VABruari är här – Så får du pengarna att räcka

VABruari-Advisa

Februari är den månad då flest är hemma för vård av sjuka barn (vab). Det bekräftas också av Försäkringskassans statistik, som visar att det ser ut så år efter år. Dessutom är det inte bara barnen som är sjuka mycket så här års, antalet vuxna som drabbas av förkylningar och influensor och behöver vara sjukskrivna är också extra högt.

De flesta har rätt till ersättning från Försäkringskassan när man är sjukskriven eller hemma för vård av barn, men det blir ändå en påtaglig minskning av månadsinkomsten.

Här är mina bästa tips som Sparterapeut för hur du kan hantera det och ändå komma undan med plånboken i behåll:

1. Gilla läget

Nej det är inte kul att vara sjuk. Inte kul med sjuka barn heller. Men det går sällan fortare att bli frisk om du stressar upp dig eller försöker gå tillbaka till jobbet för tidigt. Försök i stället att acceptera att det är som det är och fokusera på att du och barnen får vila och bli starka igen.

2. Dra ned på utgifterna

Många gör av med mer pengar än vanligt när de är hemma. Inte minst är nätshopping är en lockande förströelse. Undvik den fällan! Kom ihåg att det inte kommer in lika mycket pengar på kontot som du är van vid i slutet av månaden.

Välj i stället att dra ned på onödiga utgifter under sjukperioden. Skippa shoppingen helt, och ät lite enklare mat. Om du själv är frisk och är hemma med sjuka barn, kanske du har tid och ork att laga mat från grunden under den här perioden. Det blir både nyttigare och billigare. Och kostnader för luncher på restaurang slipper du automatiskt när du är hemma.

3. Ta vara på tiden

Att du vill muntra upp dig själv och barnen när ni är sjuka är naturligt. Men du behöver inte göra det genom att köpa tidningar, godis och gossedjur. Ta vara på tiden istället. Se filmer och läs böcker, kryp upp i soffan tillsammans och prata. Spela sällskapsspel, meditera – och sov ut.

4. Lägg upp saker till försäljning på nätet

Skaffa lite extrainkomster under sjukdagarna genom att sälja sådant du inte längre behöver. Barnens urvuxna kläder, skor, porslin, inredning eller elektronik – det finns en marknad för allt. Även om du inte har dyra saker att lägga upp till försäljning kan det bli ett välkommet tillskott i plånboken.

5. Ta med Vabuari i planeringen för nästa år

Försäkringskassans statistik för de senaste tjugofem åren ser likadan ut – vi blir sjukskrivna och hemma för vård av barn extra mycket i början av varje år. Det behöver alltså inte komma som en överraskning för oss varje februari.

Räkna i stället med lägre inkomster i början av året när du ser över hur mycket pengar du har att röra dig med. Då är det lättare att slappna av och gilla läget om influensan eller vinterkräksjukan kommer.

6. Har du lån? Passa på att samla dem

Vet du med dig att du har ett eller flera dyra lån och krediter med höga effektiva räntor som strular till budgeten varje månad? Då kan du använda en liten del av tiden som du är hemma för att se om du inte kan komma ner i ränta genom att samla dina lån och ersätta dem med ett nytt. Det brukar inte ta mer än några minuter, och du kan spara åtskilliga tusenlappar varje månad.

Allt gott,

Karin, Sparterapeut på Advisa

banner
Dela

2 kommentarer

  1. Hej! Jag får en hel del kommentarer på min hemsida där folk efterfrågar att man ska kunna räkna på hur mycket ett lån kan kosta via er hemsida. Har ni några planera på något sådant?

  2. Hej! Eftersom bankernas erbjudanden baseras på en mängd faktorer och räntan alltid i slutändan sätts individuellt har vi hittills valt att inte använda en uträknare eftersom den faktiska räntan både kan bli högre och lägre. Enklaste sättet är istället att fylla i en intresseanmälan här: https://advisa.se/jamfor-lan/

Lämna ett svar