Vad är en låneförmedlare?

en kvinna som är låneförmedlare

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det enkelt för låntagaren att jämföra erbjudanden för att hitta det billigaste lånet. Eftersom långivaren betalar för låneförmedlingen är detta helt gratis för låntagaren. 

Varför finns låneförmedlare?

Låt oss inleda med en uppenbar poäng – banker och andra långivare tjänar pengar genom räntor på lån, krediter och avbetalningar. De vill erbjuda dig så hög ränta som möjligt men fortfarande få dig att känna dig nöjd.

Där kommer låneförmedlaren in i bilden. Enkelt, tryggt och kostnadsfritt tillåts du nu jämföra bud från ett stort antal långivare.

Låneförmedlaren tjänar pengar på att ta en avgift av långivarna för varje kund som accepterar ett lånerbjudande. Därför är tjänsten gratis för dig som konsument och därför har låneförmedlaren ingen anledning att försöka lura dig till att göra en jämförelse – blir du inte nöjd så tjänar förmedlaren inga pengar.

Varför inte jämföra lån själv?

Tar du saken helt i egna händer och besöker ett stort antal långivare för att förhandla lån kommer du snart befinna dig i en problematiskt situation där din kreditvärdighet tagit stryk. För varje långivare du besöker för att ansöka om lån tas en kreditupplysning. När du till exempel är framme vid den sjunde långivaren och de tar en kreditupplysning på dig kommer de se att du nyligen ansökt om 6 andra lån. Långivaren kan dock inte se om du accepterat de lånen och sänker därför din kreditvärdighet eftersom din skuldbörda eventuellt redan är väldigt stor.

Att besöka en långivare för att förhandla om ett lån innebär i de flesta fall även att man befinner sig i ett kunskapsmässigt underläge. Långivare använder bland annat så kallade “scoringmodeller”, som finns till för att avgöra din riskprofil (kreditvärdighet) och med det som grund erbjuda en viss ränta. Scoringmodellerna skiljer sig dock åt mellan olika banker eftersom de medvetet riktar sig mot olika typer av kunder. Så för att du ska få reda på vilken bank som passar dig bäst och sätta dig själv i ett bättre förhandlingsläge behöver du jämföra lån.

En stor fördel med låneförmedlare är att endast en kreditupplysning används. 

Vanliga missuppfattningar

En vanlig missuppfattning när det gäller låneförmedlare är att de lånar ut pengar. Låneförmedlare lånar inte ut pengar, de jämför räntor och lån åt dig medan det är långivaren som lånar ut själva pengarna. Men om låneförmedlarna inte själva lånar ut pengar, varför ska man då vända sig till dem?

Man kan likna en låneförmedlare med en bostadsmäklare. På samma sätt som att du inte köper en bostad utav en mäklare – utan av ägaren själv – så lånar du inte heller pengarna av låneförmedlaren. En låneförmedlare hjälper dig, precis som en mäklare, att matcha rätt köpare med rätt säljare. I det här fallet gäller det att para ihop rätt låntagare med rätt långivare. Eftersom olika banker erbjuder olika målgrupper olika räntor så kan det vara svårt att på egen hand hitta den långivare som erbjuder just dig en bra ränta. Det kan en låneförmedlare hjälpa dig med.

För låneinstituten så är låneförmedlarna ett enkelt sätt att hitta nya glada kunder. Det vill säga på samma sätt som mäklarna hjälperna säljarna att hitta nya glada bostadsägare.

Här kan du läsa om fler vanliga missuppfattningar i en intervju med en av våra lånehandläggare.

Varför Advisa?

Advisa har funnits sedan 2011 och samarbetar idag med ett 20-tal av Sveriges banker och långivare. Företagets vision är att alla ska förstå hur de kan förbättra sin ekonomi. Advisa är också den låneförmedlare som satsar hårdast på utbildning av handläggare och rådgivare så för dig som uppskattar bra service är Advisa ett solklart val. I Advisabloggen kan du läsa mer om oss och hitta experttips på hur du själv kan förbättra din privatekonomi.

Såhär gick det till när Anna samlade sina lån genom Advisa:

Jag vill jämföra lån nu!

 

banner
Dela

Kommentera