Medlemslån - allt du behöver veta om medlemslån | Advisa

Medlemslån - allt du behöver veta om medlemslån

Vad är ett medlemslån?

Ett medlemslån är ett privatlån där räntor och villkor redan har förhandlats fram mellan ett fackförbund och en bank. Medlemmar i fackförbund där medlemslån erbjuds kan därför via facket ta lån till en förutbestämd ränta.

därför kan medlemslån vara dyrare än ett vanligt lån

Hur fungerar ett medlemslån?

Fackförbunden kontaktar bankerna och förhandlar fram räntor och villkor som de anser passa sina medlemmar utifrån den genomsnittliga situationen. Det innebär att risken för lånen fördelas mellan samtliga medlemmar och räntan sätts utifrån det. Med andra ord innebär det att vissa gynnas av detta medans andra kan få bättre villkor hos en annan bank.

Vem får ta medlemslån?

För att få ta ett medlemslån krävs att du är fackligt ansluten till något av de fackförbunden som har ingått ett samarbete med de banker som ger ut medlemslån. Hör efter med ditt fackförbund om de erbjuder medlemslån och vilka krav du behöver uppfylla för att bli beviljad ett medlemslån.

Medlemslån eller privatlån, vad ska man välja?

Eftersom bankerna bedömer låntagare efter stabilitet och risk beror det på varje kunds unika situation. Medlemslån har alltid fasta räntor och är ett säkert kort om man uppfyller villkoren för att ta det. Om du är du nyanställd och har en genomsnittlig inkomst kan medlemslån vara en bra affär. Har du en stabilare situation med flera års anställning och bra inkomst kan du få bättre ränta om du tar ett privatlån. Vilket lån som passar dig bäst beror därför på vilken situation i livet du befinner dig i.

Vilka ger ut medlemslån?

  • Swedbank
  • SEB (Skandinaviska Enskilda Banken)
  • Nordea