Vad är ett konsumtionslån?

kreditkort

Ett konsumtionslån inkluderar alla typer av lån utan säkerhet som pant. Det innebär inte bara vanliga privatlån, blancolån och medlemslån på banken utan även avbetalningar, kreditkortsköp och sms-lån. Många tänker inte på att ”räntefria avbetalningar” också är lån – till och med ganska så dyra sådana då de ofta har höga dolda avi-avgifter och uppläggningsavgifter. Det gör att många tror att de, först och främst, inte har några lån. För det andra vet många inte om att de ofta betalar en väldigt dyr effektiv ränta för sina avbetalningar. På samma sätt som att ”det finns inget som heter gratislunch” så finns det heller inget som heter ”lån utan ränta”.

Den vanligaste typen av avbetalningsköp är billånet. Många bilhandlare erbjuder vad som verkar vara förmånliga räntor, men om man tittar i det finstilta hittar man dyra avgifter som gör att den effektiva räntan är dyrare än ett lån på banken.

Konsumtionslån har generellt sett högre ränta än bostadslånen. Det beror på att det inte finns någon pant (t.ex. en bostad) som säkerhet i lånet – istället används lånet just till konsumtion. Därmed är det mer riskfyllt för banken med dessa typer av lån och därför kompenserar banken detta med en högre ränta.

banner
Dela

Kommentera