Våga vara otrogen mot din bank!

7839976334_5af0a74ab5_b

Alltför många går till första bästa långivare när de ska låna pengar och tror att de har fått bäst ränta. Och visst kan det väl hända att man har den turen, men sannolikheten att man lyckas med det är nästan som att hitta en nål i en höstack. Långivarna är knappast välgörenhetsorganisationer, och med tanke på storvinsterna man kan läsa om i tidningarna var och varannan dag verkar det knappast gå någon nöd på dem.

En inte helt ovanlig missuppfattning är att långivaren skulle vara snäll mot dig som kund om de beviljar dig ett lån. Så är det inte, de tjänar pengar på dig som kund och borde vara tacksamma om just du väljer att vara kund hos dem. Så länge du faktiskt betalar tillbaka lånet till banken/långivaren har de tjänat en ganska så rejäl summa på att du lånat pengar av dem. Har du dessutom sparpengar hos samma långivare till en väldigt låg ränta har de dessutom tjänat ännu mer pengar på dig. Hur då? Jo, genom att låna ut just dina pengar till andra kunder till en hög ränta. Att långivaren skulle göra dig en tjänst genom att låna ut pengar till dig kan du glömma direkt. Så varför skulle du inte förhandla ränta och jämföra långivare mot varandra? Du skulle aldrig betala dubbelt så mycket för en dator trots att en exakt likadan finns i butiken bredvid, så varför göra det med din ränta?

Alltså, våga vara otrogen mot din långivare och jämför räntor! Det är bara långivaren som tjänar på att du är trogen – inte tvärtom.

banner
Dela

Lämna ett svar