Vårda både dig själv och din plånbok med åtta smarta semestertips

7616138366_bffe96bb39_b

Snart är det sommar och ett fullspäckat schema fyllt av soliga resor och lyxiga weekends är tecknet på en lyckad semester, eller? På semestern tenderar vi att sluta bry oss om pengar och vi spenderar betydligt mer än vi skulle göra annars. Och har man råd och tycker att det är värt det så är det inget fel med det. Men för många ser verkligen inte ut så och många drabbas istället av en ekonomisk baksmälla som heter duga efter semestern. I augusti månad googlar svenskarna ”spara pengar tips” som mest under hela året.

Självklart förtjänar vi alla en trevlig och lyckad semester men frågan man bör ställa sig innan man går lös med kreditkorten på olika resesajter är ”för vems skull vill jag boka den här semestern”? Är det för barnens skull, för din egen skull eller för att du tror att en lyckad semester behöver vara proppad med resor och lyx? Och är det verkligen att ta lån för att kunna köpa resan?

Som motreaktion på välplanerade och tidseffektiva resor har trenden ”slow travel” vuxit fram. Slow travel uppmuntrar oss till att stanna upp på semestern och slappna av istället för att försöka hinna med så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Istället handlar det om att försöka njuta av färre saker – och göra det ordentligt. Det mår både du och plånboken bra av. På semestern ska man ju faktiskt njuta och vila ut sig – och inte komma tillbaka tröttare än när man åkte.

Det kan också vara skönt att slippa oroa sig över skulder och att ha för lite pengar kvar när semestern väl är slut. En dyr semester är inte synonymt med en bra semester. Dessutom, om du frågar barnen, kan du ofta bli förvånad över hur anspråkslösa de är. För dem är det oftast viktigare att ha det mysigt och umgås än att kunna åka på en lyxresa till USA. Det finns därför många smarta och härliga semesteralternativ som inte behöver kosta skjortan. Till exempel kan du:

  1. Gå ihop med några andra och hyra en stuga tillsammans. På så vis delar ni på kostnaden och får möjligheten att både ta det lugnt och umgås tillsammans över trevliga middagar.
  2. Byta bostad med någon annan familj. Antingen kan du göra det med någon du känner eller så kan du hitta någon annan familj att byta med via bostadsbytarföreningar och sajter.
  3. Åka på cykelsemester och tälta. Att tälta är visserligen inte något för alla men för de som gillar att spendera mycket tid i naturen kan det vara ett helt magiskt alternativ. Tältning brukar dessutom vara väldigt uppskattat bland barnen.
  4. Fjällvandra. Ett skönt uppbrott från ett år av stillasittande framför datorn och dessutom ett väldigt avslappnande sätt att umgås.
  5. Bo på lantgård. När jag var liten spenderade jag några somrar på en lantgård där jag lärde mig att cykla, plockade påfågelfjädrar och fick se en helt nyfödd liten kalv. Livet på en lantgård kan vara riktigt spännande för barn – och som förälder får du en unik möjlighet att slappna av.
  6. Besök stadsfester. Om du nu ska hyra en stuga eller tälta eller vad du nu än väljer, varför inte passa på att besöka en stad när det är något roligt på gång i staden? Lite enkla googlingar ger dig snabbt en överblick över vad som händer i staden du skulle vilja besöka.
  7. Var kreativ. Har du en sommarstuga och grannen en segelbåt? Varför inte byta med varandra en vecka?
  8. Våga välja ett annorlunda resmål. Det finns många vackra och härliga resmål som inte är lika välkända – men som är betydligt billigare än de ”vanliga” resemålsalternativen. Förmodligen får du till och med en bättre upplevelse av att åka till ett helt nytt ställe – och har dessutom mer att berätta om när du kommer hem från semestern.

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar