Vanor som karaktäriserar skuldfria

fiska

Svenska Dagbladet publicerade idag en intressant artikel om vad som kännetecknar skuldfria personer. Inte mindre än sex vanor har man kunnat hitta som karaktäriserar skuldfria. En del av vanorna är väldigt enkla att ta efter, andra kräver lite mer ansträngning. Två av de enklare vanorna var att handla med kontanter istället för betalkort samt att låtsas att man tjänar mindre pengar än vad man faktiskt gör. Tydligen uppskattar man generellt sett värdet av pengar mer om de går att hålla i handen, till skillnad från om de är en siffra på en saldoskärm. Intressant hur mycket psykologi kan spela in ibland!

En annan vana var att skuldfria personer har bra koll på detaljerna gällande sin ekonomi, de vet när räkningar ska betalas och de kontrollerar sitt konto oftare. Den vanan kan kanske vissa kan tycka är lite jobbigare att komma in i, jämfört med att bara börja betala med kontanter, å andra sidan när man väl har kommit in i det så är det som med alla andra vanebeteenden inga konstigheter alls efter ett tag. En annan, ganska uppenbar, vana är att skuldfria låter bli impulsköp. Skuldfria personer är inte heller rädda för att be om hjälp när det gäller ekonomisk rådgivning. Ordspråket ”den som inget frågar får heller inget veta” verkar uppenbarligen kunna appliceras även på den egna privatekonomin. Den sista vanan som karaktäriserar skuldfria handlar om att de återkommande sätter upp sparmål – och vad de vill göra för pengarna de sparar. Har du en tydlig bild av vad du vill göra för pengarna du sparar så är det av naturliga skäl enklare att motstå småköpen som gräver hål i plånboken.

Kanske har du redan en del, eller till och med alla, av dessa vanor. Om inte kan det vara bra att åtminstone testa dessa övningar och se vad som passar just dig. Olika vanor funkar olika bra på olika personer och det gäller att hitta vad som hjälper just dig att hitta motivationen till ditt sparande.

banner
Dela

Lämna ett svar