Var femte skåning lånade till julklappar

Pressmeddelande den 22 jan 2014

Januari kallas inte för fattigmånaden utan anledning. 21 procent av skåningarna lånade till julklappar i december och mer än hälften säger att ekonomin är ansträngd. Mer än var tionde skåning uppger att de behöver låna pengar för att klara sig ekonomiskt under januari-februari. 35 procent säger att de nu mår dåligt över sin privatekonomi. Detta visar en ny undersökning utförd av SSI på uppdrag av Advisa med 127 skåningar 7-8 januari 2014.

Julen är en tuff tid ekonomiskt för många skåningar och innan jul visade en undersökning från Advisa att var fjärde skåning (25 procent) kunde tänka sig att låna för att köpa julklappar. Med facit i hand visar det sig att nästan lika många (21 procent) faktiskt lånade för att ha råd med julklappsköpen. Men nu i januari drabbas många skåningar av baksmällan från lånefesten.

– Det visar sig att så många som 35 procent av alla skåningar mår dåligt gällande sin privatekonomi i januari. Har man köpt julklappar på avbetalning och krediter under julen är det inte konstigt om man känner en ekonomisk stress. Det är självklart tråkigt att se att så många mår dåligt, men det går att sänka sina lånekostnader genom att samla alla sina smålån till ett större lån hos en bank. Då brukar man nästan alltid kunna sänka sin ränta och månadskostnad rejält, säger Philip Berman sakkunnig på Advisa.

Skåningarna har en ansträngd ekonomi

Mer än häften av alla skåningar (54 procent) uppger att ekonomin är ansträngd i januari. Motsvarande siffra i Stockholm är 47 procent. När plånboken får ta stryk tvingas många låna istället.

– Så många som 11 procent av skåningarna säger att de behöver låna mer pengar för att klara ekonomin i januari-februari. Det enkelt att hamna i en negativ låne-spiral. Har man det knapert är det bättre att se över sina befintliga lån istället för att ta nya, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Topp 3 – så här finansierade skåningarna sina julklappar i år:

  1. Kontant 60,0 procent
  2. På kreditkort 17,8 procent
  3. På avbetalning 3,7 procent

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se