Stockholmarna lånade mest pengar i landet till julklappar

Pressmeddelande den 22 jan 2014

Januari kallas inte för fattigmånaden utan anledning. 33 procent av stockholmarna lånade till julklappar i december och det är högst siffra i landet. Här bor även flest som uppger att de behöver låna för att klara ekonomin i januari-februari. Mer än var tredje stockholmare uppger att de mår dåligt över sin privatekonomi just nu och nästan hälften säger att ekonomin är ansträngd. Detta visar en ny undersökning utförd av SSI på uppdrag av Advisa med 215 stockholmare 7-8 januari 2014.

Julen är en tuff tid ekonomiskt för många stockholmare och innan jul visade en undersökning från Advisa att var tredje stockholmare (33 procent) kunde tänka sig att låna för att köpa julklappar. Med facit i hand visar det sig att lika många (33 procent) faktiskt lånade för att ha råd med julklappsköpen. Det är högst siffra i landet. I Skåne län var siffran 21 procent. Men nu i januari drabbas många stockholmare av baksmällan från lånefesten.

– Det visar sig att så många som 35 procent av alla stockholmare mår dåligt gällande sin privatekonomi i januari. Har man köpt julklappar på avbetalning och krediter under julen är det inte konstigt om man känner en ekonomisk stress. Det är självklart tråkigt att se att så många mår dåligt, men det går att sänka sina lånekostnader genom att samla alla sina smålån till ett större lån hos en bank. Då brukar man nästan alltid kunna sina ränta och månadskostnad rejält, säger Philip Berman sakkunnig på Advisa.

I Stockholm behöver flest låna i januari

Så många som 20 procent av stockholmarna säger att de behöver låna mer pengar för att klara ekonomin i januari-februari, jämfört med 11 procent i Skåne. Det verkar som att många stockholmare är inne i en negativ låne-spiral. Har man det knapert är det bättre att se över sina befintliga lån istället för att ta nya, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Topplista – så här finansierade stockholmarna sina julklappar i år:

  1. Kontant 49,2 procent
  2. På kreditkort 21,3 procent
  3. På avbetalning 7,8 procent
  4. Med lån på banken 2,9 procent
  5. Sms-lån 1,2 procent

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se