för olika typer av lån och ger dig experttips som kan öka dina chanser till större lån och lägre ränta.

Så mycket kan du låna

Exakt hur mycket du kan låna varierar inte bara för olika typer av lån utan även mellan olika banker. Bankerna riktar sig mot olika målgrupper av affärsmässiga skäl och går inte ut offentligt med detaljerna kring hur de värderar olika riskfaktorer - vilket är vad som avgör lånebelopp och ränta. Dessutom marknadsförs i vissa fall “från-räntor”, vilket är den lägsta möjliga ränta banken kan erbjuda.

För att veta säkert vilket belopp du kan låna och till vilken ränta är det säkraste tillvägagångssättet att göra en lånejämförelse. Hos Advisa kan du jämföra lån utan säkerhet (ej bolån) men det finns andra låneförmedlare som kan hjälpa dig jämföra bolån. Vill du i grova drag få en uppskattning för hur mycket du kan låna så gäller dessa riktlinjer:

Bolån

När det gäller bolån med bostaden som säkerhet kan du låna upp till 75% av bostadens värde som bottenlån. 15% kontantinsats krävs och resterande 10% av bostadskostnaden kan du ta som ett privatlån utan säkerhet (blancolån).

Privatlån (banklån utan säkerhet)

För lån utan säkerhet är det inte lika lätt att förutse hur mycket du kan låna. Generellt sett brukar banker bevilja max 350 000 - 600 000 kr i privatlån till sina kunder. De är dock inte skyldiga att bevilja ett visst lånebelopp eller ens låna ut pengar till dig överhuvudtaget.

Ett enkelt sätt att ta reda på hur stort privatlån du kan ta är att göra en lånejämförelse. Vid en jämförelse så delar ett stort antal banker på en och samma kreditupplysning och förutom att du snabbt för en överblick kring hur mycket pengar du kan låna så pressar du även räntan eftersom bankerna tvingas konkurrera mot varandra vid jämförelsen.

Advisa samarbetar med 26 av landets banker och andra långivare och du påbörjar din jämförelse genom att fylla i formuläret till höger. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig eftersom samarbetsbankerna står för kostnaden, och du binder dig heller inte till något. Läs mer om privatlån och jämför bankernas erbjudanden här.

Snabblån

De flesta långivare inom snabblån erbjuder lånebelopp på mellan 1000 kr - 10 000 kr. Det finns dock vissa långivare som erbjuda snabblån up till 25 000 kr. Läs mer om snabblån här.

3 saker som styr hur mycket du kan låna

Banker är skyldiga att följa god kreditgivningssed och får därför inte låna ut mer pengar till dig än vad de tror att du har möjlighet att betala tillbaka. Utöver det bestämmer de själva hur höga krav de vill ställa på sina kunder. Hur mycket du får låna beror dels på dina ekonomiska förutsättningar (din betalningsförmåga) och dels din kredithistorik (din kreditvärdighet).

Din betalningsförmåga är kort förklarat hur mycket disponibel inkomst du har att röra dig med varje månad och hur säker din inkomst är. Ju högre inkomst, ju mindre fasta kostnader och ju säkrare din inkomst du har (det vill säga anställningsform och hur länge du arbetat hos arbetsgivaren) desto högre lånebelopp är banken villig att låna ut till dig.

Din kreditvärdighet är enkelt förklarat hur ofta du lånar pengar och vilken typ av lån du tar. Ju oftare du lånar och ju fler smålån du har desto mer riskabelt anser banken att det är att låna pengar till dig. Därför ökar sannolikheten att du blir beviljad det lånebelopp du önskar ju färre lån och kreditupplysningar du har.

Så förbättrar du dina chanser att få det lånebelopp du önskar

Det är kanske inte alltid så lätt att förbättra sina chanser att få det lånebelopp man önskar genom att öka sina inkomster eller ändra sin anställningsform. Däremot finns det några andra åtgärder man kan göra för att förbättra sina chanser:

 • Dela på låneansvaret med en medsökande:

  Har du en partner som du ändå har delad ekonomi med rekommenderas starkt att ni är två som ansöker om lånet. Är ni två som delar på låneansvaret minskar risken för banken och sannolikheten att ni får det lånebelopp ni önskar ökar. Det beror på att två inkomster anses säkrare än en och skulle en av er förlora arbetet har den andra med största sannolikhet kvar sin anställning. Observera att din medsökande också måste ha en inkomst för att det ska förbättra din låneansökan.

 • Säg upp oanvända och redan återbetalade krediter:

  Ibland kan outnyttjade och redan återbetalade krediter ligga kvar och skräpa i ditt kreditutdrag och därmed förstöra din kreditvärdighet. För att ta reda på vilka krediter som står på dig rekommendaras att du beställer ett kostandsfritt kreditupplysningsutdrag på dig från MinUC. Har du outnyttjade krediter och andra redan återbetalade smålån registerade på dig rekommenderas att du ringer kreditbolagen och säger upp dessa. Se också till att de rapporterar till UC att du redan betalat tillbaka dina krediter.

 • Jämför flera banker och andra långivare:

  Eftersom banker bedömer risk på olika sätt skiljer det sig från bank till bank hur stort lånebelopp du blir erbjuden. Dina chanser att få en bra ränta och det lånebelopp du önskar ökar ju fler banker du jämför. Dock registeras en ny kreditupplysning på dig för varje ny bank du går till som i sin tur försämrar din kreditvärdighet och dina chanser till ett bra erbjudande. Därför är det viktigt att du jämför banker via en låneförmedlare som endast registrerar en enda kreditupplysning vid din låneansökan. På så vis kan du jämföra flera banker och andra långivare utan att försämra din kreditvärdighet.

Förbättra dina chanser till ett bra låneerbjudande