Göteborgarna mest ansträngd ekonomi i landet

Pressmeddelande den 22 jan 2014

Januari kallas inte för fattigmånaden utan anledning. 27 procent av göteborgarna lånade till julklappar i december och tre av fem säger att ekonomin är ansträngd. Var sjätte göteborgare uppger att de behöver låna pengar för att klara sig ekonomiskt under januari-februari. Det är högre än rikssnittet. Två av fem mår dåligt över sin privatekonomi. Detta visar en ny undersökning utförd av SSI på uppdrag av Advisa med 168 göteborgare 7-8 januari 2014.

Julen är en tuff tid ekonomiskt för många göteborgare och innan jul visade en undersökning från Advisa att var tredje göteborgare (30 procent) kunde tänka sig att låna för att köpa julklappar. Med facit i hand visar det sig att nästan lika många (27 procent) faktiskt lånade för att ha råd med julklappsköpen. I Skåne län är siffran 21 procent. Men nu i januari drabbas många göteborgare av baksmällan från lånefesten.

– Det visar sig att så många som 37 procent av alla göteborgare mår dåligt gällande sin privatekonomi i januari. Har man köpt julklappar på avbetalning och krediter under julen är det inte konstigt om man känner en ekonomisk stress. Det är självklart tråkigt att se att så många mår dåligt, men det går att sänka sina lånekostnader genom att samla alla sina smålån till ett större lån hos en bank. Då brukar man nästan alltid kunna sänka räntan rejält, säger Philip Berman sakkunnig på Advisa.

I Västra Götaland bor flest som har en ansträngd ekonomi

Tre av fem göteborgare (58 procent) uppger att ekonomin är ansträngd i januari. Det är högst siffra i landet. I Stockholms län är den siffran 47 procent. När plånboken får ta stryk tvingas många låna istället.

– Så många som 16 procent av göteborgarna säger att de behöver låna mer pengar för att klara ekonomin i januari-februari, jämfört med 11 procent i Skåne. Det verkar som att många göteborgare är inne i en negativ låne-spiral. Har man det knapert är det bättre att se över sina befintliga lån istället för att ta nya, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Topplista – så här finansierade göteborgarna sina julklappar i år:

  1. Kontant 56,8 procent
  2. På kreditkort 19,3 procent
  3. På avbetalning 5,2 procent
  4. Med lån på banken 1,6 procent
  5. Sms-lån 1,0 procent

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Selting, Kommunikationsansvarig
070-780 55 62
maria.selting@advisa.se