Lendo - vad gör de och hur fungerar tjänsten?

De flesta känner igen både Lendo och deras reklam, men färre vet vad de faktiskt gör. Det är även många som tror att de lånar ut pengar, något som inte stämmer. Ännu fler förstår inte nyttan av att samla lån. I den här artikeln får du reda på vad Lendo är, hur tjänsten fungerar och om det finns något alternativ på marknaden.

Lendo låneförmedlare hemsida

Det här är Lendo

Ett mycket vanligt missförstånd är att Lendo lånar ut pengar. Lendo är en låneförmedlare, det vill säga att de förmedlar lån från banker som de samarbetar med men lånar inte själva ut pengarna. Vad Lendo gör är att låta flera banker och andra långivare konkurrera om att erbjuda dig bäst ränta, samtidigt som de registerar endast en kreditupplysning på dig. Genom att jämföra ränta hos flera olika banker ökar sannolikheten att du hittar den bank som erbjuder just dig bäst ränta.

Så fungerar Lendo

När du vill ansöka om lån via Lendo fyller du i dina uppgifter i ett ansökningsformulär på deras hemsida. Därefter skickas din låneansökan ut till flera olika banker som får dela på en och samma kreditupplysning på dig. När alla banker lämnat sina låneerbjudanden kan du logga in via Lendos hemsida och jämföra bankernas erbjudanden. Väljer du att gå vidare med en av bankerna ingår du avtal med just den banken, inte Lendo. Lendo är kostnadsfritt för kunden, och de får betalt av bankerna.

Fördelar med att samla lån via Lendo

Har du flera olika lån och krediter är sannolikheten stor att du kan spara pengar genom att ersätta dessa med ett enda större privatlån. Mindre lån och krediter har ofta höga räntor och därför kan du ofta spara mycket pengar på att betala tillbaka dessa med ett större lån som har lägre ränta. Dessutom förbättrar du din kreditvärdighet när du samlar dina lån då det i bankens ögon ser ut som du vill “städa upp din ekonomi”. Det ökar sannolikheten att du blir erbjuden en ännu bättre ränta något år senare när du testar att göra en ny jämförelse.

Alternativ till Lendo - vad ska man tänka på?

Lendo är förmodligen den mest välkända låneförmedlaren, men det finns många olika aktörer på marknaden. När du väljer låneförmedlare är det viktigt att du väljer en som endast registrerar en enda kreditupplysning på dig för att du inte ska försämra din kreditvärdighet. Dessutom ska du välja en låneförmedlare som samarbetar med många banker - ju fler banker desto mer konkurrenutsatta blir de. Skulle du även vilja få en personlig rådgivare som hjälper dig genom hela processen - från låneansökan till uppföljning - kan du exempelvis ansöka om att jämföra lån via Advisa. Advisa registerar en enda kreditupplysning på dig, samarbetar med 22 konkurrenskraftiga banker och erbjuder varje kund en personlig rådgivare som säkerställer att allt går rätt till.

Tänk på det här när du väljer låneförmedlare

  • Välj en låneförmedlare som registrerar endast en kreditupplysning på dig
  • Välj en låneförmedlare som samarbetar med många banker
  • Välj Advisa om du också vill ha en personlig rådgivare som hjälper dig att jämföra och välja erbjudande