Var tionde svensk byter bank – främst unga och högutbildade

Illustration av förbättrade lånevillkor

Har du funderat på att byta bank? Du är långt ifrån ensam. Bara under de senaste tre åren har var tionde svensk valt att prova ett nytt bankalternativ, enligt en ny undersökning från DN/Ipsos. Unga och högutbildade är mest benägna att gå till en konkurrent.

Skandaler, miljardvinster och oförmånliga kundvillkor – en längre tid har de svenska storbankerna kämpat i motvind för att behålla trovärdigheten. Medias hårda granskningar och den allmänna debatten förklarar delvis varför rekordmånga svenskar idag väljer att byta bank. Missnöje är dock långt ifrån den vanligaste orsaken.

”Kundnyttan har kommit mer i fokus och folk har nog börjat bli mer medvetna”, säger Stefan Åkerblom på Konkurrensverket till DN.

Bäst lockar mest

58 % av de som bytt bank uppger bättre villkor och räntor som förklaring och bytet sker ofta i samband med bolån. De som rör mest på sig är män i åldrarna 18-29 år, tätt följt av kvinnor i samma ålder. En annan grupp som är benägen att prova vingarna är högutbildade, då nästan en fjärdedel av de medverkande med eftergymnasial utbildning valt att gå till en konkurrent.

De allra flesta svenskar verkar dock nöjda. 79 % av de tillfrågade har valt att stanna hos sin bank och majoriteten av dessa anser sig redan ha bra villkor. På det stora hela är äldre betydligt trognare kunder än yngre.

Tekniken underlättar

Endast 13 % av de trogna bankkunderna i undersökningen anser att ett byte skulle vara för krångligt eller jobbigt. Idag, när hela bankväsendet är digitaliserat, krävs egentligen ingen större ansträngning för att flytta sina pengar dit de ger bäst avkastning.

”Den tekniska utvecklingen har gjort det lättare att byta bank. Med ett par klick på datorn kan du öppna ett konto och skaffa flera bankförbindelser”, säger Johan Hansing, chefsekonom på Svenska bankföreningen, till DN.

Är du nöjd med dina lånevillkor och ditt sparande, eller funderar du på att byta bank?
Hos Advisa kan du tryggt och enkelt jämföra ränteerbjudanden från ett 20-tal svenska banker och långivare.

Av: Kasper Sperber

banner
Dela

Lämna ett svar