Blancolån

Blancolån, ett lån utan säkerhet och kontantinsats. Det har generellt högre ränta än lån som bostadslån och fordonslån eftersom långivaren tar en större risk när du varken lämnar kontantinsats eller ett föremål som säkerhet. Ett blancolån brukar ligga mellan 5 000 – 600 000 kr, med ränta från 3 % och uppåt.

I vissa fall kan räntan bli extremt hög, men överstiger vanligen inte 20 %. Från och med 2018 får räntesatsen aldrig vara mer än 40 procentenheter över referensräntan (räntesatsen som bestäms en gång per halvår av Riksbanken).

blancolån

Sammanfattning - blancolån:

 • Du kan låna upp till 600 000 kr i 15 år, till vad du vill
 • Borgensman eller annan säkerhet behövs inte
 • Kontantinsats behövs inte
 • Inga dolda avgifter (lägre effektiv ränta)

Långivaren gör en samlad bedömning av din förmåga att betala tillbaka och räntan på ditt blancolån sätts därefter. När du ansöker om ett blancolån görs ofta en kreditupplysning på dig. För att få ta ett blancolån genom Advisa måste du ha fyllt 18 år, ha en inkomst på minst 10 000 kr per månad och vara skuldfri hos Kronofogden.

Varför ta ett blancolån?

Många lån kräver specifika ändamål och fysiska möten med banken. Med ett blancolån är det precis tvärtom. Ett blancolån är:

 • Smidigt

  Du slipper personliga frågor och den traditionella, omständliga process som många andra lån kräver. Genom Advisa kan du snabbt och enkelt jämföra villkoren hos ett stort antal långivare och välja det bästa blancolånet för dig. Att jämföra lån kommer helt utan förpliktelser.

 • Flexibelt

  Pengarna får användas till precis vad du vill. Många tar exempelvis blancolån till renoveringar och andra investeringar i hemmet, eller för att samla flera lån till ett och därmed förbättra räntevillkoren. Har du många lån hos flera olika långivare, brukar det löna sig att istället ta ett större som täcker de övriga, då administrativa avgifter och andra onödiga kostnader försvinner. Förutom att du sänker räntekostnaderna och får ökad kreditvärdighet, minskar du även antalet räkningar att hålla reda på.

 • Snabbt

  Ett blancolån går i regel fort att få igenom. Många gånger har du pengarna på kontot redan samma dag som du gör din ansökan, förutsatt att du uppfyller bankens kriterier för att få låna. Dock kan det vara värt att lägga tid på att jämföra olika villkor, då räntan sätts individuellt och olika långivare kan ha olika syn på din förmåga att betala tillbaka lånet. På Advisa förmedlar vi snabbt och säkert blancolån mellan 5 000 - 600 000 kr.

Vad kostar mitt blancolån med ränta?

Eftersom banken lånar ut pengar till dig utan pant, tar de också en större risk. Därför blir räntan på ett blancolån aldrig lika låg som på ett lån med säkerhet.

Ett genomsnittligt räkneexempel:

På ett blancolån på 100 000 kr med 9 års löptid, med nominell ränta 5,64 % och 0 kr i uppläggnings-/avi­­avgift, blir den effektiva räntan 5,79 %. Totalbeloppet för lånet blir då 127 764 kr, med en månads­­kostnad på 1 183 kr fördelat på 108 betalningstillfällen.

Eftersom räntan på ditt blancolån är rörlig och sätts individuellt, måste du jämföra villkoren hos långivarna för att veta exakt vad din totalkostnad blir. Genom Advisa jämför du blancolån helt gratis med endast en kreditupplysning.