Dags att renovera kök? Så fixar du finansieringen!

Funderar du på att renovera ditt kök? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt du kommit i planeringen behöver du tänka på hur du ska finansiera renoveringen. Att renovera kök är knappast en billig affär och få har tillräckligt med pengar på sparkontot för att kunna finansiera renoveringen kontant. I den här artikeln får du därför reda på vilka olika finansieringsalternativ som finns att välja mellan och hur du ska gå tillväga för att ditt nya kök ska bli så billigt som möjligt.

lån till renovering av kök

Tre olika finansieringsalternativ när du ska renovera kök

Har du möjlighet är det alltid bäst om du kan finansiera din renovering kontant då det alltid är billigast i längden. Dessutom slipper du dras med lånet under en längre period framöver. Dock är det långt ifrån alla som har så mycket pengar på sparkontot och därför tar de flesta någon typ av lån när de ska renovera kök.

Det finns framför allt två olika vanliga lånelösningar när man ska renovera sitt kök. Det första alternativet är att, om lägenheten eller huset har stigit i värde, utöka bostadslånet och därmed använda bostaden som säkerhet för att kunna förhandla till sig en lägre ränta. Vet du om att din bostad ökat i värde kan du ta en dialog med din bank och se efter om du kan utöka bostadslånet tack vare värdestigningen.

Det andra alternativet är att, om du inte har möjlighet att använda bostaden som säkerhet för lånet, ta ett lån utan säkerhet (ett så kallat privatlån). Eftersom det inte finns någon säkerhet som pant för lånet är räntan lite högre på dessa lån. Amorteringstakten är också snabbare på lån utan säkerhet. Däremot är en fördel med privatlånet att du kan betala tillbaka lånet närsomhelst utan att bli skyldig banken någon ränteskillnadsersättning (en avgift banken tar ut för bostadslån om du betalar av det i förtid). I övrigt kan renoveringen också finansieras via de avbetalningslösningar som handlarna (ex IKEA, Kvik eller Byggmax) erbjuder eller med ett eget kreditkort. Dessa två lånelösningar innebär dock generellt sett betydligt högre effektiv ränta (dvs den totala räntan för lånet, inklusive nominell ränta och tillkommande avgifter) än bostadslån eller privatlån och bör därför undvikas.

Tänk på det här när du väljer lån

Om du har möjlighet att finansiera renoveringen av ditt kök genom att baka in kostnaden i ditt bostadslån får du lägre ränta än om du skulle ta ett privatlån. Det många inte tänker på är dock att det oftast blir dyrare i längden att finansiera renoveringen genom att öka på bostadslånet. Det beror på att amorteringstakten är långsammare på bostadslån och du då betalar ränta under en längre period. Ska du baka in lånet i ditt bostadslån bör du därför amortera lika snabbt som om du skulle tagit ett privatlån. Annars blir det billigare i längden att ta ett lån utan säkerhet jämfört med att öka på bostadslånet.

Så hittar du din bästa ränta till privatlånet

Ska du ta ett privatlån för att renovera kök kan du spara tusentals kronor på att välja rätt bank. Det är därför viktigt att du jämför ränta hos flera olika banker och andra långivare för att öka chansen att du hittar din bästa ränta. Ofta kan de mindre bankerna erbjuda lägre ränta än storbankerna, så låt dig inte luras av stora välkända varumärken. När du jämför ränta på lån utan säkerhet bör du gå via en låneförmedlare som låter flera banker och andra långivare konkurrera om dig trots att en enda kreditupplysning registreras. På så vis kan du jämföra ränta hos många olika långivare utan försämra din kreditvärdighet. Dessutom slipper du gå runt till flera banker och andra långivare utan kan göra jämförelsen med en enda låneansökan. Hos vissa låneförmedlare, som Advisa, får du dessutom hjälp av en rådgivare att optimera din låneansökan och hitta det erbjudande som passar just din ekonomi bäst.

Dags att renovera kök - så hittar du billigaste finansieringen

  • Betala alltid kontant om du har möjlighet
  • Låna mot bostadens värdestigning om du kan - men amortera så snabbt du kan
  • Om du tar ett privatlån, se till att jämföra ränta via en låneförmedlare som registrerar en enda kreditupplysning