Var femte göteborgare köper julklappar på avbetalning i år

Pressmeddelande den 3 dec 2013

I Göteborg uppger två av fem göteborgare att man inte har råd att handla de julklappar man vill i år. Här bor även flest som planerar att köpa julklappar på avbetalning i år eller ta ett lån på banken. Två av fem göteborgare säger att de tidigare år köpt julens gåvor på kredit. Detta enligt en undersökning med 168 respondenter i Västra Götaland utförd av SSI på uppdrag av Advisa den 18–20 november 2013.

HUI Research uppskattar att julhandeln i år kommer att uppgå till rekordsumman 65,6 miljarder kronor vilket motsvarar i snitt 6 800 kr per svensk. December innebär en tuff ekonomisk period för göteborgarna då Advisas undersökning visar att 39 procent av göteborgarna inte har råd att handla de julklappar man vill i år. Var tredje (30 procent) säger att de kan tänka sig köpa årets julklappar på avbetalning mot 25 procent i Skåne.

– Det många inte tänker på är att många affärer marknadsför sina avbetalningsköp som räntefria men då har de ofta höga avi-avgifter. Det är samma som att låna till hög ränta. Tyvärr leder det ofta betalningssvårigheter senare. I Göteborg bor flest i landet, 21 procent jämfört med 13 procent i Skåne, som planerar köpa årets julklappar på avbetalning. Vår undersökning visar att 26 procent av göteborgarna har behövt mer än ett halvår på sig att betala tillbaka skulderna. Det verkar som att många är inne i en negativ spiral som kan sluta illa, säger Philip Berman, sakkunnig på Advisa.

I Göteborg bor flest som kan tänka sig ta ett lån på banken för att kunna handla julklappar. 22 procent säger det här mot 18 procent i Skåne och 19 procent i Stockholm. Eftersom det är färre än de som kan tänka sig köpa på avbetalning, tyder det bland annat på att många inte förstår att avbetalningsköpen oftast är dyrare än att låna på banken.

Julklappar på kreditkort vanligast

Mer än var femte göteborgare (22 procent) uppger att de tidigare år köpt julklappar på avbetalning. 42 procent har någon gång köpt julklappar på kreditkort och i Skåne är den siffran 34 procent. I Göteborg är det väldigt vanligt att köpa vitvaror på avbetalning. 11 procent säger det här mot 3 procent i Stockholm och 0 procent i Skåne.

Topp 3: julklappar stockholmarna köper mest på avbetalning och kredit

  1. Elektronikprodukter, 35 procent
  2. Kläder, 10 procent
  3. Vitvaror, 10 procent

Göteborgarna vill dock ha kvar sina julklappar då endast var fjärde (25 procent) uppger att julen skulle vara bättre utan dem. Däremot anger hela 70 procent att de skulle föredra att komma överens med sina närstående om ett maxtak för vad julklapparna får kosta i år.

– Med tanke på vad undersökningen visar och den negativa spiralen många hamnar i efter jul startar vi kampanjen “#hundraklappen” där vi uppmanar svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kr på Instagram. Vi hoppas att det kommer att inspirera och hjälpa många göteborgare till en skuldfri jul i år, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Om #hundraklappen

Kampanjen #hundraklappen har som mål att hjälpa och inspirera svenskarna till en skuldfri jul. Därför uppmuntras svenskarna att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kronor på Instagram med hashtaggen #hundraklappen. Bidragen publiceras då även automatiskt på kampanjsajten www.hundraklappen.se där man kan gilla och sprida sina favoritbidrag direkt i sociala medier. Genom att inspirera svenskarna till billiga julklappstips hoppas vi att färre skuldsätter sig under julhandeln och därmed få en mer glädjefylld jul.

Om undersökningen

Webbundersökningen utfördes den 18–20 november av SSI på uppdrag av Advisa. Totalt svarade 1006 respondenter som representerar ett tvärsnitt av svenska befolkningen. Totalt svarade 509 män och 497 kvinnor. 231 respondenter bor i Stockholms län, 168 i Västra Götalands län och 130 i Skåne län och resterande bor utspridda i landet.

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se