Växande konkurrens på bolånemarknaden

Classic scales of justice with stacks of coins and a house, inbalance scale

Marginaler och marknadsandelar sjunker på den svenska bolånemarknaden och det är storbankerna som tappar mest. Detta öppnar upp möjligheter för dig med bolån där du har chansen att sänka din ränta. 

Storbanker tappar marknadsandelar

Nordic Credit Rating (NCR) har tagit fram en rapport som visar hur mycket de svenska storbankerna tappar. Till storbankerna hör Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea. Swedbank och Handelsbanken står tillsammans för dryga 46% av utlåningen, medan SEB och Nordea ligger på ca 28%. Droppet på bolånemarknaden har dragit ner Swedbank och Handelsbanken till 17–18% vardera, SEB till ca 9% och Nordea kring 8%. 

Fallande räntemarginaler

Marginalerna sjunker nästan månadsvis. Andra kvartalet visar en bolånemarginal på 1,44% till skillnad från första kvartalet där marginalen var uppe i 1,46%. Detta kan ses som en smärre procentminskning men tittar man på december 2017 låg den på hela 1,71%. 

Mindre banker gynnas

Läckta skandaler kring bland annat Swedbanks penningtvätt tillsammans med ökad konkurrens gynnar de mindre bankerna enligt NCR. SBAB och Länsförsäkringar Bank, som räknas som mindre banker, har gått från ca 7–8% till ca 13–15% av utlåningen under en tolvmånadersperiod fram till juni 2019. Skandiabanken anses även den som en mindre bank och har gått från ca 2% till ca 6%. Analysen av statistiken säger att kunder som vanligtvis går till storbankerna alltså har börjat titta sig omkring på andra potentiella banker som kan ge bättre villkor. 

Fördelar till dig som bolånetagare

När storbankerna sjunker i marginaler och mindre banker tar ikapp gynnas du som bolånetagare på grund av att konkurrensen om dig ökar. Storbanker som vill behålla dig som kund eller vända sig till nya potentiella kunder måste erbjuda konkurrenskraftiga räntor för att se attraktiva ut. 

Här är några tips på hur du kan sänka din ränta

1. Undersök snitträntorna och jämför med din egen

 • Genom att gå in på snitträntor kan du se vilken ränta som genomsnittet av bankernas kunder fått på nya bolån. 
 • Nästa steg är att jämföra räntorna med din egna ränta. Har du en sämre ränta finns det möjligheter att ändra detta.
 • Det är alltid värt att sträva efter att få en bättre ränta än bankens snittränta.

2. Kontakta andra banker

 • Ta kontakt med andra banker genom att ringa, maila, boka ett möte där du ber om att få ett ränteförslag.
 • Tala om att du är intresserad av att flytta ditt nuvarande bolån.
 • Meddela din nuvarande bank om att du håller på att se över bolåneräntan och vill därmed höra vad de kan erbjuda dig. Kanske kan de ge dig en bra deal för att inte riskera att förlora dig till konkurrenter.

3. Välj och vraka bland de olika bolåneaktörerna. 

 • Kom ihåg att det idag finns många alternativ till storbankerna. 
 • Ett bra tips är att använda en bolåneförmedlare som exempelvis Advisa.se för att effektivisera din tid. 

4. Ger man någon lillfingret så tar de hela handen

 • En bank är väldigt mån över att få dig som kund vilket kan innebära att de vill att du flyttar över hela din ekonomi till dem för att få den bästa räntan. Stå på dig och tala om för dem att du är där för att förhandla ditt bolån och inget annat. Du har inga skyldigheter i frågan. 

5. Kom ihåg att en ränterabatt ofta är tidsbegränsad

 • Dubbelkolla med den bank du fått ett erbjudande från om den eventuella ränterabatten du blivit erbjuden är tidsbegränsad eller inte. 
 • I vanliga fall gäller rabatten i ett år och det finns en risk att rabatten därefter försvinner och höjs till ordinarie ränta – en så kallad listränta. 
 • Du kan alltid kolla om det finns möjlighet att få en permanent ränterabatt – alltså att du erhåller samma ränta under hela perioden.
 • Det är värt att notera att en del banker inte erbjuder rabatter utan har en ränta som ges beroende på belåningsgrad osv. Det finns även banker som har en ”färdigförhandlade bolån”.  

Låter det jobbigt? 

Om du tycker att processen låter jobbig och tidskrävande så vill vi påminna om att det tar 1–2 veckor på sin höjd att omförhandla och sänka sin räntekostnad och därmed spara tusenlappar varje månad. Exempelvis ger ett bolån på 2 miljoner kronor med 0,60 procentenheters rabatt hela 12 000 kronor om året i lägre räntekostnader. Tar vi samma bolån under en femårsperiod är vi uppe i 60 000 kronor. Vilket är en hyfsad timlön!

Kom ihåg att en bolåneförmedlare, som Advisa, kan hjälpa dig om du har frågor eller bara vill ha hjälp att titta över din situation. 

Källor: 

https://mfn.se/a/nordic-credit-rating/konkurrensen-okar-i-den-svenska-bolanemarknaden

https://www.svd.se/bors/news_detail.php?newsid=bad44b0d-a9bd-40d6-8507-2bfce25bb9dd

https://www.finansportalen.se/blogg/2019/08/20/sa-utnyttjar-du-att-storbankerna-tappar-pa-bolanemarknaden/

banner
Dela

Lämna ett svar