Vad är Bitcoin? – Allt du behöver veta om kryptovalutan

Bitcoin i hand.

I dagsläget finns det över 3000 olika kryptovalutor världen över. Bitcoin är den mest kända och därefter följer Ethereum, Ethereum Classic, ZCash m. fl.
Kryptovalutor är decentraliserade valutor och priset styrs helt och hållet av marknaden. Det har därför blivit väldigt populärt att investera i kryptovalutor  under de senaste åren. Desto mer det skrivs i media, desto populärare blir det att söka information om Bitcoin och vad kryptovalutor egentligen är. 

Den nya finansiella framtiden

Den finansiella revolutionen som sker just nu kan närmast jämföras med när internet slog igenom på allvar i början på 2000-talet. Över vad som idag känns som en natt fick vi ett ”nytt” sätt att kommunicera med varandra. Internet underlättade den globala kommunikationen enormt. Idag kan du tack vare internet kommunicera med någon på andra sidan jordklotet i princip gratis.

Den finansiella revolutionen står för dörren. Fram till idag har vi förlitat oss på stater, banken, finansiella institut och företag att hantera våra pengar, investeringar och sparande.

Kryptovalutorna förändrar den ekonomiska kartan i grunden. Numera behövs ingen stat/bank/institut/företag för att du ska kunna hantera din ekonomi.
Med ett klick kan du överföra pengar globalt till väldigt låga avgifter. Det sker i princip omgående och mottagaren kan välja att handla för kryptovalutan eller växla den till dollar, euro, kronor, dalasi osv.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin = kryptovaluta.
Bitcoin är egentligen en databas som hela tiden är online. Databasen är transparent, vilket betyder att du kan följa och se allt som sker på marknaden. Databasen är programmerad med ett visst antal regler och bestämmelser som inte går att ändra på. Det betyder att databasen/nätverket kommer inte acceptera någon händelse utanför dessa förutbestämda reglerna. Max 21 miljoner Bitcoin kommer att existera, varken mer eller mindre. Nya Bitcoin skapas när nätverket ”minar” fram Bitcoins.

Mining

Mining är processen då Bitcoinnätverket verifierar alla transaktioner som sker. Normalt inom finansiella institut behövs en mellanpart som godkänner de olika transaktioner som sker. Önskar du överföra 10 000kr till en vän i ett annat land tar transaktionen oftast ett par dagar då en mellanhand (bank, Wester Union etc.) ska godkänna din överföring.

Med Bitcoin och kryptovalutor behövs ingen mellanhand och transaktionen genomförs inom i genomsnitt 60-120 minuter beroende på antalet transaktioner som sker.

De personer som väljer att upplåta sin datorkraft samt energi (el) hjälper till att verifiera de transaktioner som görs. Miningprocessen säkerställer att ingen dubbelspendering av Bitcoin sker. All transaktionsinformation samlas i ett block som byggs på de tidigare verifierade blocken. När en ”miner” har verifierat x antal transaktioner och samtidigt lyckats lösa en algoritm (komplicerat matematiskt problem) belönas ”minern” med Bitcoin som tack hjälpen.

Myt om Bitcoin:
Bitcoin är anonymt och används bara till olagliga affärer (inköp av droger och vapen).
Fel! Bitcoin är inte anonymt. Du kan spåra alla transaktioner som sker. Myten har uppstått då Bitcoin användes frekvent på en olaglig sajt på Darknet som hette Silk Road. Detta var i Bitcoins barndom (2011-2013). Myndigheter/polis m fl visste då inte hur Bitcoin fungerar och kunde inte spåra Bitcoins på ett bra sätt.

Hur använder jag Bitcoin?

Bitcoin lämpar sig i dagsläget bäst för investering. Transaktionstiderna för Bitcoin varierar, men minst 60-120 minuter brukar det ta innan en överföring är verifierad. Därför passar sig inte Bitcoin för snabba transaktioner (t.ex köp i fysisk butik eller onlinehandel). Däremot för stora överföringar av valuta passar Bitcoin bättre. För snabbare transaktioner rekommenderas Bitcoin Cash, Litecoin eller någon annan kryptovaluta.

Vilka andra kryptovalutor finns det?

Det finns över 3000 olika kryptovalutor idag men nya tillkommer hela tiden. De mest kända är Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Dash, Monero, ZCash, Ripple, IOTA m fl. Många kommer att självdö inom de närmaste åren då de inte fyller någon större funktion. Bitcoin och de andra stora kryptovalutor kommer sannoligen att finnas kvar ett tag till.

 

banner
Dela

Lämna ett svar