Blogg:
Val 2022 – här är allt du behöver veta
Fyra år går snabbt och på söndagen den 11 september 2022 är det dags igen. Då är det val i Sverige för såväl riksdag som till region- och kommunfullmäktige. Men hur gör man för att rösta? När kan man börja förtidsrösta – och var? Här svarar vi på alla dina frågor om valet i Sverige 2022!
Hoppa direkt till avsnitt:
När är det val i Sverige 2022?
I Sverige är det valår var fjärde år och 2022 är det dags igen. Valet hålls som vanligt i september och valdagen för 2022 är söndagen den 11 september. Det är datumet som gäller för samtliga tre val – alltså riksdagen, regionfullmäktige samt kommunfullmäktige. Har du inte möjlighet att rösta på valdagen kan du förtidsrösta upp till 18 dagar innan valdagen – men mer om det senare.
Vem får rösta i valet?
För att rösta i valet krävs att du är röstberättigad. Det är du om du är en svensk medborgare som är eller har varit folkbokförd i Sverige. Du måste också vara minst 18 år – och du får som senast fylla 18 på valdagen.
Är du svensk medborgare men flyttat utomlands har du alltså ändå rösträtt till riksdagsvalet, men inte till region- och kommunfullmäktige – där det krävs att du är folkbokförd inom den aktuella regionen och kommunen.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Hur röstar man i riksdagsvalet 2022?
För att rösta i riksdagsvalet tar du dig till din vallokal den 11 september och tar med dig legitimation. För att underlätta kan du ha med dig ditt röstkort, även om det går att rösta utan det också. På ditt röstkort, som du får hem med posten innan valet, står det vilken lokal som är din vallokal. Oftast är det en skola eller ett bibliotek som ligger nära där du bor.
För att rösta i riksdagsvalet tar du en gul valsedel från det parti du vill rösta på. Hittar du inte en valsedel från partiet du vill rösta på så kan du ta en blank valsedel och skriva partinamnet själv. Kom ihåg att skriva namnet på partiet tydligt så rösten inte blir ogiltig.
Hur personröstar man?
Vill du personrösta kryssar du i namnet på den kandidat du vill ska ha din röst. Du kan också skriva i namnet själv om det inte finns tryckt på valsedeln. Har du fler än ett kryss blir personrösten ogiltig.
Sedan lägger du valsedeln i ett kuvert, stänger det och lämnar det till röstmottagaren.
Hur röstar man till region- och kommunfullmäktige?
Lättast är att även rösta till region- och kommunfullmäktige samtidigt som du röstar i riksdagsvalet. För regionfullmäktige gäller en blå valsedel, och för kommunfullmäktige gäller en vit valsedel.
I övrigt gäller samma principer som för riksdagsvalet. Du kan kryssa i en personröst om du vill och lägger sedan valsedlarna i var sitt kuvert innan du lämnar in dem.
Hur förtidsröstar man 2022?
Har du inte tid att gå och rösta på valdagen? Med tanke på hur samhället ser ut i dag innebär inte söndag en ledig dag för alla – och därför har förtidstidsröstning blivit allt vanligare.
Vill du förtidsrösta gör du lättast i att kolla på din kommuns hemsida vilka lokaler som har öppet för förtidsröstning. Väl där går processen till likadant som om du skulle röstat på valdagen. Glöm inte att ta med dig id-handling.
När kan du förtidsrösta?
Till valet 2022 öppnar förtidsröstningen den 24 augusti, 18 dagar innan valdagen.
Om du ångrar din förtidsröst kan du rösta igen i din vallokal på valdagen. Då räknas inte längre förtidsrösten. Men du kan inte förtidsrösta flera gånger för då kommer samtliga röster att bli ogiltiga.
Kan du rösta utan röstkort?
Några veckor innan valet får du hem ditt röstkort i brevlådan. I det står det hos vilken lokal du ska rösta, och det står även vilka val du har rösträtt i.
Ska du förtidsrösta måste du ha med dig röstkort, eftersom det används för att skicka din röst till din vallokal. Men röstar du i din vallokal på valdagen räcker det att du har med dig legitimation.
Kan du rösta utan legitimation?
För att rösta ska du ha med dig en giltig id-handling. Det kan vara körkort, pass eller ett nationellt id-kort.
Men skulle du ha glömt legget hemma kan det faktiskt gå att rösta ändå. Det krävs bara att du har med dig en person som kan intyga att du är du. Denna personen måste ha med sig id-handling.
Det gäller om du ska utlandsrösta
Om du är svensk medborgare men bor utomlands har du ändå rösträtt i riksdagsvalet. Då kan du välja att brevrösta eller på de svenska ambassader och konsulat som ordnar röstmottagning.
Brevröstning från utlandet
Vill du brevrösta behöver du ett särskilt brevröstningsmaterial som du kan beställa från Valmyndigheten, en kommun eller svensk ambassad. Då är det viktigt att brevrösten skickas från utlandet. Du kan brevrösta som tidigast 45 dagar före valdagen och rösten måste vara framme i tid till rösträkningen.
Förtidsrösta på svensk ambassad
Ska du förtidsrösta på en ambassad eller konsulat kan du förtidsrösta tidigast 24 dagar före valdagen. Befinner du dig i utlandet kan du inte rösta på valdagen, utan din röst måste vara inlämnad innan dess.
Rösta med bud – om du inte kan ta dig till vallokalen själv
Om du inte kan ta dig till en röstningslokal på grund av till exempel sjukdom, hög ålder eller funktionsnedsättning kan du rösta med bud. Det betyder att någon annan än du själv tar med rösten till vallokalen.
Det kan till exempel vara en partner eller släkting. Känner du inte någon som kan vara ombud åt dig kan du kontakta din kommun så hjälper de dig med vad som kallas ambulerande röstmottagare. De kommer hem till dig och tar din röst.
Sammanfattning valet 2022 – viktiga datum
Så, nu hoppas vi att du har järnkoll på valet 2022. Vi hoppas såklart att du tänker rösta – det är viktigt för den demokrati som vi värnar mycket om i Sverige.
För att sammanfatta det kommer här de viktiga datumen att ha koll på:
24 augusti 2022
Då ska de röstberättigade i Sverige ha fått sina röstkort. Samma dag öppnar också förtidsröstningen.
11 september 2022
Valdagen. Den 11 september 2022 är den sista dagen att rösta. Det gör du i din vallokal. Vallokalerna öppnar 8.00 och stänger 20.00. Efter det är det bara att lägga sig i soffan och slå på valvakan på TV och invänta resultatet!
Vanliga frågor och svar – valet 2022
När är valet i Sverige 2022?
Hur förtidsröstar jag i valet 2022?
Hur röstar jag i valet 2022?
Jag kan inte ta mig till en vallokal för att rösta – vad ska jag göra?
Advisa samarbetar med 40 långivare