Var fjärde skåning kan tänka sig köpa julklappar på avbetalning

Pressmeddelande 3 dec 2013

Var fjärde skåning uppger att de kan tänka sig köpa julklapparna på avbetalning. En av tre säger att de tidigare köpt julens gåvor på kredit. I Skåne har hälften inte råd att handla de julklappar man vill i år. Här bor även flest som säger att de har ont om pengar till julhandeln och nästan var tredje skåning har upplevt en press att handla dyrare julklappar än vad de har råd med. Detta enligt en undersökning med 130 respondenter utförd av SSI på uppdrag av Advisa den 18–20 november.

HUI Research uppskattar att julhandeln i år kommer att uppgå till rekordsumman 65,6 miljarder kronor vilket motsvarar i snitt 6 800 kr per svensk. December innebär en tuff ekonomisk period för skåningarna då Advisas undersökning visar att det är här i landet som flest (27 procent) oroar sig för att inte ha råd att handla årets julgåvor. Var fjärde skåning (25 procent) kan tänka sig köpa julklappar på avbetalning i år.

– Det många inte tänker på är att många affärer marknadsför sina avbetalningsköp som räntefria men då har de ofta höga avi-avgifter. Det är samma som att låna till hög ränta. Tyvärr leder det ofta betalningssvårigheter senare. I Skåne har 38 procent, jämfört med 29 procent i huvudstaden, uppgett att man har ont om pengar att handla julklappar för. Vår undersökning visar att 29 procent av skåningarna upplever en press att handla dyrare julklappar än vad man har råd med. Då är det lätt att bli lockad av att köpa julklapparna på avbetalning. Detta kan leda till en negativ spiral som kan sluta illa, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

Nästan var femte skåning (18 procent) säger att de tänka sig att ta ett lån på banken för att kunna handla julklappar. Eftersom det är färre än de som kan tänka sig köpa på avbetalning, tyder det bland annat på att många inte förstår att avbetalningsköpen oftast är dyrare än att låna på banken.

Julklappar på kreditkort vanligast

Mer än var femte skåning (22 procent) uppger att de tidigare år köpt julklappar på avbetalning och 34 procent på kreditkort. Vanligaste avbetalningsköpen är elektronikprodukter följt av kläder och smycken.

Topp 3: julklappar skåningarna köper mest på avbetalning och kredit

  1. Elektronikprodukter, 49 procent
  2. Kläder, 13 procent
  3. Smycken, 7 procent

Skåningarna vill dock ha kvar sina julklappar då endast 26 procent uppger att julen skulle vara bättre utan dem. Däremot anger hela 68 procent att de skulle föredra att komma överens med sina närstående om ett maxtak för vad julklapparna får kosta i år.

– Med tanke på vad undersökningen visar och den negativa spiralen många hamnar i efter jul startar vi kampanjen “#hundraklappen” där vi uppmanar svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kr på Instagram. Vi hoppas att det kommer att inspirera och hjälpa många skåningar till en skuldfri jul i år, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Om hundraklappen

Kampanjen #hundraklappen har som mål att hjälpa och inspirera svenskarna till en skuldfri jul. Därför uppmuntras svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kronor på Instagram med hashtaggen #hundraklappen. Bidragen publiceras då automatiskt även på kampanjsajten www.hundraklappen.se där man kan gilla och sprida sina favoritbidrag direkt i sociala medier. Genom att inspirera svenskarna till billiga julklappstips hoppas vi att färre skuldsätter sig under julhandeln och därmed få en mer glädjefylld jul.

Om undersökningen

Webbundersökningen utfördes den 18–20 november av SSI på uppdrag av Advisa. Totalt svarade 1006 respondenter som representerar ett tvärsnitt av svenska befolkningen. Totalt svarade 509 män och 497 kvinnor. 231 respondenter bor i Stockholms län, 168 i Västra Götalands län och 130 i Skåne län. Resterande respondenter bor utspridda i landet.

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se